Το “σκωτσέζικο ντους” και οι αλληλοεκβιασμοί Αμερικανών και Τούρκων: Ποιος θα κερδίσει;

 
Το “σκωτσέζικο ντους” και οι αλληλοεκβιασμοί Αμερικανών και Τούρκων: Ποιος θα κερδίσει;

Ενημερώθηκε: 23/02/18 - 10:50

Στα υψηλότατα δώματα του Λευκού Οίκου εντοπίστηκε εσχάτως έντονος προβληματισμός για τις χώρες που η Αμερική θεωρεί συμμάχους και οι οποίες προχώρησαν σε συμφωνίες με τη Ρωσία το Ιράν, τους «αιώνιους εχθρούς» των Ηνωμένων Πολιτειών. Ανάμεσα σ’ αυτές τις χώρες, πρωτεύουσα θέση έχει η Τουρκία, η οποία θεωρείται πλέον προβληματικός σύμμαχος.

Παρ΄ όλα αυτά, αντί να αποφασιστούν άμεσα μέτρα, όπως θα συνέβαινε με όλες τις άλλες χώρες, οι Αμερικανοί αποφάσισαν να κάνουν δύο πράγματα:

-- Πρώτον: Να προειδοποιήσουν την Τουρκία με κυρώσεις, εάν προχωρήσει στην αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία. Η αγορά είναι απαγορευτική λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, τονίστηκε στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, είπαν διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον.

Στην Ουάσιγκτον δεν πιστεύουν τις κατά καιρούς ανακοινώσεις Τούρκων και Ρώσων αξιωματούχων, οι οποίοι έχουν υποστηρίξει επανειλημμένα ότι το θέμα της αγοράς προχωρά κανονικά. Είτε είναι αφελείς οι Αμερικανοί, είτε έχουν πολύ καλύτερες …πληροφορίες από τον κ. Πούτιν και τον κ. Ερντογάν, κάτι που δεν συμβαίνει βεβαίως!

-- Δεύτερον: Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει μία ύστατη προσπάθεια συνεννόησης με την Τουρκία, πριν προχωρήσει σε άλλες αποφάσεις. Έτσι ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον συμφώνησε με τον κ. Ερντογάν στη δημιουργία ενός μηχανισμού, μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί να εξαλειφθούν τα προβλήματα. Οι Τούρκοι καταγράφουν ως πιο σημαντικό πρόβλημα τη συνεργασία της Αμερικής με τους Κούρδους της Συρίας (YPG).

Την ίδια στιγμή, οι Αμερικανοί θεωρούν τους Κούρδους ως τους πιο σημαντικούς συμμάχους τους στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και αρνούνται να τους εγκαταλείψουν, αφού οι τζιχαντιστές παραμένουν σοβαρός κίνδυνος για τις ΗΠΑ. Η κατάσταση, όπως περιγράφεται, έχει οδηγήσει τους Αμερικανούς σε ένα απίστευτο αδιέξοδο.

Από τη μία στέκονται οι πιο στενοί και πιστοί σύμμαχοι τους, οι Κούρδοι, και από την άλλη η Τουρκία, ένας παλιός σύμμαχος, που προχώρησε όμως σε συνεργασία με τους εχθρούς των ΗΠΑ, τη Ρωσία και το Ιράν.

Η αμερικανική γραφειοκρατία πιστεύει ακόμα ότι μπορεί να επαναφέρει την Τουρκία στο μαντρί, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών στην Ουάσιγκτον γελούν με αυτή τη λογική. Οι γραφειοκράτες, ειδικά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν μπορούν να δεχθούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προχωρήσει σε συμμαχίες με τη Μόσχα και την Τεχεράνη και ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας περπατά σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή.

Είναι γεγονός για τους αναλυτές ότι ακόμα και αν η Αμερική υποκύψει στο βασικό αίτημα του κ. Ερντογάν που αφορά τους Κούρδους του YPG και διακόψει κάθε σχέση μαζί τους, η Τουρκία δεν θα ακυρώσει τις συμφωνίες της με το Ιράν και τη Ρωσία, διότι έχουν δοκιμαστεί και καλύπτουν τα τουρκικά συμφέροντα και ανησυχίες σε όλα τα επίπεδα.

Την περασμένη Τρίτη, Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν δημοσιογράφους για το θέμα των κυρώσεων και ήταν κατηγορηματικοί ότι δεν θα γίνουν εκπτώσεις για καμία χώρα που συνδιαλέγεται με τη Ρωσία.

-- Οι αξιωματούχοι, σύμφωνα ισχυρίστηκαν ότι δύο «μεγάλες χώρες», που δεν κατονόμασαν, επανεξέτασαν ήδη τις αμυντικές αγορές τους από τη Ρωσία ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας προειδοποίησης που έστειλε η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τράμπα μετά τη δημοσίευση ενός καταλόγου με ρωσικές εταιρείες και Ρώσους μεγιστάνες, που συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο των αμερικανικών κυρώσεων.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η Τουρκία, η οποία διαπραγματεύεται την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, είναι μία από τις χώρες που δέχθηκαν αυστηρή προειδοποίηση, κατά την επίσκεψη του κ. Τίλερσον στην Άγκυρα. Στην Ουάσιγκτον αφήνεται να αιωρείται η πληροφορία ότι οι Τούρκοι συνομιλητές του κ. Τίλερσον τον διαβεβαίωσαν ότι η Τουρκία «το σκέφτεται» και ότι εξετάζει εναλλακτικά συστήματα αγοράς από συμμάχους του ΝΑΤΟ.

-- Εάν η πληροφορία αληθεύει, αυτό σημαίνει ότι θα ζήσουμε μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές και διπλωματικές ανατροπές στην πρόσφατη παγκόσμια ιστορία. Όμως, συνήθως τα όνειρα (των Αμερικανών) για την Τουρκία, δεν γίνονται πραγματικότητα, διότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν τους εμπιστεύεται και δυστυχώς γι’ αυτούς έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους δύο μεγαλύτερους εχθρούς τους: τους Ρώσους και τους Ιρανούς.

Πηγή: mignatiou / του Μιχάλη Ιγνατίου