Ένας συνολικός φάκελος για τον «Ρουβίκωνα» οδηγείται στη Δικαιοσύνη. Η πρόσφατη επίθεση με μπογιές στη πρεσβεία του Ισραήλ σε συνδυασμό με την… επίσκεψη στον Ευαγγελισμό και τις απειλές προς γιατρό του νοσοκομείου αποτέλεσαν αφορμή για την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που ζήτησε συνένωση των δικογραφιών για τη δράση της «συλλογικότητας».
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή» τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διαβιβαστεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ο φάκελος της . για τη δράση του «Ρουβίκωνα», προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο αυστηρότερης ποινικής μεταχείρισης των μελών του. Μάλιστα, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι έχει ήδη υπάρξει μια κατ’ αρχήν συνεννόηση των αρμοδίων αξιωματικών με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο για το χρονοδιάγραμμα των επικείμενων ενεργειών.
Τις εξελίξεις στην υπόθεση είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη , δύο εικοσιτετράωρα μετά την επίθεση με μπογιές στο κτίριο της ισραηλινής πρεσβείας, περιστατικό που προκάλεσε την αντίδραση της πρέσβειρας του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν Αμπα. Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του είχε τονίσει το ενδεχόμενο παραπομπής των μελών του «» με βαρύτερο κατηγορητήριο, λόγω της συχνής δράσης τους. «Θα εξαντληθούν όλα τα νομικά μέσα», είχε δηλώσει.
πρόσφατο «ντου» στην πρεσβεία του Ισραήλ
Στον φάκελο της ΕΛ.ΑΣ. για τον «Ρουβίκωνα» γίνεται αναφορά στις 87 ενέργειες της «αναρχικής συλλογικότητας», από την κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου τον Μάρτιο του 2015 μέχρι το στο Ψυχικό.
Μολονότι οι επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ισπανίας είχαν αποφύγει να ζητήσουν την ποινική δίωξη όσων μετείχαν στο περιστατικό, κατόπιν διαβουλεύσεων σε ΓΑΔΑ και Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., οι 18 αναρχικοί είχαν παραπεμφθεί στο αυτόφωρο και είχαν κριθεί ένοχοι για διατάραξη ομαλής διεξαγωγής δημόσιας υπηρεσίας και άρνηση δακτυλοσκόπησης.
Από το σύνολο των δράσεων, 28 έγιναν το 2015, 16 το 2016, ενώ το 2017 κατεγράφη «ιστορικό υψηλό» με 43 ενέργειες. Αντιστρόφως ανάλογη ήταν η επίδοση της ΕΛ.ΑΣ. Τη διετία 2015-2016 σχηματίστηκαν έντεκα δικογραφίες εις βάρος μελών της ομάδας, ενώ τη χρονιά που μας πέρασε, μόλις μία. Σύμφωνα με τους επιτελείς της , στον «Ρουβίκωνα» μπαίνουν διαρκώς νέα μέλη, που είναι άγνωστα στις υπηρεσίες ασφαλείας και άρα αδύνατο να επιτηρηθούν. Πράγματι, ενώ αρχικά στις δράσεις του «Ρουβίκωνα» δεν συμμετείχαν πάνω από 10-15 άτομα, στο τέλος του 2017 η ΕΛ.ΑΣ. έχει προσαγάγει ή συλλάβει σε δράσεις της ομάδας 119 άτομα.
Στην παρέμβαση –φέτος τον Σεπτέμβριο– στο υπουργείο Δικαιοσύνης οι μισοί προσαχθέντες έπαιρναν για πρώτη φορά μέρος σε δράση της «συλλογικότητας». Oμως, και τα παλιά στελέχη της ομάδας εφαρμόζουν τακτικές για να ξεφεύγουν από τον αστυνομικό κλοιό. «Oταν υποψιάζονται ότι βρίσκονται υπό επιτήρηση κατευθύνονται σε κατάληψη της πλατείας Εξαρχείων, όπου η φυσική παρακολούθηση διακόπτεται», λέει στην «Κ» αρμόδια πηγή. «Aλλες φορές αφήνουν σκόπιμα τα οχήματά τους έξω από τα σπίτια τους ή ακόμα και το κτίριο της ΓΑΔΑ ώστε να νομίζουμε ότι είναι ανενεργοί, την ίδια στιγμή που εκείνοι μετέχουν σε καταδρομικές επιθέσεις», προσθέτει.
