Συλλαλητήριο Αθήνα: Όλα όσα έγιναν στη συγκέντρωση για τη Μακεδονία

 
Συλλαλητήριο Αθήνα: Όλα όσα έγιναν στη συγκέντρωση για τη Μακεδονία

Ενημερώθηκε: 04/02/18 - 23:06

Συλλαλητήριο Αθήνα: Χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν σήμερα στο Σύνταγμα για να διατρανώσουν την βούληση τους να μην περιέχεται ο όρος Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων, με την αστυνομία να κάνει λόγο για 140.000 και τους διοργανωτές να υπολογίζουν τον κόσμο στο 1,5 εκατομμύριο.

Μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου επισκέφτηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, δέχθηκε τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής του συλλαλητηρίου της 4ης Φεβρουαρίου 2018 στην Αθήνα, οι οποίοι του επέδωσαν σχετικό ψήφισμα.

Σύνταγμα

«ευσεβείς πόθους» τα περί εκατομμυρίων διαδηλωτών

το συλλαλητήριο ήταν μεγαλειώδες και οι συμμετέχοντας έστειλαν μήνυμα έλλειψης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση με την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου έσπευσαν να ερμηνεύσουν με το δικό τους τρόπο τη συμμετοχή και το μήνυμα του συλλαλητηρίου. Η μεν κυβέρνηση κάνει λόγο για , η δε ΝΔ δια του αρχηγού της Κυρ. Μητσοτάκη επεσήμανε πως .

Ξένος Τύπος

Αφιερώματα στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία φιλοξένησαν ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που έδειξαν ενδιαφέρον για τη μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας.

Η πλειοψηφία των δημοσιευμάτων έκανε ειδική αναφορά στο πλήθος των διαδηλωτών και στον παλμό της κινητοποίησης, σημειώνοντας ότι Έλληνες ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της χώρας ή ακόμα και από το εξωτερικό για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική γραμμή για συμβιβασμό στο θέμα του ονόματος.

της γειτονικής χώρα κάλυψαν το συλλαλητήριο υιοθετώντας την εκτίμηση της Αστυνομίας

Τα Μέσα Ενημέρωσης .

 Στιγμιότυπα

Από νωρίς το πρωί με κάθε μέσο από όλες τις γωνιές της Ελλάδας – αρκετοί και από το εξωτερικό – συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας και έξω από την Βουλή. Σιγά σιγά πλημμύριζαν κόσμο οι κεντρικές λεωφόροι γύρω από τη Βουλή, όπως η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας που ήταν αδιάβατη από το ύψος του Πολεμικού Μουσείου. «Κοσμοπλημμύρα» και στην οδό Σταδίου, τη Φιλελλήνων, στη Μητροπόλεως και την λεωφόρο Αμαλίας από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Σύνταγμα

Στο συλλαλητήριο μετείχαν κορυφαία στελέχη της ΝΔ (Αντώνης Σαμαράς, Αδωνις Γεωργιάδης, Σ. Βούλτεψη κ.α.) ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, αλλά και η ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύα Καϊλή.

η αλλαγή φρουράς και η παρέλαση Ευζώνων

Εν μέσω αποθέωσης έγινε , υπό τους ήχους του "Μακεδονία ξακουστή" που παιάνιζε η μπάντα.

Φρουρά

η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη προς τους συγκεντρωμένους,

Συγκλονιστική ήταν οι οποίοι επί μισή ώρα άκουγαν τον μουσικοσυνθέτη να μιλά με ένταση για την Μακεδονία, επισημαίνοντας ότι η οποιαδήποτε πρόταση λύσης πρέπει να περάσει από δημοψήφισμα.

Στο βήμα της συγκέντρωσης βρέθηκαν εκπρόσωποι των διοργανωτών, των Παμμακεδονικών Ενώσεων και άλλων φορέων, όπως ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης και ο Καθ. Γιώργος Κασσιμάτης, ενώ εκ μέρους της Εκκλησίας, το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου ανέγνωσε ο Μητροπολίτης Σύρου και Αντιπρόεδρος της ΔΙΣ, Δωρόθεος.

