Κύπρος: Η άμυνα ενώνει Χριστοδουλίδη , Νεοφύτου, Μαυρογιάννη

 
κυπροσ

Ενημερώθηκε: 28/01/23 - 20:08

Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης, με δηλώσεις τους στην εφημεριδα "Πολίτης" τονίζουν την επιτακτική ανάγκη για δημιουργία ενός ευέλικτου, αξιόμαχου και αποτελεσματικού στρατού που να είναι εξοπλισμένος αποκλειστικά με σύγχρονα-έξυπνα οπλικά συστήματα.

Συμφωνούν και στην αύξηση των κονδυλίων που προορίζονται για την αμυντική θωράκιση, με τους κ. Νεοφύτου και Χριστοδουλίδη να εξειδικεύουν την πρότασή τους και να γίνονται πολύ πιο συγκεκριμένοι: Και οι δύο προτείνουν τη θεσμοθέτηση σταθερών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα που να φτάνει το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας. Ταύτιση απόψεων και κοινή γραμμή από τους τρεις διαπιστώνεται στο ζήτημα της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στις δομές της ΕΕ, όπου διατυπώνεται η ανάγκη για πιο ενεργή συμμετοχή στους τομείς της ευρωπαϊκής άμυνας και της ασφάλειας (Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία - PESCO).

Αβέρωφ Νεοφύτου: Συνεχίζουμε με εξοπλισμούς

Μιλώντας στον «Π» για την άμυνα του τόπου, ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε τα εξής: «Η Κύπρος οφείλει να εντείνει την προσπάθεια ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των αμυντικών και αποτρεπτικών δυνατοτήτων της, κάτι που καθίσταται ακόμη πιο αναγκαίο λόγω της γεωπολιτικής κρίσης στην περιοχή μας. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που έχει ήδη ξεκινήσει μέσα από πολιτικές που έχουμε εφαρμόσει και αφορούν την ημιεπαγγελματοποίηση της ΕΦ που επιτεύχθηκε ταυτόχρονα με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας και τη συνεχιζόμενη προμήθεια σύγχρονων και έξυπνων οπλικών συστημάτων και μέσων. Σήμερα εφαρμόζεται το μεγαλύτερο σε έκταση εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κύπρου.

Είναι θέση μου ότι η χώρα μας θα πρέπει να επενδύει στην άμυνα τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ της χώρας. Αυτό αποτελεί και προϋπόθεση για όλες τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Σε αυτή την προσπάθεια εξαιρετικά κρίσιμη είναι η απόλυτη συνεργασία με την Ελλάδα στον αμυντικό τομέα, καθώς και η συμμετοχή μας στην PESCO (σ.σ. Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία που έχει στόχο την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στην ΕΕ ) με κοινούς αλληλοϋποστηριζόμενους σχεδιασμούς, αλλά και με τις πολλές και εξαιρετικά σημαντικές αμυντικές συμφωνίες που έχει συνάψει η Κύπρος με μεγάλο αριθμό χωρών. Έχουμε, πλέον, μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας με ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Γαλλία, αλλά και χώρες της περιοχής μας, όπως το Ισραήλ. Ταυτόχρονα, ανοίγει ένα νέο παράθυρο σχέσεων με τις ΗΠΑ μετά και την άρση του εμπάργκο όπλων. Γεγονός που αποτελεί σταθμό για την ενίσχυση της θέσης της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ισχυροποιεί τη σχέση της χώρας μας με τις ΗΠΑ».

Ανδρέας Μαυρογιάννης: Συμμετοχή στις δομές της ΕΕ

Στη δική του τοποθέτηση στον «Π», ο ανεξάρτητος υποψήφιος κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε τα ακόλουθα: «Η αμυντική μας πολιτική έχει ως στόχο την υπεράσπιση του δικαιώματός μας για ανεξαρτησία, ελευθερία και επιβίωση. Λαμβάνοντας υπόψη πως είμαστε μία ημικατεχόμενη χώρα, η ανάγκη διατήρησης ικανών και αξιόπιστων ενόπλων δυνάμεων πρέπει να είναι δεδομένη.

