Ετοιμάζει «διευθυντήριο» η Φώφη

 
Ετοιμάζει «διευθυντήριο» η Φώφη

Ενημερώθηκε: 25/11/17 - 12:33

Τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα ξεκινήσουν οι επαφές της Φώφης Γεννηματά για να καθοριστεί ο οδικός χάρτης του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Ένας φορέας, ο οποίος από την Κυριακή το βράδυ έχει αρχηγό, αλλά τίποτε άλλο. Ή, πιο σωστά, έχει και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, με δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες και πολλούς στρατηγούς.

Όλο αυτό το κουβάρι καλείται να το ξετυλίξει η κα Γεννηματά, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε και να γίνουν σταθερά βήματα, αλλά το σημαντικότερο να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, αλλά και παραφωνίες από το «καλημέρα».

Σταύρος Θεοδωράκης

Δημοκρατική Συμπαράταξη

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κα Γεννηματά θα επιδιώξει συναντήσεις με όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων, τάσεων, κινήσεων και προσωπικότητες που συμμετέχουν στο εγχείρημα, προκειμένου να καθοριστεί η ημερομηνία του ιδρυτικού Συνεδρίου. Ο σχεδιασμός κατ’ αρχήν είναι για Μάρτιο-Απρίλιο, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις και τις συμφωνίες. Στο συνέδριο αυτό θα εκλεγούν και τα όργανα τα οποία θα αποφασίζουν για την πορεία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Όπως έχει ξεκαθαρίσει τόσο η ίδια η Φώφη Γεννηματά, όσο και ο , η και το Ποτάμι θα παραμείνουν ως αυτόνομες κοινοβουλευτικές ομάδες μέχρι τις εκλογές. Θα συντονίζονται όμως από ένα ενιαίο κέντρο.

Γιώργο Παπανδρέου

Νίκος Ανδρουλάκης

Γιάννης Ραγκούσης

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως το νέο συντονιστικό κέντρο θα αποτελείται πέραν της κας Γεννηματά και από τους αρχηγούς των κομμάτων, δηλαδή τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον . Προφανώς θέση στο «διευθυντήριο» θα έχει και ο , αλλά και ο Γιώργος Καμίνης. Σίγουρα εκεί θα έχουν συμμετοχή και οι Γιάννης Μανιάτης, , ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τους άλλους υποψηφίους, τον καθηγητή Κωνσταντίνο Γάτσιο, τον Απόστολο Πόντα και τον Δημήτρη Τζιώτη.

 Διαφορετικές απόψεις

Αναμφίβολα σε αυτό το «διευθυντήριο» και μόνο από τα ονόματα καταλαβαίνει ο καθένας πως οι διαφορετικές απόψεις είναι πολλές. «Εδώ κρύβεται το μυστικό», λένε οι συνεργάτες της κας Γεννηματά. «Σε γενικές γραμμές η πλειοψηφία των συμμετεχόντων κινείται σε σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση. Όμως με την συμμετοχή τόσο του κ. Θεοδωράκη, όσο και του κ. Καμίνη δημιουργείται μία ισχυρή τάση κεντρώων, μεταρρυθμιστών, οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν το αντίβαρο για να σταματήσουν οι διαρροές κεντρώων ψηφοφόρων προς την Ν.Δ.».

Η επικεφαλής πλέον του νέου φορέα, εξάλλου, δηλώνει αποφασισμένη να συγκρουστεί με κάθε αντίληψη μηχανισμών. Αντίθετα, θα σεβαστεί, όπως διαβεβαιώνουν συνεργάτες της, όλους τους συνυποψήφιους της σε αυτήν την ενδοπαραταξιακή μάχη, καθώς θεωρεί ότι συνεισέφεραν με τις απόψεις τους στον νέο φορέα. Στις διαθέσεις της, μάλιστα, είναι να έχουν φωνή την «επόμενη μέρα» στο εσωτερικό του νέου φορέα.

