Υστερα από έξι χρόνια απουσίας από τη μικρή οθόνη, ο Κώστας Αρβανίτης επιστρέφει, και πάλι στην ΕΡΤ, στην παλιά τηλεοπτική του στέγη, με το καθημερινό ενημερωτικό μαγκαζίνο «Αλλη διάσταση», καθημερινά στις 13.00.
Ο δημοσιογράφος χαρακτηρίζει τον εαυτό του παιδί της ΕΡΤ, καθώς έχει θητεύσει σ’ αυτή για περισσότερα από 20 χρόνια με σπουδαίους δασκάλους της δημοσιογραφίας, ξεκινώντας δυνατά από τη δημόσια ραδιοφωνία.
Με αφορμή τη σημερινή πρεμιέρα του στην ΕΡΤ1, αναφέρει στην «Espresso»: «Γύρισα στο σπίτι μου γιατί αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι στην ΕΡΤ οι δημοσιογράφοι έχουν πιο ελεύθερη φωνή. Εδώ και μερικά χρόνια η ιδιωτική τηλεόραση στην ενημέρωση είναι πιο συντηρητική και ελεγχόμενη. Πιστεύω ότι η ΕΡΤ, αν και... τραυματισμένη, κέρδισε ξανά το τηλεοπτικό της κοινό με συνεχή ροή ενημέρωσης, γιατί έχει και τους δημοσιογράφους και το τεχνικό προσωπικό, δηλαδή όλο τον οργανωτικό μηχανισμό για να το υποστηρίξει» αναφέρει με σιγουριά και προσθέτει: «Οσον αναφορά την εκπομπή μου, η ενημέρωση θα γίνεται μέσα από τον σχολιασμό των γεγονότων, αλλά όχι από τα ίδια τηλεοπτικά πάνελ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 30 πολιτικοί που αναλύουν την επικαιρότητα στις εκπομπές και δεν βλέπουμε τους άλλους 270. Για παράδειγμα, πού είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. από την Καρδίτσα;» αναρωτιέται.
Τα νούμερα τηλεθέασης
Τον ρωτάμε για τις μετρήσεις τηλεθέασης και πόσο αυτές διαμορφώνουν τις επιλογές των καναλιών και, όπως φαίνεται, έχει ξεκάθαρη άποψη. «Εγώ πιστεύω στα νούμερα τηλεθέασης, αλλά έχω έναν προβληματισμό για το δείγμα. Δηλαδή έχετε να μου πείτε ότι οι Ελληνες τηλεθεατές προτιμούν τα reality ερωτικών σχέσεων από μια καλή σειρά μυθοπλασίας; Το δείγμα δείχνει την τάση και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Αυτή την περίοδο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θα χορηγήσει πανελλαδικές άδειες καναλιών γενικής στόχευσης, πρέπει λοιπόν τα μέλη της Ανεξάρτητης Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής, τη στιγμή που θα χορηγήσουν δημόσιες συχνότητες να ρωτήσουν τους καναλάρχες ποιο είναι το περιεχόμενο του προγράμματος που έχουν σκοπό να ετοιμάσουν» μας λέει και συνεχίζει τη σκέψη του: «Σύμφωνα με τον νόμο, τα κανάλια γενικού περιεχομένου θα πρέπει να φιλοξενούν ελληνικές σειρές μυθοπλασίας, οι οποίες ως επί το πλείστον θα βασίζονται σε λογοτεχνικά βιβλία. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η αγάπη και τα συναισθήματα και τα ζητήματα που αφορούν τον έρωτα μπαίνουν κάτω από τη λογική της τηλεθέασης. Η Πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να πάρει στα σοβαρά τη βιομηχανία του ελληνικού οπτικοακουστικού θεάματος, γιατί είναι ένας κλάδος που δίνει σε πολλούς επαγγελματίες δουλειά και μειώνει την ανεργία» τονίζει.
Ολοκληρώνοντας την κουβέντα μας, του θυμίζουμε ότι η ΕΡΤ είχε δημιουργήσει πρώτη τη μεσημεριανή ενημερωτική ζώνη με εκείνον, την Πόπη Τσαπανίδου -μετέπειτα και τη Μαρία Σαράφογλου-, αλλά αργότερα και την απογευματινή ενημερωτική ζώνη 6-7. «Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική» αναφέρει και συμπληρώνει: «Ωστόσο, μπορούμε να χαιρόμαστε γι’ αυτήν την πρωτιά που δώσαμε στην ΕΡΤ και μετά την ακολούθησαν και τα ιδιωτικά κανάλια».
Πηγή: