Ισραήλ: Η πρόσκληση στους σταρ των 'Οσκαρ να επισκεφθούν τη χώρα δεν βρήκε ανταπόκριση

 
Ισραήλ: Η πρόσκληση στους σταρ των 'Οσκαρ να επισκεφθούν τη χώρα δεν βρήκε ανταπόκριση

Ενημερώθηκε: 23/02/17 - 16:30

Πριν από έναν χρόνο, το Ισραήλ προσέφερε πολυτελή διαμονή σε σουίτες, αεροπορικά εισιτήρια πρώτης θέσης και όλα τα έξοδα πληρωμένα στη Τζένιφερ Λόρενς, τον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, τον Ματ Ντέιμον και άλλους αστέρες του Χόλιγουντ. Αλλά κανείς δεν φαίνεται να ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση.

Μια εβδομάδα πριν από την 89η τελετή απονομής των 'Οσκαρ 2017, στα μάτια αυτών που καλούν σε μποϊκοτάζ του Ισραήλ για να καταγγείλουν την κατοχή και την εποικιστική δραστηριότητα στα Παλαιστινιακά Εδάφη, το γεγονός ότι καμιά από τις 26 διασημότητες που προσκλήθηκαν δεν φαίνεται ότι έκανε το ταξίδι αυτό, είναι μια "νίκη".

Το Ισραήλ είχε κατηγορηθεί ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τις προσωπικότητες αυτές, υποψήφιες στα 'Οσκαρ του 2016, προσφέροντας τις αποδράσεις αυτές, με το κόστος της καθεμιάς να υπολογίζεται στα 55.000 δολάρια, για να συγκεντρώσει θετικά σχόλια.

Η Τζένιφερ Λόρενς, που παίζει στην πετυχημένη σειρά Hunger Games, δέχτηκε την πρόσκληση αλλά πρόσφερε το ταξίδι στους γονείς της, σύμφωνα με την υπηρεσία που είχε την ιδέα για το δώρο αυτό.

"Είναι σαφές ότι απέτυχε ο στόχος να χρησιμοποιηθούν ηθοποιοί για να 'βγει καθαρό' το Ισραήλ. Αυτό είναι μια νίκη", δήλωσε με ικανοποίηση ο Γιούσεφ Μιουνάγερ, της αμερικανικής Εκστρατείας για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Μαζί με την αμερικανική οργάνωση Jewish Voice for Peace (Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη), ο Μιουνάγερ διεξήγαγε την εκστρατεία κατά των ταξιδιών αυτών.

Το ισραηλινό υπουργείο Τουρισμού που ρωτήθηκε από το AFP δεν θέλησε να προβεί σε σχόλιο.

Πριν από την τελετή των 'Οσκαρ το 2016, το υπουργείο Τουρισμού είχε ανακοινώσει ότι προσέφερε ακριβά ταξίδια στους πέντε υποψήφιους στις πέντε βασικές κατηγορίες των αμερικανικών κινηματογραφικών βραβείων και στον παρουσιαστή της τελετής Κρις Ροκ. "Κάθε σταρ που επισκέπτεται τη χώρα μας, μπορεί να αναρτήσει μια σέλφι στο Διαδίκτυο και αυτό προσθέτει τεράστια αξία για εμάς", δήλωνε τότε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Αμίρ Χαλεβί.

Αμέσως μετά, ακτιβιστές στις ΗΠΑ απάντησαν με άρθρό τους στην εφημερίδα Los Angeles Times και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλώντας τους ηθοποιούς να μην πάνε στο ταξίδι υπό το hashtag #skipthetrip.

Για την Granate Sosnoff, εκπρόσωπο της Jewish Voice for Peace, η εκστρατεία "υπενθύμισε στις ελίτ του Χόλιγουντ ότι υπάρχει κοινωνικό κόστος που θα πληρώσουν αν το όνομά τους συνδεθεί με μια στρατιωτική κατοχή".