Οι δανειστές βάζουν μπλόκο στο επίδομα των 1.000 ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση

 
Οι δανειστές βάζουν μπλόκο στο επίδομα των 1.000 ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση

Ενημερώθηκε: 21/10/17 - 09:00

Στον τοίχο των δανειστών δείχνει να πέφτει η επιθυμία της κυβέρνησης να μοιράσει 1.000 ευρώ σε 1.000.000 πολίτες πριν τα Χριστούγεννα. Μια εξέλιξη την οποία είχε προαναγγείλει τόσο ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, όσο και ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας είχε πως «θα δοθεί, ως κοινωνικό μέρισμα, σε οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες».

επίδομα

πρωτογενές πλεόνασμα

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» οι δανειστές από την πλευρά τους δεν φαίνονται τόσο θετικοί να μοιραστεί το στους πολίτες. Αντιθέτως οι δανειστές πιστεύουν πως αν υπάρξει υπεραπόδοση έναντι του στόχου για 1,75% τότε το επιπλέον ποσό δεν θα έπρεπε να μοιραστεί στους πολίτες αλλά να εκπληρώσει άλλες ανάγκες που θεωρούν εκείνοι απαραίτητες.

χρήματα

Πρώτον, το Κουαρτέτο θέλει ένα μέρος από τα αυτά να δοθούν, για να αποπληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, τα οποία φτάνουν τα 6,2 δισ. ευρώ (στοιχεία Αυγούστου) και να εκδοθούν συντάξεις που εκκρεμούν. Με αυτό τον τρόπο, οι Θεσμοί υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία και θα στηριχθεί η ανάκαμψη.

Μνημόνιο

Δεύτερον, όπως προκύπτει από νεότερες πληροφορίες που επικαλείται το «Πρώτο Θέμα», οι δανειστές προτείνουν ένα μέρος από την όποια υπεραπόδοση να μπει στο «μαξιλάρι» ρευστότητας που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με σκοπό να υποβοηθήσει την «καθαρή» έξοδο της Ελλάδας από το (clean exit) τον Αύγουστο του 2018 και τη σταδιακή επιστροφή στις αγορές σε συνθήκες σταθερότητας.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Τον δυσκολότερο ρόλο τον έχει για μια ακόμη φορά ο υπουργός Οικονομικών , ο οποίος πέρυσι τα Χριστούγεννα προσπάθησε με επιστολή του να κατευνάσει τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων. Μετά τη μονομερή ενέργεια για το επίδομα σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους, ο υπουργός δεσμεύτηκε σε πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες για το πώς θα διανέμεται το μέρισμα, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Ενδεικτικά, στην επιστολή με ημερομηνία 23 Δεκεμβρίου 2016, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει: «Αναγνωρίζουμε ότι ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας (ειδικά στο πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών που προκύπτουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Ειδάλλως, θα χρησιμοποιήσουμε την υπεραπόδοση για τη δημιουργία ενός "μαξιλαριού ρευστότητας" (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Σημειώνεται επίσης ότι, πριν από λίγες εβδομάδες, στις 13 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών υπενθύμιζε, μέσω άτυπης ενημέρωσης (από κορυφαίο αξιωματούχο), τα εξής: «Έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς πού μπορεί να διανεμηθεί η υπέρβαση (...) Δεν θα διατεθεί την φορά αυτή για τις συντάξεις, γιατί το συμφωνήσαμε αυτό. Το μισό ποσό θα δοθεί για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και για άλλες κοινωνικές δαπάνες, ενώ το υπόλοιπο θα δοθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και άλλα αναπτυξιακά προγράμματα, όπως προβλέπει η επιστολή Τσακαλώτου που εστάλη στους Θεσμούς».

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα θα συζητηθεί με τους δανειστές στο «Χίλτον», στις διαπραγματεύσεις που αρχίζουν την Δευτέρα και αναμένεται να διαρκέσουν μία εβδομάδα. Το θετικό για την κυβέρνηση είναι ότι υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού, ώστε, σε περίπτωση που διαπιστωθεί υπεραπόδοση έναντι του στόχου, τότε το μέρισμα να αξιοποιηθεί έως τα Χριστούγεννα και όχι τον Απρίλιο του 2018, όταν θα γίνει η επίσημη πιστοποίηση του φετινού πλεονάσματος από την Eurostat.

Επιπλέον, παρά την απόλυτη διαφωνία του Κουαρτέτου για τον «μποναμά» των 1.000 ευρώ σε ένα εκατ. πολίτες (άλλωστε, κανείς δεν ξέρει ακόμη αν θα υπάρξουν αυτά τα λεφτά), στο υπουργείο Οικονομικών βλέπουν περιθώρια συμβιβασμού για ένα μικρότερο πακέτο. Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι, για να επιτευχθεί η σύμφωνη γνώμη των δανειστών, θα πρέπει ένα μέρος της όποιας υπέρβασης να δοθεί για τα ληξιπρόθεσμα, ώστε να εξασφαλιστεί με αυτό τον τρόπο το «πράσινο φως», για να μοιραστεί ένα εφάπαξ ποσό στους 220.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και στους 236.000 συνταξιούχους, που είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.