Ο Υπουργός Αμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, διαβεβαίωσε σήμερα ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και χωρίς υπεκφυγές να υπερασπίζεται τα δίκαια του λαού σε όλα τα διεθνή fora, με την ελπίδα ότι η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι είναι και προς το δικό της συμφέρον η αποκλιμάκωση της έντασης και η διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας ανάμεσα σε όλα τα κράτη της ανατολικής Μεσογείου.
Μιλούσε κατά τη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων μνημείου στο Στρόβολο προς τιμήν των πεσόντων και αγνοουμένων της 33ης Μοίρας Καταδρομών, που πολέμησαν, όπως είπε, με απαράμιλλη ανδρεία και έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα, εκεί όπου ετάχθηκαν να αγωνιστούν, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974.
Ο κ. Πετρίδης είπε επίσης ότι για 48 χρόνια η μισή μας σχεδόν πατρίδα παραμένει υπό την κατοχή των Τούρκων εισβολέων, με τις πληγές να παραμένουν ανοικτές. Με το δράμα των αγνοουμένων, την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τη σύληση των εκκλησιών, τον παράνομο εποικισμό και την εκρίζωση κάθε ελληνικού στοιχείου των κατεχόμενων τόπων μας, να αποτελούν μια απαράδεκτη κατάσταση που προκαλεί θλίψη.
Δυστυχώς η πολιτική της Άγκυρας αποδεικνύει καθημερινά, με δηλώσεις και πράξεις ότι, δεν τιμά το συμφωνημένο πλαίσιο για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα επιτρέπει την επανένωση, την ειρηνική συμβίωση και συνδημιουργία στο νησί. Αντιθέτως, είπε, όλες οι ενέργειες της τουρκικής πλευράς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι επιδιώκει την οριστική διχοτόμηση.
Η επιθετική πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο και η κλιμάκωση της έντασης στο πλαίσιο της αναθεωρητικής της πολιτικής, επεσήμανε, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για επανεκκίνηση της διαδικασίας που θα οδηγήσει σε έναν ειλικρινή διάλογο με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης που θα κατοχυρώνει τα αυτονόητα, “τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια και την ειρήνη σε τούτο το χιλιοβασανισμένο νησί”.
Αναφερόμενος στις Μοίρες Καταδρομών της Εθνοφρουράς, είπε ότι διατάχθηκαν να εφαρμόσουν το Σχέδιο «Λαβίδα», που προέβλεπε την κατάληψη των βουνοκορφών του Πενταδακτύλου που περιβάλλουν τη διάβαση της Αγύρτας, με σκοπό την καταστροφή των τουρκικών φυλακίων και την παρεμπόδιση της συνένωσης του προγεφυρώματος των αποβατικών δυνάμεων με τον τουρκοκυπριακό θύλακα του Κιόνελι.
Η 33η Μοίρα κατάφερε την κατάκτηση των Πετρομουθκιών και του Πύργου Παυλίδη καθώς και τον Άγιο Ιλαρίωνα ωστόσο ενώ όλοι ανέμεναν την εφαρμογή των σχεδίων που προέβλεπαν την αντικατάσταση των Καταδρομέων με Μονάδες Πεζικού, αυτό δεν έγινε ποτέ με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις κατέκτημένες βουνοκορφές του Πενταδακτύλου και στις μάχες έπεσε νεκρός ο διοικητής της Μοίρας, προσθεσε.
Στον βωμό του καθήκοντος, η 33η Μοίρα Καταδρομών πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος. Έπεσαν ή αγνοούνται μέχρι σήμερα εξήντα εννέα αξιωματικοί και οπλίτες καταδρομείς, ενώ μαζί τους σήμερα “μνημονεύουμε και πέντε έφεδρους οπλίτες πεζικού που ακολούθησαν την 33η Μοίρα, πολέμησαν και έχασαν τη ζωή τους στον Πενταδάκτυλο”. Τα οστά των πέντε εφέδρων ανευρέθηκαν το 2017 στον ομαδικό τάφο που εντοπίστηκαν και τα οστά του Γεώργιου Κατσάνη και ταυτοποιήθηκαν το 2020, είπε ο ΥΠΑΜ.