Ο Μουζάλας «καρφώνει» Χαρίτση - Τα... ρίχνει στο Υπουργείο Οικονομίας!

 
Ο Μουζάλας «καρφώνει» Χαρίτση - Τα... ρίχνει στο Υπουργείο Οικονομίας!

Ενημερώθηκε: 01/11/17 - 18:42

Στο Υπουργείο Οικονομίας τα ρίχνει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, για τη μη αξιοποίηση των κονδυλίων για το προσφυγικό.

Αφορμή στάθηκαν οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς στην εκπομπή «Ιστορίες» στον ΣΚΑΪ και έτσι έδωσε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου στον απόηχο των πληροφοριών ότι απείλησε με παραίτηση κατά τη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των εσωκομματικών πυρών που δέχεται.

Αλέξη Χαρίτση,

«Υπάρχει μια αυξητική τάση στην απορρόφηση των κονδυλίων. Τα χρήματα αυτά δεν έχουν διατεθεί μόνο στο κράτος αλλά και στην Ύπατη Αρμοστεία και σε ΜΚΟ. Αυτά τα χρήματα εμείς δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε», εκφράζει... καρφώνοντας τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, μιας και είναι αρμοδιότητά του.

Όσο αφορά στην παραίτησή του απαντά: «Υπάρχει ένα γεγονός, ότι εδώ στη συνέντευξη Τύπου βρίσκομαι ως υπουργός». Πάντως, ο ίδιος χαρακτήρισε την πρόταση για τη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης «εξαιρετικά τιμητική», καθώς «είναι κάτι που έχει να κάνει με πράγματα, με τα οποία είναι συνδεδεμένη όλη μου η ζωή. Θα το παλέψω και θα δούμε τι θα γίνει».

Κατά τα άλλα, ο υπουργός διαμήνυσε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να μεταφέρει τους πρόσφυγες που συνωστίζονται στα κέντρα υποδοχής των νησιών στην ενδοχώρα καθώς δεσμεύεται από τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία. Αντ’ αυτού παρουσίασε ένα σχέδιο αποσυμφόρησης των καταυλισμών, που περιλαμβάνει επί της ουσίας ημίμετρα όπως η ενοικίαση ξενοδοχείων και πλωτών μέσων που θα φιλοξενούν αυτούς τους ανθρώπους.

«Το σχέδιο αυτό σήμερα αποκτά καινούρια επικαιρότητα με την αύξηση των ροών και η εξεύρεση νέων χώρων παραμένει επιτακτική ανάγκη», δήλωσε ο κ. Μουζάλας, ο οποίος έκρινε τις συνθήκες φιλοξενίας στη Μυτιλήνη «πολύ κακές», στη Σάμο «κακές αλλά βελτιώνονται» και στη Χίο «όχι καλές, αλλά μπορούμε να τις κάνουμε καλύτερες». Οι ξενοδόχοι της Λέσβου και της Χίου δέχονται να παράσχουν τα ξενοδοχεία τους για τη βελτίωση της κατάστασης», προσθέτει.

«Σε περίπτωση που δεν βρεθούν χώροι στα νησιά και σε ''περίπτωση έκτακτης ανάγκης'', η κυβέρνηση στοχεύει στη χρησιμοποίηση πλοίων ως πλωτών μέσων φιλοξενίας, ώστε να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Σήμερα η κατάσταση είναι έκτακτη, αύριο θα είναι πιο έκτακτη. Επομένως είναι θέμα εβδομάδων αν θα βρούμε οικόπεδα για την επέκταση των ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχήςκαι Ταυτοποίησης) ή αν θα βάλουμε τα πλωτά μέσα», εξηγεί.

«Για αποσυμφόρηση των camp και όχι αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση από τα νησιά μπορούμε να μεταφέρουμε μόνο τρεις κατηγορίες: τους ευάλωτους, τα ασυνόδευτα και όσους έχουν λάβει διεθνή προστασία κατά την εξέταση του αιτήματος ασύλου. Αυτή η αποσυμφόρηση είναι σε εξέλιξη όταν έχουμε θέσεις, ωστόσο το να μεταφέρεις ανθρώπους από τα νησιά στην ενδοχώρα δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς τον Οκτώβριο μεταφέρθηκαν 2.796 άτομα στην ενδοχώρα, αλλά ήρθαν 3.998 στα νησιά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έως και 100 ασυνόδευτοι ανήλικοι στη δομή της Παιανίας-1.200 περιμένουν και εκείνοι μία θέση