Το αμυντικό δόγμα μας είναι για μία έξυπνη, ισχυρή και αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη που θα εξισορροπεί την υπεροπλία της κατοχικής δύναμης. Για την υλοποίηση του στόχου μας χρειάζεται να επέλθουν αλλαγές στη δομή της ΕΦ, αλλά και να συνταχθεί ένα Γενικό Σχέδιο Άμυνας του κράτους μας. Ως εκ τούτου, προτείνουμε τη μετατροπή της ΕΦ σε ημιεπαγγελματική, σύγχρονη και ευέλικτη δύναμη αποτροπής, με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και την κατάλληλη επικοινωνιακή υποδομή. Θα υλοποιήσουμε μία ισόρροπη ανάπτυξη των τριών κλάδων του στρατού (Ξηρά, Ναυτικό, Αεροπορία), στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της ΕΦ, ώστε να μπορεί να αμυνθεί με αποτελεσματικότητα στην ξηρά και να εμποδίσει την προσέγγιση στις ακτές και στον εναέριο χώρο της πατρίδας μας. Στοχεύουμε, επίσης, στην ολοκλήρωση του συστήματος επιτήρησης της γραμμής αντιπαράταξης για τον έλεγχο της νεκρής ζώνης. Θα επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, σε στελέχη καταρτισμένα και με υψηλό ηθικό μέσα από την επικράτηση της αξιοκρατίας και την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων. Αξιοποίηση όλου του προσωπικού, κληρωτών, εφέδρων, εθνοφυλάκων, επιστημόνων και τεχνικών καθώς και όλων των δυνάμεων της εθνικής ισχύος (Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτου Ανάγκης, Πολιτική Άμυνα και Σώματα Ασφαλείας). Παράλληλα, θεωρούμε ως επάναγκες την ανάπτυξη περισσότερων συμμαχιών. Υπό αυτό το πρίσμα, προτείνουμε την ενεργή μας συμμετοχή σε όλες τις δομές της ΕΕ και σε όλες τις διαστάσεις της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας της PESCO. Όπως, επίσης, και στις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ και της ΕΕ με στρατιωτικούς αντιπροσώπους αλλά και με μικρά σώματα, τόσο πριν όσο και μετά τη λύση του εθνικού μας προβλήματος. Θα δημιουργήσουμε, επίσης, συνέργεια και συνεργασία με χώρες της ευρύτερης περιοχής με τις οποίες έχουμε κοινά στρατηγικά συμφέροντα και οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην προστασία της χώρας μας. Στοχεύουμε, επίσης, στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των ατόμων που απαρτίζουν την ΕΦ μέσω της ολοκλήρωσης και προώθησης για έγκριση στη Βουλή των τροποποιήσεων των κανονισμών για τους υπαξιωματικούς, μόνιμους και συμβασιούχους (ΣΥΠ). Θα προωθήσουμε ακόμη, την υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων των γυναικών υπαξιωματικών και αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους, ώστε να επιτευχθεί οριστικά και πραγματικά η θεωρητική ισότητα των δύο φύλων που επικρατεί σήμερα στο στράτευμα. Μέσα στις προτάσεις μας περιλαμβάνουμε την επανασύσταση της ομάδας ψυχοκοινωνικής μέριμνας για τον εντοπισμό και την επίλυση προβλημάτων που απασχολούν τους οπλίτες, αλλά και την κατάρτιση ενός αξιοκρατικού και δίκαιου συστήματος μεταθέσεων των οπλιτών».

Νίκος Χριστοδουλίδης: Σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

Τις αλλαγές που θα επιφέρει στην ΕΦ, στην περίπτωση που ο λαός τον εκλέξει στο ύπατο αξίωμα της χώρας, ανέλυσε στον «Π» ο ανεξάρτητος υποψήφιος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Συγκεκριμένα, μας ανέφερε επί λέξει: «Η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, οι σημερινές προκλήσεις και οι υβριδικές απειλές, καθιστούν την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης και γενικότερα της αποτρεπτικής ισχύoς της πατρίδας μας ως προτεραιότητα. Την ίδια στιγμή, η ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ, αλλά και ο ρόλος που δύναται να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την προαναφερθείσα ανάγκη.

Οι ισχυρές συνεργασίες θα συμβάλουν στον αναβαθμισμένο ρόλο της Κύπρου στην περιοχή. Ενισχύουμε τη στενή συνεργασία Κύπρου – Ελλάδος στον αμυντικό τομέα και μελετούμε σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση την προοπτική ουσιαστικής αναβίωσης του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου-Ελλάδος σε επιχειρησιακό επίπεδο. Ενισχύουμε την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή του Υπουργείου Άμυνας και της ΕΦ σε όλα τα όργανα, τις δράσεις και τα προγράμματα του πυλώνα της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ και ιδιαίτερα στα προγράμματα της PESCO. Προς την κατεύθυνση αυτή, συγκροτούμε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στην Προεδρία της Δημοκρατίας για θέματα Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα έχει ως στόχο τη συστηματική μελέτη και υποβολή συγκεκριμένων εισηγήσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για όλα τα θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια αλλά και την εκπόνηση της Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας, που θα αποτελεί το υπόβαθρο και θα έχει συνάφεια με άλλα θεσμικά κείμενα στη βάση των οποίων θα ασκείται, ανάμεσα σε άλλα, η αμυντική και εξωτερική πολιτική της χώρας. Παράλληλα, ενισχύουμε την υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος της ΕΦ στοχεύοντας σε θεσμοθετημένες σταθερές δαπάνες επί του ΑΕΠ, ύψους τουλάχιστον 2%. Εκσυγχρονίζουμε ή και αντικαθιστούμε παλαιά οπλικά συστήματα με την προμήθεια καινούργιων συστημάτων που θα ενσωματώνουν τις νέες τεχνολογίες, με προτεραιότητα την ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας.

Η δημιουργία του σώματος των ΣΥΟΠ, ως συνέπεια της απόφασης για τη μετατροπή της ΕΦ σε ημιεπαγγελματικό στρατό, αποτελεί θετική εξέλιξη και σταθμό στη βελτίωση των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΦ. Τα κριτήρια πρόσληψης, το επίπεδο εκπαίδευσης, η αριθμητική και μισθολογική αναβάθμιση, η μελλοντική πορεία και ανέλιξη στην ιεραρχία, θα αποτελέσουν κατά προτεραιότητα αντικείμενο μελέτης από το Υπουργείο Άμυνας.

Τέλος, η συμβολή της εφεδρείας και εθνοφυλακής κρίνεται ως άκρως σημαντική στην επιχειρησιακή ικανότητα της ΕΦ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αξιολογούμε και αναπροσαρμόζουμε την εκπαίδευσή τους ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις του πεδίου της μάχης λαμβάνοντας υπόψη ξένους στρατούς με παρόμοιες στρατιωτικές δομές εφεδρείας».

ΠΗΓΗ: εφημεριδα "ΠΟΛΙΤΗΣ"

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