Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού. Όταν είναι εξασθενημένο, ο οργανισμός είναι ευάλωτος σε ιούς, βακτήρια και ασθένειες.
Μια ανεπαρκής διατροφή, το άγχος και κάποιες ασθένειες μπορούν να εμποδίσουν το ανοσοποιητικό να εκτελεί τις βασικές λειτουργίες του.
Παράλληλα, κάποιες συνήθειες φαινομενικά «αθώες» μπορούν να σας καταστήσουν πιο ευάλωτους σε ασθένειες.
Δεν κοιμάστε αρκετά: Στη διάρκεια του ύπνου το σώμα αναβαθμίζει το τμήμα του ανοσοποιητικού που είναι υπεύθυνο για την επίθεση σε βακτήρια, ιούς και άλλους εισβολείς. Όταν δεν κοιμάστε επαρκώς, το σώμα δεν μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τις ασθένειες, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι καθυστερείτε να συνέλθετε από κοινές ιώσεις, όπως το κρυολόγημα. Ο στόχος σας πρέπει να είναι οι 7-8 ώρες ύπνου.
Καθιστική ζωή: Η απουσία σωματικής δραστηριότητας μπορεί να επιμηκύνει τη διάρκεια μιας ασθένειας. Βρετανική μελέτη έδειξε ότι οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού διήρκησαν 42% περισσότερο σε εθελοντές που έκαναν άσκηση μία φορά την εβδομάδα ή λιγότερο σε σύγκριση με όσους έκαναν αεροβική άσκηση πέντε φορές την εβδομάδα. Η αδράνεια οδηγεί επίσης σε πιο σοβαρά συμπτώματα.
Μοναξιά: Πενταετής μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που αισθάνονταν μόνοι, είχαν υψηλότερα επίπεδα νορεπινεφρίνης, της ορμόνης που ενισχύει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία επουλώνουν τις πληγές. Στην πορεία όμως, απορρυθμίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού που καταπολεμά τους ιούς, καθιστώντας τον οργανισμό ευάλωτο σε ασθένειες.
Στρες: Το έντονο στρες λόγω τραυματικού γεγονότος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό. Το χρόνιο στρες από την άλλη, καταστρέφει το ανοσοποιητικό. Οι άνθρωποι που βιώνουν στρεσογόνες εμπειρίες, κρυολογούν συχνότερα.
Λάθος λιπαρά: Τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα φλεγμονής. Αντίθετα, τα ακόρεστα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι αντιφλεγμονώδη και βοηθούν το σώμα στον έλεγχο των πρωτεϊνών μέσω των οποίων ο οργανισμός αναγνωρίζει τους παθογόνους μικροοργανισμούς.
Αντιβιοτικά: Διαταράσςουν τη σχέση του ανοσοποιητικού με τα καλά και κακά βακτήρια. Μελέτες έδειξαν ότι τα αντιβιοτικά μειώνουν κάποια λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις ασθένειες. Μπορεί ο οργανισμός να αντιμετωπίζει πιο γρήγορα μια ασθένεια όταν παίρνετε αντιβίωση, μόλις την σταματήσετε όμως, το ανοσοποιητικό είναι πιο ευάλωτο. Μην παίρνετε αντιβίωση χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό.
Ο σύντροφός σας έχει αδύναμο ανοσοποιητικό: Αν ο/η σύντροφός σας δεν έχει ισχυρό ανοσοποιητικό, είναι πιθανό να υποφέρετε μαζί του! Αυτό οφείλεται σύμφωνα με τους ερευνητές, στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που ζουν μαζί έχουν το ίδιο περιβάλλον και υιοθετούν παρόμοιες συνήθειες.
Αλκοόλ: Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ καταστέλλει το ανοσοποιητικό επειδή καθιστά τα λευκά αιμοσφαίρια λιγότερο αποτελεσματικά στην εξόντωση των επιβλαβών βακτηρίων. Ακόμη και μια ολόκληρη μέρα μετά την κατανάλωση αλκοόλ, το σώμα είναι λιγότερο ικανό να αντιμετωπίσει τις λοιμώξεις.
Περιττά κιλά: Ένα υγιές βάρος σας προστατεύει από ασθένειες. Η παχυσαρκία λόγω κακής διατροφής μπορεί να μεταβάλει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων στο σώμα σας. Το λίπος της κοιλιάς και το λίπος γύρω από τα όργανα επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα περισσότερο από το συνολικό σωματικό λίπος
Πηγή: