Επανάσταση την δεκαετία του '60 στη βιομηχανία της μόδας που την έφερε η Μέρι Κουάντ όταν δημιούργησε τη μίνι φούστα. 'Ομωςσύμφωνα με τους ιστορικούς της μόδας, η μίνι φούστα δεν ήταν ανακάλυψη του '60, αφού κοντές φούστες φορούσαν στην αρχαία Ελλάδα, στην Κίνα και την Αφρική από τον Μεσαίωνα...
Και την δεκαετία του 1920 η θρυλική Ζοζεφίνα Μπέικερ προκάλεσε μεγάλη ταραχή όταν εμφανίστηκε με μια σούπερ μίνι φούστα φτιαγμένη από μπανάνες. Και την δεκαετία του 1950 κοντές φορούσαν στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, στο τένις και στο πατινάζ. Ομως όλες αυτές ήταν ειδικές περιπτώσεις.
Η επίσημη επέτειος είναι σήμερα 10 Ιουλίου. Την ημέρα αυτή το 1964 η 30χρονη τότε Μέρι Κουάντ παρουσίασε την πρώτη συλλογή με μίνι φούστες. Το ενδιαφέρον είναι πως η Αγγλίδα σχεδιάστρια ονόμασε την δημιουργία της από το αγαπημένο αυτοκίνητό της το μίνι κούπερ!
Η σχεδιάστρια δημιούργησε ένα πρακτικό ρούχο για τις γυναίκες που τις "ελευθέρωνε" και τις επέτρεπε να "τρέχουν για να προλάβουν το λεωφορείο". Την "πατρότητα" της μίνι φούστας διεκδικούσαν και άλλοι δύο σχεδιαστές ο Γάλλος Αντρε Κουρέζ και ο Βρετανός Τζον Μπέιτς.
Η μίνι φούστα ήταν πραγματικά μια κίνηση ματ και άλλαξε την ιστορία της μόδας. Οι γυναίκες την υιοθέτησαν αστραπιαία, παρά τις αντιδράσεις--έντονες πολλές φορές--της συντηρητικής κοινωνίας, όχι μόνο στην Βρετανία.
Το μίνι έγινε σύμβολο και κάθε προσπάθεια να εξαφανιστεί αποδείχθηκε μάταιη.