Σύνταγμα18

Διασκορπισμένοι μέσα στο πλήθος, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και αρκετοί βουλευτές της ΝΔ και των ΑΝΕΛ, αλλά και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος τόνισε ότι "η κυβέρνηση δεν μπορεί μετά και τη σημερινή συγκέντρωση να συνεχίσει να κάνει πως δεν βλέπει και δεν ακούει!"

Τζιτζικώστας

Μικρής έκτασης επεισόδια

Λίγο πριν τις 16:00 σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια στην Πανεπιστημίου, όταν μία ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε στις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν παραταγμένες στον φραγμό της αστυνομίας. Τους πέταξαν φωτοβολίδες με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με περιορισμένη χρήση χημικών προκειμένου να τους αποτρέψουν.

Μία σύλληψη από ομάδα ακροδεξιών που προκάλεσαν τα επεισόδια στην Πανεπιστημίου - Μικροεντάσεις και στα Εξάρχεια

Οι ομιλίες

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Mίκης Θεοδωράκης, ακολούθησαν ο μητροπολίτης Σύρου Δωροθέος, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, η συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Νίνα Γκατζούλη και εκπρόσωποι σωματείων.

Μ. Θεοδωράκης: Πιστεύω απόλυτα ότι είμαστε ενωμένοι, γιατί ανεξάρτητα από τις διαφωνίες μας, είμαστε όλοι πατριώτες

«Απευθύνουμε έκκληση στους βουλευτές, που έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν δημοψήφισμα, να προκαλέσουν τη σχετική συζήτηση στη Βουλή και να κινητοποιήσουν αυτό το εθνικής σημασίας ζήτημα», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία ο Μίκης Θεοδωράκης, προσθέτοντας ότι «μόνο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να δώσουμε ή να μην δώσουμε το δικαίωμα στους Σκοπιανούς, να οικειοποιούνται στο μέλλον μέσω του ονόματος Μακεδονία, ένα αναπόσπαστο τμήμα του ελληνισμού».

«Πιστεύω απόλυτα, αυτό το μεγάλο πρόβλημα θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι σαν μια γροθιά. Και πιστεύω απόλυτα ότι είμαστε ενωμένοι, γιατί ανεξάρτητα από τις διαφωνίες μας, είμαστε όλοι πατριώτες», πρόσθεσε.

Ο κ. Θεοδωράκης αφού ανέφερε ότι τα Σκόπια παραποιούν την ιστορία σημείωσε ότι «δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας. Τότε γινόμαστε συνένοχοι με τις δυνάμεις που στοχεύουν ανοιχτά κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας. Τότε τι μπορεί να γίνει; Πρέπει να παραδεχτούμε τα λάθη και τις ευθύνες μας απέναντι στον ελληνικό λαό».

Ο κ. Θεοδωράκης στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στις μπογιές που έριξαν χθες στο σπίτι του «για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε σένα κυρίαρχε λαέ», όπως χαρακτηριστικά είπε και την αφιέρωσε (σ.σ. την ομιλία) στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, λέγοντας ότι:«Εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν να παραμένω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας που μας δίδαξαν την αγάπη για την πατρίδα και το έθνος».

«Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγο ως συστατικό τού ονόματος άλλου κράτους», τόνισε ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, ο οποίος, συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Δράμας, Παύλο και Χίου, Μάρκο, διάβασε το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου.

Ιεράρχες

«Η Εκκλησία της Ελλάδος, που διαχρονικά βρίσκεται στο πλευρό του Έθνους, στηρίζει κάθε έκφραση υπεράσπισης των δικαίων της Μακεδονίας, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και μακριά από κομματικούς χρωματισμούς. Σέβεται τον διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας αλλά και τις ανησυχίες του κλήρου και των πολιτών. Γι' αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγο ως συστατικό τού ονόματος άλλου κράτους» τόνισε ο μητροπολίτης Σύρου.

