Ονομασία ΠΓΔΜ: Η συνάντηση με τον ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ θα σημάνει την έναρξη του μαραθωνίου των επαφών που θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στα Σκόπια. Η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ και οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών που θα ακολουθήσουν θα διαρκέσουν ένα δίωρο πριν από την ενημέρωση των Ελλήνων και δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ σε κοινή συνέντευξη Τύπου του Ν. Κοτζιά και του κ. Ντιμιτρόφ αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό.
Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στην Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όπου θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι και αργότερα στο κυβερνητικό μέγαρο, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ.
Στη 1 το μεσημέρι ο κ. Κοτζιάς και η ελληνική αντιπροσωπεία θα παρευρεθούν στη δεξίωση του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου Σκοπίων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Θα ακολουθήσουν, από τις 15:30 και έπειτα, οι συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί στο κοινοβούλιο των Σκοπίων με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι και τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, ενώ λίγο μετά τις 17:00 στα γραφεία του VMRO αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
Χθες το βράδυ, ο κ. Κοτζιάς είχε ένα τετ α τετ και δείπνο με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, με τον οποίο αντάλλαξαν τις πρώτες απόψεις επί των δύο προσχεδίων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. Πέρα από το σύμφωνο που έχει στείλει εδώ και κάποιες ημέρες στα Σκόπια ο κ. Κοτζιάς, έγινε γνωστό ότι και η ΠΓΔΜ κατέθεσε ένα κείμενο το οποίο αποτελεί, πρακτικά, την αποτύπωση των βασικών θέσεων της άλλης πλευράς επί του ονοματολογικού και των συνδεδεμένων θεμάτων. Για την Αθήνα το βασικό αγκάθι είναι η ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ. Παρότι φαίνεται ότι υπάρχει σύγκλιση επί του ονοματολογικού και του αλυτρωτισμού (είναι δευτερευούσης σημασίας ζήτημα για το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα), εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο ζήτημα του Συντάγματος.