ΜΚΟ καταγγέλλει: Τα τυριά Παρμεζάνα και Γκράνα Παντάνο παράγονται «μέσα στον πόνο»

 
ΜΚΟ καταγγέλλει: Τα τυριά Παρμεζάνα και Γκράνα Παντάνο παράγονται «μέσα στον πόνο»

Ενημερώθηκε: 25/11/17 - 18:26

Δύο από τα γνωστότερα ιταλικά τυριά, τα Παρμεζάνα (Parmesan) και Γκράνα Παντάνο (Grana Padano), παράγονται με γάλα που προέρχεται από σκελετωμένες αγελάδες οι οποίες είναι διαρκώς κλεισμένες σε εσωτερικούς χώρους και υφίστανται κακομεταχείριση, καταγγέλλει σήμερα μια οργάνωση υπέρασπισης των ζώων, η οποία παρουσιάζει και βίντεο προς επίρρωσιν των καταγγελιών της.

Η οργάνωση Compassion in World Farming («συμπόνια στην παγκόσμια γεωργία, CIWF) έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που έχει γυριστεί σε εννέα κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της ιταλικής κοιλάδας του Πο και δείχνει συνθήκες διαβίωσης των ζώων που προκαλούν σοκ, με αγελάδες εξαντλημένες να ζουν μέσα στα περιττώματά τους.

Η CIWF άρχισε ταυτόχρονα σήμερα μια εκστρατεία με τίτλο #notonmypasta («όχι στα ζυμαρικά μου»), που έχει στόχο να ωθήσει τους παραγωγούς αυτών των δύο τυριών, οι πωλήσεις των οποίων φθάνουν τα πέντε δισεκ. ευρώ ετησίως, να επιβάλουν ελάχιστες προδιαγραφές ευημερίας των ζώων στους κτηνοτρόφους που τους προμηθεύουν το γάλα και οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες μισού εκατομμυρίου αγελάδων.

«Τα Parmesan και Grana Padano παρουσιάζονται ως τυριά πολύ καλής ποιότητας, ενώ στην πραγματικότητα για τις αγελάδες τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια», δήλωσε η Έμα Σλαβίνσκι, διευθύντρια εκστρατειών της CIWF

«Αυτό που δείχνουν οι ερευνητές μας είναι η άθλια ζωή των ζώων μέσα στις βιομηχανικές κτηνοτροφικές μονάδες», πρόσθεσε. Βρίσκει κανείς εκεί «ζώα αποσκελετωμένα, που αντιμετωπίζονται σαν μηχανές για γάλα, που υποφέρουν για να μπορούμε εμείς να προσθέσουμε κάτι στα ζυμαρικά μας».

Ένας εκπρόσωπος της κοινοπραξίας των παραγωγών Παρμεζάνας επιβεβαίωσε πως η ευημερία των ζώων δεν περιλαμβάνεται προς το παρόν στα κριτήρια που επιβάλλονται στους παραγωγούς γάλακτος επειδή «δεν είναι κάτι που επιδρά στην ποιότητα το προϊόντος, παρά μόνο περιθωριακά».

Όμως πρόσθεσε πως οι κοινοπραξίες εξετάζουν αυτή τη στιγμή το ζήτημα και ετοιμάζονται να εφαρμόσουν ένα σύστημα με στόχο να εξασφαλισθεί ένα μίνιμουμ καλής μεταχείρισης των ζώων.