Κατρίν Ντενέβ: Το δικαίωμα των ανδρών στο «καμάκι» υπερασπίζονται με άρθρο τους στη γαλλική Le Monde, 100 γυναίκες – ανάμεσά τους οι ηθοποιοί Κατρίν Ντενέβ και Ινγκριντ Κάβεν και η συγγραφέας και κριτικός Τέχνης Κατρίν Μιγιέ.
100 γυναίκες της τέχνης στην Γαλλία υπερασπίζονται το δικαίωμα και την ελευθερία των ανδρών «να ενοχλούν» τις γυναίκες, αντιτασσόμενες στην «εκστρατεία της κατάδοσης» που λαμβάνει διαστάσεις παροξυσμού μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Γουάινσταϊν.
«Ο βιασμός είναι έγκλημα. Όμως το επίμονο ή αδέξιο “καμάκι” δεν είναι αδίκημα, ούτε η αβρότητα φαλλοκρατική επίθεση», υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων, απορρίπτοντας τον «πουριτανισμό» που διακατέχει ξαφνικά τους πάντες με αφορμή τα κρούσματα στον χώρο του θεάματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ποιον φίλησε με πάθος η Κατρίν Ντενέβ στο Φεστιβάλ Καννών; (BINTEO)
Η «εκστρατεία καταγγελιών και καταδόσεων» του κινήματος #ΜeToo, σημειώνουν, έχει οδηγήσει σε μία ιδιότυπη «απόδοση δικαιοσύνης με συνοπτικές διαδικασίες», η οποία έχει ήδη τα πρώτα θύματά της: άνδρες «τιμωρήθηκαν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, υποχρεώθηκαν σε παραίτηση, ενώ το μόνο κακό που έκαναν ήταν να αγγίξουν ένα γόνατο, να αποπειραθούν να κλέψουν ένα φιλί, να μιλήσουν για “ευαίσθητα” προσωπικά πράγματα κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού δείπνου ή να στείλουν μηνύματα με σεξουαλικά υπονοούμενα σε μια γυναίκα, με την οποία όμως η έλξη δεν ήταν αμοιβαία».
«Αυτός ο πυρετός να στείλουμε τα ‘γουρούνια’ στο σφαγείο», τονίζουν χαρακτηριστικά τα μέλη της συλλογικότητας που υπογράφουν το κείμενο, «αντί να βοηθάει τις γυναίκες να αυτονομηθούν, εξυπηρετεί στην πραγματικότητα τα συμφέροντα των εχθρών της σεξουαλικής ελευθερίας, των θρησκευτικών εξτρεμιστών, των χειρότερων αντιδραστικών και αυτών που θεωρούν (….) ότι οι γυναίκες είναι ξεχωριστά όντα, παιδιά με πρόσωπο ενηλίκου, που ζητούν συνεχώς να προστατεύονται».
«Ως γυναίκες, δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας μέσα σ’ αυτόν τον φεμινισμό που, πέρα από την καταγγελία των καταχρήσεων εξουσίας, παίρνει το πρόσωπο ενός μίσους προς τους άνδρες και τη σεξουαλικότητα», καταλήγουν οι υπογράφουσες, λέγοντας ότι υπερασπίζονται «μια ελευθερία να ενοχλείς, απαραίτητη για τη σεξουαλική ελευθερία».