Δύο μέρες μένουν για τα Χριστούγεννα και όλοι είμαστε πια έτοιμοι να υποδεχτούμε το Πνεύμα των Γιορτών. Ξέρεις όμως τι συμβολίζουν τα χριστουγεννιάτικα Κάλαντα, το δέντρο, ο Άη Βασίλης και οι καλικάντζαροι;
Τα κάλαντα
Η ιστορία των καλάντων συνδέεται άρρηκτα με την αρχαία Ελλάδα. Τα παιδιά εκείνης της εποχής κρατούσαν ένα ομοίωμα καραβιού, που παρίστανε τον ερχομό του θεού Διόνυσου. Ενίοτε κρατούσαν κλαδί ελιάς ή δάφνης, στο οποίο κρεμούσαν κόκκινες και άσπρες κλωστές. Στις κλωστές έδεναν τις προσφορές των νοικοκύρηδων. Εν συνεχεία, αυτό το έθιμο διαδόθηκε στη Ρώμη. Στο Βυζάντιο, κρατούσαν ραβδιά, ή φανάρια, ή ομοιώματα πλοιαρίων ή κτηρίων, καλά στολισμένα, και συνόδευαν το τραγούδι τους κρούοντας ένα τρίγωνο ή ένα τύμπανο.
Το δέντρο, ως χριστουγεννιάτικο σύμβολο, αρχίζει να χρησιμοποιείται μετά τον 8ο αιώνα. Αρχικά, για να συμβολίσει την ευτυχία που φέρνει στον άνθρωπο η γέννηση του Χριστού, άρχισε να γεμίζει το δέντρο-σύμβολο με διάφορα χρήσιμα είδη (κυρίως με φαγώσιμα και, εν συνεχεία, με ρούχα και με άλλα είδη καθημερινής χρήσης), συμβολίζοντας έτσι την προσφορά των Θείων Δώρων. Εν συνεχεία, εξελίχθηκε σε απαραίτητο διακοσμητικό είδος. Στην Ελλάδα, έχουμε καράβι στην παράδοση μας αντί για δέντρο.
Να πούμε εν συντομία ότι εξαρχής την περίοδο των Χριστουγέννων ήταν τοποθετημένη η λατρεία του αρχαίου θεού Πρίαμου. Επίσης, γνωρίζατε ότι ο Άγιος Βασίλης υιοθέτησε τη γενειάδα από τον αρχαίο θεό Πρίαμο, που είχε μακριά γενειάδα;Ο Χριστιανισμόςέδωσε φυσικά και το όνομα του Αγίου Βασιλείου εξ Καππαδοκίας, ο οποίος έκανε δωρεές και έχτισε ιδρύματα για τους φτωχούς ανθρώπους της εποχής του. Αλλά τι γιόρταζαν οι Χριστιανοί της Δύσης πριν του δοθεί αυτό το όνομα; Ο Άγιος Νικόλαος (Saint Nicolas = Santa Claus, προστάτης των παιδιών), ο οποίος γιορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ήταν αυτός που έδωσε στον νέο Άγιο της εκκλησίας(τον Άγιο Βασίλειο) τη γενναιοδωρία και μαζί με όλα τα προηγούμενα προκύπτει το αισιόδοξο πνεύμα των Χριστουγέννων. Ο Άγιος Βασίλης (ή Santa Claus, αλλά Δυτικά), πήρε την "κόκκινη πινελιά" στη στολή του, από γνωστή εταιρεία αναψυκτικών, coca cola, από το 1930.
Οι καλικάντζαροι
Εμφανίζονται κάθε Χριστούγεννα. Μερικοί λένε ότι είναι πνεύματα, καλά και κακά. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι είναι παράξενα όντα, μαλλιαρά, και ότι τρυπώνουν στα σπίτια από τις καμινάδες. Τις νύχτες κλέβουν τα φαγητά. Όταν τελειώσουν το φαγητό τους, αρχίζουν να χορεύουν. Όλοι οι χωρικοί, όταν πλησιάζει το βράδυ, φοβούνται να ξεμυτίσουν από το σπίτι τους, κυρίως τα μικρά παιδιά, ώσπου να έρθουν τα Φώτα και οι καλικάντζαροι πάνε να ζήσουν κάτω από τη γη, για να εμφανιστούν ξανά τα επόμενα Χριστούγεννα.