H ταξιδιωτική εκπομπή «Akis’ Food Tour», το γαστρονομικό ταξίδι του Άκη Πετρετζίκη, επιστρέφει στη συχνότητα του Alpha, από αύριο Σάββατο 11 Νοεμβρίου, στις 20.00.
Ο σεφ βάζει τα μαγειρικά του σκεύη στο ντουλάπι, αφήνει πίσω του το στούντιο και ξεκινά να ταξιδεύει στην Ελλάδα. Αποστολή του; Να εξερευνήσει τις κουζίνες στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας.
Από τα Ψαρά έως την Ήπειρο και από τον Έβρο έως τον Ψηλορείτη, ο μάγειρας διοργανώνει μια γαστρονομική περιπέτεια. Μαγειρεύει σε τεράστια καζάνια, κρυφοκοιτάζει μέσα στις ξένες κατσαρόλες, πλέκει σκόρδα, «κυνηγάει» μανιτάρια, χορεύει γύρω από πλούσια τραπέζια, φτιάχνει ντόπια ζυμαρικά κι εμπνέεται από τις πιο ιδιαίτερες συνταγές της χώρας.
Συνοδοιπόροι του στο «Akis’ Food Tour» είναι οι τηλεθεατές, που του προτείνουν τα μέρη που επισκέπτεται, αλλά και οι ντόπιοι κάτοικοι κάθε περιοχής, οι οποίοι τον βοηθούν να ανακαλύψει τι σημαίνει πραγματικά «υψηλή γαστρονομία» στις ντόπιες κουζίνες, στα χωράφια και τα βουνά της Ελλάδας.Remaining Time-0:00FullscreenMute
Τι θα δούμε στην πρεμιέρα
Η εκπομπή κάνει πρεμιέρα από το ακριτικό νησί της Λέσβου. Ο Άκης φτάνει στο φημισμένο προσκύνημα του Ταξιάρχη στα βόρεια του νησιού και δοκιμάζει το κισκέκι, ένα ιδιαίτερο γιορτινό φαγητό, που σιγοβράζει 24 ώρες σε μεγάλα καζάνια. Σηκώνει μανίκια και συμμετέχει μαζί με τους άντρες του χωριού στη διανομή του φαγητού. Στο ίδιο χωριό συναντά τον Στέλιο Σταμάτη, έναν από τους τελευταίους παραδοσιακούς αγγειοπλάστες του Αιγαίου.
Στο χωριό Πέτρα μαθαίνει τον παραδοσιακό τρόπο που τρώγονται τα όσπρια στο νησί και δοκιμάζει τα μελωμένα ρεβίθια με κρέας σε πήλινο σκεύος που μόλις έχουν βγει από τον ξυλόφουρνο. Το απόγευμα, με θέα το ηλιοβασίλεμα του Μολύβου, μια παρέα ντόπιων μυεί τον Άκη στην πιο νόστιμη ιεροτελεστία: τον μαθαίνει το σωστό τρόπο να πίνει το ούζο της Λέσβου μαζί με δεκάδες παραδοσιακούς ουζομεζέδες.