Οι στόχοι
Τον πρώτο χρόνο της δράσης του ο «Ρουβίκωνας» επικεντρώθηκε σε πολιτικούς στόχους με ισχυρό συμβολισμό: τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, το σπίτι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το κτίριο της Βουλής και το Μέγαρο Μαξίμου. Αρκετές από τις ενέργειες έγιναν με αίτημα την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και σε ένδειξη αλληλεγγύης σε έγκλειστους αναρχικούς. Τον Ιούνιο του 2015 μέλη του κατηγορήθηκαν ότι προσπάθησαν να «σπάσουν» συγκέντρωση με σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη» στο Σύνταγμα και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου τέσσερα άτομα διώχθηκαν για φθορές στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ στην οδό Σταδίου.
Eναν μήνα αργότερα, αστυνομικοί συνέλαβαν άτομα της ομάδας που εισέβαλαν στα γραφεία των ΑΝΕΛ στη λεωφόρο Συγγρού και η χρονιά έκλεισε με τον βανδαλισμό των γραφείων του «Τειρεσία» στο Μαρούσι. Για τις περισσότερες υποθέσεις οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν, ενώ η δίκη για τις φθορές στον «Τειρεσία» έχει προσδιοριστεί για τον Μάρτιο του 2018. «Η δίκη (σ.σ. για τα γεγονότα στη συγκέντρωση «Μένουμε Ευρώπη») κατέληξε σε πλήρη αθώωση όλων των κατηγορουμένων, και για τον Ρουβίκωνα είναι η τρίτη κατά σειρά αθώωση μετά από αυτή που αφορούσε την παρέμβασή μας στο ΤΑΙΠΕΔ και το “Πρώτο Θέμα”», αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε (τον Ιούνιο του 2017) στο Athens Indymedia.
Το 2016, εκτός από τις «παρεμβάσεις» στο Χίλτον, την ΕΡΤ, τα διόδια του Κιάτου κ.ά. ο «Ρουβίκωνας» έστρεψε τη δράση του εναντίον διπλωματικών αντιπροσωπειών. Πραγματοποίησε κατάληψη στην πρεσβεία του Μεξικού, έκανε παρέμβαση στο προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και επιτέθηκε με μπογιές στην τουρκική πρεσβεία.
Η αθώωση
Μετά και τις οργισμένες αντιδράσεις της τουρκικής διπλωματίας, η ΕΛ.ΑΣ. είχε προχωρήσει στη σύλληψη δραστήριου μέλους της ομάδας με την κατηγορία ότι συμμετείχε στην επίθεση κατά της πρεσβείας. Αναγνωρίστηκε από δύο αστυνομικούς της Κρατικής, που είχαν δεχθεί να καταθέσουν εναντίον του. Ωστόσο, ενώ πρωτοδίκως καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών για διακεκριμένες φθορές κατά την εκδίκαση της υπόθεσής του σε δεύτερο βαθμό, τη 13η Δεκεμβρίου, αθωώθηκε. Μάλιστα, η ποινική εξέλιξη των υποθέσεων κάνει αρκετούς στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. να αμφιβάλλουν για το κατά πόσον υπάρχει πράγματι βούληση για αυστηρότερη αντιμετώπιση των δράσεων της αναρχικής ομάδας.
Τη χρονιά που πέρασε, ο «Ρουβίκωνας» έκανε στροφή σε στόχους που είχαν σχέση με τους πλειστηριασμούς ακινήτων, την είσπραξη οφειλών, τις απολύσεις εργαζομένων. Παρότι σε εννέα περιπτώσεις τα μέλη του δεν περιορίστηκαν σε ειρηνικές παρεμβάσεις αλλά προκάλεσαν φθορές σε γραφεία και εταιρείες, η ΕΛ.ΑΣ. σε μια μόλις περίπτωση προχώρησε σε συλλήψεις: στην «παρέμβαση» στην πρεσβεία της Ισπανίας, τον Οκτώβριο.
Προσπάθεια συνένωσης των επιμέρους δικογραφιών με στόχο την «αναβάθμιση» του κατηγορητηρίου σε περίπτωση νέας σύλληψης των μελών της ομάδας είχε ξεκινήσει και στο παρελθόν, δίχως ωστόσο να ολοκληρωθεί. Συμμετείχαν αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας και αξιωματούχοι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, ωστόσο το εγχείρημα εγκαταλείφθηκε. Σήμερα, αρμόδιοι αστυνομικοί που ρωτήθηκαν σχετικά, εξηγούν στην «Κ» ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς οι επιμέρους δράσεις, όπως οι καταλήψεις και οι φθορές, διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος. Προσθέτουν όμως ότι η κατ’ εξακολούθηση δίωξη των μελών του «Ρουβίκωνα» μπορεί να οδηγήσει στην προφυλάκισή τους.
πηγή: