Αμερικανοί, Βρετανοί και Γερμανοί εθελοντές που πολέμησαν το Ισλαμικό Κράτος μαζί με τις υπό κουρδική ηγεσία δυνάμεις στην Συρία βρίσκονται στην περιοχή Αφρίν στην βορειοδυτική Συρία.
Στόχος να αποκρούσουν την τουρκική επίθεση εκεί, όπως δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF). Το κουρδικό «καντόνι» αποτελεί τον στόχο επίθεσης του τουρκικού στρατού και των υποστηριζόμενων από την Τουρκία δυνάμεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού από το περασμένο Σάββατο.
«Υπήρχε η επιθυμία από την πλευρά των ξένων μαχητών που πολέμησαν στην Ράκα και που πολεμούν στην Ντέι αλ Ζορ να πάνε στην Αφρίν», δήλωσε ο Ρεντούρ Χελίλ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των SDF, στο Reuters. Ο ίδιος αρνήθηκε να διευκρινίσει πότε πήγαν οι ξένοι αυτοί στην Αφρίν, αλλά σημείωσε ότι είναι «δεκάδες». «Θα πολεμήσουν κατά της τουρκικής εισβολής», πρόσθεσε ο Χελίλ.
«Είναι Αμερικανοί, Βρετανοί, Γερμανοί, διαφόρων εθνικοτήτων από την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική», κατέληξε ο Χελίλ. Νωρίτερα ο ίδιος είχε δηλώσει ότι ο τουρκικός στρατός ισχυρίστηκε ψευδώς πως το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) είναι παρόν στην περιοχή Αφρίν και κατηγόρησε την Άγκυρα ότι παραπλανεί την παγκόσμια κοινή γνώμη.
«Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι παρόν στην Αφρίν. Οι ΗΠΑ έχουν ηθική υποχρέωση να προστατεύσουν τη δημοκρατία». Οι τουρκικές δυνάμεις και φιλοτούρκοι Σύροι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) ξεκίνησαν το Σάββατο επιχείρηση εναντίον της Αφρίν, προπύργιο στη βορειοδυτική Συρία της συριακής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).
Η επιχείρηση αυτή ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ ότι θα δημιουργήσει μια συνοριακή δύναμη 30.000 ανδρών στο βόρειο τμήμα της Συρίας η οποία θα αποτελείται κυρίως από τους μαχητές της YPG. Η πολιτοφυλακή αυτή αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), μιας συμμαχίας Κούρδων και Αράβων που στηρίζεται από την Ουάσινγκτον στη μάχη κατά του ΙΚ.
Πρόσφερε μάλιστα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την πρώτη του νίκη εναντίον των τζιχαντιστών καταλαμβάνοντας τη Ράκα. Όμως η Άγκυρα δεν επιθυμεί τη δημιουργία στα νότια σύνορά της μιας αυτοανακηρυχθείσας ομοσπονδίας από τους Κούρδους, της Ροζάβα, φοβούμενη για την ασφάλειά της. Παράλληλα κατηγορεί τη YPG ότι είναι το συριακό παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Για τους Κούρδους αξιωματούχους η ομοσπονδία αυτή μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για την υπόλοιπη Συρία, όταν η χώρα βγει από τον εμφύλιο πόλεμο. «Κατά τη γνώμη μας οι ΗΠΑ έχουν ηθική υποχρέωση να προστατεύσουν τη δημοκρατία και το δημοκρατικό σύστημα στην περιοχή αυτή», δήλωσε από την Ουάσινγκτον η Σίναμ Μοχάμεντ, εκπρόσωπος της Ροζάβα, διαβεβαιώνοντας ότι ο PKK είναι εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας.
Αμερικανοί αξιωματούχοι, μέχρι και ο πρόεδρος Τραμπ που συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει ζητήσει από την Άγκυρα να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση», αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα «το νόμιμο δικαίωμά της» να «προστατεύεται». Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει «ανήσυχος» και η ΕΕ «εξαιρετικά ανήσυχη» από την τουρκική επιχείρηση.
Η Ουάσινγκτον έχει στηρίξει στρατιωτικά τους Κούρδους που πολεμούσαν εναντίον του ΙΚ ανατολικά του Ευφράτη, όμως στα δυτικά του ποταμοί οι πεσμεργκά είναι μόνοι τους. Ο Όμαρ Μάχμουντ, ένα μέλος της YPG από την Ταλ Ταμρ, εξέφρασε την αγανάκτησή του για «την αμερικανική σιωπή» μπροστά στην τουρκική επιχείρηση.
«Οι Κούρδοι πολέμησαν το Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) για να υπερασπιστούν όλο τον κόσμο, συντονίστηκαν με τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ», πρόσθεσε. «Τώρα οι ΗΠΑ σιωπούν και είναι απογοητευτικό». «Η τουρκική αεροπορία πετά πάνω από την Αφρίν και σκοτώνει παιδιά και γυναίκες με το πρόσχημα ότι είμαστε αυτονομιστές, όμως είμαστε μέρος της Συρίας», τόνισε ο Μασούντ Μπαραβί, ένας άλλος μαχητής της YPG.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον είχε «ειλικρινείς και σοβαρές» συζητήσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την εκπρόσωπό της Χέδερ Νάουερτ. Η περιοχή της Αφρίν «ήταν σχετικά σταθερή σε σχέση με την υπόλοιπη Συρία», επεσήμανε η Νάουερτ, απορρίπτοντας τις τουρκικές κατηγορίες περί παρουσίας του ΙΚ εκεί.
Όμως η Ουάσινγκτον δεν διαθέτει κάποιο μέσο για να ασκήσει πίεση στην Άγκυρα. Οι διμερείς σχέσεις είναι τεταμένες εδώ και αρκετούς μήνες, εξαιτίας της αμερικανικής στήριξης στους Κούρδους. Παράλληλα η Τουρκία δεν θα είχε ξεκινήσει την επιχείρηση χωρίς την άδεια της Ρωσίας, βασικού συμμάχου του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι ρωσικές δυνάμεις μάχονται στο πλευρό του συριακού στρατού και σιιτικές πολιτοφυλακές.
Η Άγκυρα συμμετέχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα της Μόσχας. Σε αντάλλαγμα, εκτιμά ο Μερβέ Ταχίρογλου, αναλυτής του Ιδρύματος για την Υπεράσπιση των Δημοκρατικών, ο Ερντογάν φαίνεται να έλαβε από τον Ρώσο ομόλόγό του Βλαντίμιρ Πούτιν άδεια να καταλάβει την Αφρίν.
Κούρδοι αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι η Μόσχα τους προσέφερε προστασία από την Τουρκία με την προϋπόθεση ότι θα εγκατέλειπαν τα εδάφη που κατείχαν και θα τα παρέδιδαν στη συριακή κυβέρνηση, όμως αυτοί αρνήθηκαν την πρόταση. Τότε η Ρωσία απέσυρε την αεροπορική στήριξη που τους παρείχε. Η συμφωνία ενδέχεται ίσως να περιλαμβάνει και παύση στις μάχες μεταξύ των φιλοτούρκων Σύρων ανταρτών και του συριακού στρατού στην Ιντλίμπ.
Πηγή