Κτηνοτρόφοι ενόψει Πάσχα: «Είμαστε στο χείλος του γκρεμού»

 
Κτηνοτρόφοι ενόψει Πάσχα: «Είμαστε στο χείλος του γκρεμού»

Ενημερώθηκε: 20/03/18 - 14:35

Για πολύ σημαντικές ελλείψεις εγχώριων αμνοεριφίων στην ελληνική αγορά, αλλά και για «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενων ενόψει του Πάσχα προειδοποιούν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η μείωση της παραγωγής, αλλά και η αύξηση των εξαγωγών, κυρίως προς Ιταλία και Ισπανία, δημιουργούν αρνητικό μείγμα.

Σε ό,τι αφορά, δε, τις τιμές των αμνοεριφίων, κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σήμερα η τιμή του παραγωγού στο αρνί για τις σφαγές που αφορούν εξαγωγές προς Ιταλία και Ισπανία, κυμαίνεται στα 4 -4,20 ευρώ το κιλό.

Δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες αγορές ζητούν κατά κύριο λόγο τα "ψιλά" αρνιά (βάρους 4 - 5 κιλών), οι Έλληνες κτηνοτρόφοι λένε ότι προτιµούν να πωλούν την παραγωγή τους σε αυτές, αφού εντός Ελλάδας η ζήτηση είναι ισχνή και σίγουρα δεν αφορά αυτή την κατηγορία (σ.σ. προτιμώνται ζώα 7-12 κιλών), για την οποία μάλιστα οι έμποροι δεν "δίνουν πάνω από 5 ευρώ".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Επίδομα «ανάσα» πριν το Πάσχα - Ποιοι το δικαιούνται - Πόσα θα πάρουν

«Η παραγωγή αμνοεριφίων μειώνεται με γοργό ρυθμό τα τελευταία χρόνια -πτώση 30% το 2016 συγκριτικά με το 2015 και μείωση τουλάχιστον 15% σήμερα, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2017- ενώ αντίστοιχα φθίνουσα πορεία ακολουθούν δυστυχώς και οι τιμές παραγωγού» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων του νομού Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος. Πρόσθεσε ότι «φέτος δεν θα κυκλοφορούν ελληνικά αμνοερίφια και οι Έλληνες καταναλωτές ή θα τρώνε ελληνοποιημένα ή κατεψυγμένα ή και αμφιβόλου ποιότητας κρέατα».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Στέργιος Κύρτσιος, τόνισε: «μπορώ να αποδείξω με απλά μαθηματικά ότι το κόστος παραγωγής για ένα αμνοερίφιο 10 κιλών ξεπερνά και μάλιστα κατά πολύ τα 70 ευρώ/κεφάλι».

«Ευτυχώς», πρόσθεσε, «που πετύχαμε να παραμείνει η σφραγίδα στα ελληνικά αμνοερίφια. Είμαστε σε αναμονή έκδοσης της σχετικής εγκυκλίου ενόψει και των εορτών του Πάσχα. Με τη διατήρησή της, τουλάχιστον οι Έλληνες καταναλωτές θα μπορούν πιο εύκολα να ξεχωρίζουν το ελληνικό προϊόν, για το οποίο η πείρα μας λέει ότι προτίθενται να το πληρώσουν και ακριβότερα».