Ονομασία ΠΓΔΜ: Την επίτευξη οριστικής συμφωνίας με την Ελλάδα μέχρι τον Ιούλιο προανήγγειλε επί της ουσίας ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.
Ο έκανε δηλώσεις στο ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας ORF, λέγοντας ότι ελπίζει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να προχωρήσει η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, όπως έχει βάλει στόχο, παράλληλα με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Έχουμε ανοικτή πρόσκληση από το ΝΑΤΟ προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξής μας το συντομότερο δυνατό, αφού πρώτα διευθετηθεί με την Ελλάδα το πρόβλημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, στο οποίο ενδέχεται να αποφασιστεί η ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία, είναι προγραμματισμένο για το διήμερο 11 και 12 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες. Μέχρι τότε, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας θέλει να έχει «κλείσει» τη συμφωνία για το όνομα, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και να επιτευχθεί ο στόχος.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, οι συζητήσεις με την Ελλάδα για το όνομα των Σκοπίων έχουν ξεκινήσει από το 1991, όταν το κράτος της ΠΓΔΜ αποσπάστηκε από την άλλοτε Γιουγκοσλαβία. Το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), δόθηκε το 1993 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως προσωρινή λύση και από τότε βρίσκεται σε εκκρεμότητα η οριστική διευθέτησή του.
Τους τελευταίους μήνες, με αφορμή τη σπουδή των Σκοπίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, με τη μεσολάβηση του ειδικού επιτετραμμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, βρίσκονται σε έναν «πυρετό» διαβουλεύσεων, εν μέσω αντιδράσεων και από τις δύο πλευρές.
Έλληνας ΥΠΕΞ έχει αναφέρει σχετικά ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Από ό,τι προκύπτει από τις δηλώσεις και από τις δύο πλευρές μάλλον οδεύουμε σε μια συμφωνία για το όνομα της γειτονικής χώρας που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Ήδη με συνέντευξη΄του ο.