Εξι μήνες αφού ενεργοποίησε τη διαδικασία του διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η πρωθυπουργός της Βρετανίας , Τερέζα Μέι ετοιμάζεται να κάνει μία προσπάθεια για να διευκρινίσει πώς βλέπει το μέλλον, κατά την ομιλία της σήμερα στη Φλωρεντία, από την οποία οι Ευρωπαίοι περιμένουν τη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων.
«Εάν η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μία αναπόφευκτα δύσκολη διαδικασία, είναι προς το συμφέρον όλων μας οι διαπραγματεύσεις μας να τελεσφορήσουν», θα πει η Τερέζα Μέι , σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας της.
«Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον που έχουμε τη δυνατότητα να οικοδομήσουμε για το Ηνωμένο Βασίλειο και για την Ευρωπαϊκή Ενωση», θα πει η Μέι.
Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, με στόχο την απεμπλοκή των συνομιλιών για το που έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, η Τερέζα Μέι θα εκθέσει επίσης «το όραμά της για μία νέα τολμηρή σύμπραξη στον οικονομικό τομέα και στον τομέα της ασφάλειας» και τα σχέδιά της για μία «περιορισμένη χρονικά περίοδο εφαρμογής που θα προσφέρει ασφάλεια και σαφήνεια στις επιχειρήσεις και τους πολίτες».
Με άλλα λόγια, θα ζητήσει μία μεταβατική περίοδο μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου 2019, κατά τη διάρκεια της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι να υπάρξει συμφωνία για μία νέα σύμπραξη.
Η πρόταση αυτή ανήκει στον υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και τους βρετανικούς επιχειρηματικούς κύκλους, που ανησυχούν για μία έξοδο χωρίς δίκτυ προστασίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Σχετικά με ένα από τα ακανθώδη θέματα της διαπραγμάτευσης, τον προσδιορισμό του κόστους του διαζυγίου, η Τερέζα Μέι θα προτείνει το ποσόν των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ έναντι των οικονομικών υποχρεώσεων που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του τρέχοντος ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τους Financial Times.
«Καθαρή φημολογία», σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ. Ομως, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλέσθηκε το BBC, η πρωθυπουργός θα υποβάλει μία οικονομική πρόταση «ανοικτή και γενναιόδωρη».
Η Ενωση θέλει «ξεκάθαρες δεσμεύσεις»
Αν και οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν γνωστές παρά σήμερα το απόγευμα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωση Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ήδη από χθες ότι θέλει «ξεκάθαρες δεσμεύσεις» για να προχωρήσει προς μία συμφωνία εξόδου, που οι Βρυξέλλες θεωρούν πρόκριμα για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε από τη Ρώμη ότι μία «ταχεία συμφωνία» παραμένει εφικτή, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει «να βάλει στο τραπέζι προτάσεις που επιτρέπουν την άρση των αδιεξόδων ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα», κατά το τέταρτο ραντεβού ανάμεσα σε βρετανούς και ευρωπαίους διαπραγματευτές, που αρχίζει τη Δευτέρα.
«Εναπόκειται στους Βρετανούς να παρουσιάσουν μία σοβαρή πρόταση που θα επιτρέψει την πρόοδο των συνομιλιών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Tσαρλς Γκραντ, διευθυντής του Centre for European Reform (CER). Σύμφωνα με τον αναλυτή, η Τερέζα Μέι «οφείλει να κάνει μία σοβαρή πρόταση για τα χρήματα, πράγμα που δεν έχει κάνει ακόμη. Και σχετικά με τη μετάβαση, πρέπει να πει τι ακριβώς θέλει».
Αλλά ταυτόχρονα, η βρετανή πρωθυπουργός δεν πρέπει να απογοητεύσει τους Βρετανούς που ψήφισαν υπέρ του Brexit, για να επανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας τους. Και πρέπει επίσης να συγκρατήσει τους ακραίους ευρωσκεπτικιστές υπουργούς της, και ιδίως στον υπουργό της των Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, οι θορυβώδεις τοποθετήσεις του οποίου την περασμένη εβδομάδα έριξαν τη σκιά τους επάνω στην ομιλία της Φλωρεντίας.
Σε άρθρο του στην εφημερίδα Telegraph, ο BoJo ζήτησε μία ξεκάθαρη ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση, υιοθετώντας αντίθετη στάση με την Μέι και αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο την πρωθυπουργό της Βρετανίας μετά τη δεινή θέση στην οποία βρέθηκε όταν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία κατά τις πρόωρες εκλογές που εκείνη προκήρυξε.
Εκτοτε, προσπαθεί να επανορθώσει λέγοντας ότι υποστηρίζει τη στρατηγική της πρωθυπουργού, αλλά η Τερέζα Μέι αναγκάσθηκε να συγκαλέσει χθες το υπουργικό συμβούλιο εκτάκτως προσπαθώντας να προβάλει μία εικόνα ενότητας της βρετανικής ηγεσίας, την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να μιλούν με μία φωνή.
Ο υποστηρικτής του «ήπιου Brexit» Φίλιπ Χάμοντ και ο Μπόρις Τζόνσον εμφανίσθηκαν λοιπόν πλάι-πλάι και χαμογελαστοί μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Απόψε στη Φλωρεντία θα βρίσκονται στο πλευρό της Τερέζα Μέι μαζί με τον υπουργό του Brexit Ντείβιντ Ντέιβις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι είπαν Τραμπ – Ερντογάν για τους S400 – Σε τι συμφώνησαν και πού διαφώνησαν;
Τραμπ μετά την συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο: «Ο Ερντογάν έχει γίνει φίλος μου!»