«Με το όνομα Μακεδονία, το κράτος των Σκοπίων εκφράζει αλυτρωτικές διαθέσεις. Είναι ιερή ευθύνη της Εκκλησίας να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως» σημείωσε ο κ. Δωρόθεος, για να επισημάνει: «Ας γίνει αυτό το συλλαλητήριο σήμερα μήνυμα εθνικής ομοψυχίας. Η Μακεδονία είναι στις καρδιές όλων των Ελλήνων».

Γιώργος Κασιμάτης: Η Ελλάδα εδώ είναι ολόκληρη και λέει "όχι" στη δουλεία από το 2010

Ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης που επίσης ήταν κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο, στην ομιλία του τόνισε: «Υπάρχει πολιτική απόφαση να δώσουν την ταυτότητά μας σε ξένο λαό». Συνεχίζοντας είπε ότι: «Σήμερα όλη η Ελλάδα είναι εδώ. Ακόμη και αυτοί που είναι δεμένοι "χειροπόδαρα" συμφωνούν. Σήμερα είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το άρθρο 120. Αυτό είναι η αντίσταση κατά του Όχι. Όλα αυτά γίνονται όταν έχουμε κυβερνήσεις που από το 2010 λένε όλο "ναι" στη δουλεία. Σήμερα ο ελληνικός λαός παίρνει την κυριαρχία στα χέρια του».

Κασσιμάτης

«Η Ελλάδα εδώ», συνέχισε, «είναι ολόκληρη και λέει "όχι" στη δουλεία από το 2010. Όχι σε καμιά παραχώρηση ελληνικής σπιθαμής γης στους ξένους. Όλη η Ελλάδα ξεπουλιέται σήμερα», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Τότε και η Τουρκία θα έπρεπε να λέγεται Ιονία και η Σικελία μεγάλη Ελλάδα. Ας μου φέρει ένας διεθνολόγος ένα όνομα να μην έχει καμία σχέση με την Ιστορία του λαού του».

Στέλνουμε καθαρό μήνυμα πως δεν συμβιβαζόμαστε, τόνισε ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

«Αυτό το συλλαλητήριο δείχνει πως το ποτάμι της οργής ξεχείλισε», τόνισε κατά τον χαιρετισμό του στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος, ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. Συγκεκριμένα, ο κ. Πατούλης είπε: «Σήμερα στην καρδιά της Αθήνας, πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι φωνάζουν πως η Μακεδονία είναι ελληνική. Στέλνουμε καθαρό μήνυμα σε αυτούς που είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν πως εμείς δεν θα συμβιβαστούμε»

Συνεχίζοντας στους ίδιους υψηλούς τόνους, ο δήμαρχος Αμαρουσίου ζήτησε: «Μην τολμήσει κανείς να ξεπουλήσει το όνομα της Μακεδονίας» τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα το ανεχτούμε.

«Οι τοπικές κοινωνίες δίνουν σήμερα δυναμικό παρών και βροντοφωνάζουν ενωμένες και χωρίς κομματάρχες πως η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» είπε ακόμα ο κ. Πατούλης που κατέληξε: «Όλοι όσοι είμαστε εδώ είμαστε πατριώτες, είμαστε Έλληνες και όχι εθνικιστές όπως μας λένε κάποιοι».

Το συλλαλητήριο συντόνιζαν:

Παμμακεδονικές Ενώσεις Η.Π.Α., Αυστραλίας, Καναδά, Ευρώπης

Μακεδονικά Σωματεία Αφρικής

Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων

International Hellenic Association

Ελληνοαμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο

Μακεδονικοί Σύλλογοι Αθηνών

Ομογενειακές Οργανώσεις ανά τον κόσμο

Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Θεσσαλονίκης