Σε ό,τι αφορά την δομή του νέου κόμματος στην Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν πως ο νέος φορέας θα έχει διαφορετική δομή από ό,τι το ΠΑΣΟΚ, θα είναι βασισμένο σε μεγάλο βαθμό στο προγραμματικό πλαίσιο που θα κατατεθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές. Σε κρίσιμα ζητήματα, δε, θα ζητείται η γνώμη των μελών του νέου φορέα, μέσω ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων. Την ίδια ώρα, στις θεσμοθετημένες λειτουργίες του νέου φορέα, θα περιλαμβάνονται κατά πληροφορίες το ετήσιο πολιτικό συνέδριο που θα καθορίζει τις θέσεις του νέου φορέα, με δεσμευτικές για τα όργανα και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα αποφάσεις. Θα έχει, ακόμα, συγκεκριμένο μητρώο μελών που θα αποτελείται από όσους δήλωσαν μέλη του νέου φορέα στις εκλογές, με πρόβλεψη βεβαίως για νέες εγγραφές, αλλά και δικλείδες ασφαλείας ώστε να αποθαρρύνονται πρακτικές του παρελθόντος, κατά τις οποίες κάποιοι έφερναν σωρηδόν τους φίλους τους, σε μία προσυνεδριακή διαδικασία, για να αλλοιώσουν το Σώμα του Συνεδρίου.

 Το μήνυμα

Πάντως, οι περισσότεροι εκ των πρωταγωνιστών δηλώνουν αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν την ενότητα, καθώς οι 216.000 ψηφοφόροι αυτό που επί της ουσίας «φώναξαν» είναι ότι δεν θέλουν να πάει στράφι η προσπάθεια για την ενοποίηση και ανασυγκρότηση του χώρου. Δεν θέλουν να τον αφήσουν μικρό και ευάλωτο, ώστε να γίνει εύκολη λεία για όσους παραμονεύουν εκ δεξιών και εξ αριστερών. Έτσι, στέλνουν ένα μη αναστρέψιμο μήνυμα προς την αρχηγό, αλλά και προς όλους τους άλλους, που έχουν επιρροή και ρόλο: Το εγχείρημα πρέπει να προχωρήσει και να πετύχει, και όποιοι το υπονομεύσουν θα είναι υπόλογοι. Η κα Γεννηματά έχει υποχρέωση, κατόπιν ρητής εντολής της κάλπης, να δημιουργήσει νέο κόμμα, το οποίο να εκφράζει όλη την ευρύτερη παράταξη.

Για να μη συμβεί αυτό, έχεις τις εξής υποχρεώσεις:

Να διασφαλίσει την ενότητα. Αυτό σημαίνει δύο τινά. Πρώτον, να μείνει ενωμένο το μεγαλύτερο κόμμα, που είναι το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό θα συμβεί αν αξιοποιηθούν όπως πρέπει οι δυνάμεις που εκφράστηκαν από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Δεύτερον, να πειστούν οι εκτός ΠΑΣΟΚ δυνάμεις (το Ποτάμι ως κόμμα, αυτοί που εκφράστηκαν από τον Γιώργο Καμίνη) ότι υπολογίζει στην συμμετοχή και βοήθειά τους. Άλλωστε, χωρίς αυτές τις δυνάμεις, ο νέος φορέας θα είναι ένα αναπαλαιωμένο και μικρό ΠΑΣΟΚ.

Να πετύχει την διεύρυνση του χώρου. Και αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να απευθυνθεί πειστικά προς τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων και κυρίως προς εκείνους που μετανάστευσαν στον ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της νέας ηγεσίας και θα χρειαστεί μεγάλη –και συλλογική– προσπάθεια, διότι δεν συμφωνούν όλοι για τους τρόπους που αυτό μπορεί να επιτευχθεί.

Να ξεκαθαρίσει ότι το νέο κόμμα δεν θα είναι συμπλήρωμα κάποιου από τα δύο μεγαλύτερα, αλλά φιλοδοξεί να πάρει την θέση τους. Δεν καίγεται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση όπως-όπως, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αφήσει την χώρα ακυβέρνητη, αν αυτό εξαρτάται μόνο από την δική του συμμετοχή.

Να βασιστεί στην πείρα πολλών ανθρώπων του χώρου, που αποκτήθηκε στις δεκαετίες άσκησης της εξουσίας. Ταυτόχρονα, να αξιοποιήσει νεότερους ανθρώπους, διότι κόμμα με ψηφοφόρους μόνο άνω των 50 και, κυρίως, των 60 ετών δεν έχει μέλλον.

iapopsi

Πηγή: