Είμαι εδώ για να χειριστώ το Κυπριακό μέσα από κινήσεις ουσίας και όχι μέσα από καθημερινές δηλώσεις, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα προς τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και στους Τουρκοκύπριους, πως χρειάζεται να μάθουμε να σεβόμαστε ο καθένας την ιστορία του άλλου, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ με τις οποίες αυτός επέκρινε τις ενέργειες της ε/κ πλευράς, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε πως δεν πρόκειται να εμπλακεί σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών.
Στις δηλώσεις του ο κ. Τατάρ είχε κάνει έκκληση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά «να τερματίσει τις ενέργειες που προκαλούν ένταση και να προσεγγίσει θετικά τις εκκλήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για διάλογο», ενώ σημείωσε πως έπαινοι για την ΕΟΚΑ, την οποία χαρακτήρισε, «τρομοκρατική οργάνωση», συνθήματα όπως «έξω οι Τούρκοι από την Κύπρο» και «η κλιμάκωση της εχθρότητας προς τους Τούρκους δείχνουν ότι δεν έχει αλλάξει η αναχρονιστική αντίληψη που έχει η ελληνοκυπριακή ηγεσία και ότι παραμένει η ίδια».
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «από την αρχή έχω πει ότι δεν πρόκειται να εμπλακώ σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών ή σε καθημερινές δηλώσεις, επικρίνοντας είτε τον κ. Τατάρ, είτε την Τουρκία».
Πρόσθεσε πως «είμαι εδώ για να χειριστώ το Κυπριακό μέσα από κινήσεις ουσίας και όχι μέσα από καθημερινές δηλώσεις».
«Εμείς επικεντρωνόμαστε στην προσπάθεια όπως την προανέφερα από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, πώς μπορούμε να σπάσουμε το αδιέξοδο, γιατί αυτό είναι το βασικό ζητούμενο σήμερα. Και αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται αξιοποιώντας τη διπλωματία», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως «θα υπάρξουν και ταξίδια στο εξωτερικό έτσι ώστε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτή την προσπάθεια, μια προσπάθεια η οποία ελπίζω να καρποφορήσει. Χρονικός ορίζοντας είναι αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία».
Είπε πως όσον αφορά την ΕΟΚΑ και δηλώσεις που γίνονται κατά καιρούς, είχε αναφέρει πρόσφατα και με αφορμή την 1η Απριλίου, και θέλει να το επαναλάβει, γιατί είναι έντονη η πεποίθησή του, ότι «εορτάζοντας τέτοιου είδους επετείους δεν απομακρυνόμαστε από τη λύση του Κυπριακού».
«Αντίθετα εκείνο που πρέπει να αντιληφθούμε είναι ότι δεν είναι μέσα από την αυτοκατάργηση, αλλά μέσα από το να μάθουμε να σεβόμαστε ο καθένας την ιστορία του άλλου, όπως γίνεται για παράδειγμα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και αυτό είναι το μήνυμά μου και προς τον κ. Τατάρ αλλά και προς όλους τους Τ/κ συμπατριώτες μας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Ερωτηθείς σε ποιες χώρες θα πραγματοποιήσει προσεχώς τα ταξίδια στα οποία αναφέρθηκε, ανέφερε πως «σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά σίγουρα είναι οι χώρες οι οποίες από τη μια επιδεικνύουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Κυπριακό, αλλά το πιο σημαντικό μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην προσπάθειά μας για σπάσιμο του αδιεξόδου.
Προϋπόθεση η αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας για τις συνομιλίες, είπε ο Τατάρ
Δεν πρόκειται να υποχωρήσουν ποτέ από τη «νέα πολιτική» στο Κυπριακό που καθορίστηκε στην «εθνική γραμμή», αποτελεί ρεαλιστική στάση να θεωρούν ως προϋπόθεση την αποδοχή της "κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος", επανέλαβε ο Ερσίν Τατάρ, απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας «Κίπρις», όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.
Όπως γράφει η εφημερίδα, αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν στη «νέα πολιτική», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «οι Ελληνοκύπριοι βλέπουν τον εαυτό τους ως τον μόνο κυρίαρχο του νησιού και ισχυρίζονται ότι έχουν αρμοδιότητα και εξουσία πάνω στους Τούρκους της Κύπρου».
Συνεχίζοντας είπε ότι «δείξαμε σε όλο τον κόσμο ότι αυτό δεν είναι έτσι, ιδρύοντας την τδβκ, ανακηρύσσοντας την ανεξαρτησία μας, όμως μετά καθόμασταν πάντα στο τραπέζι για ‘ομοσπονδιακή λύση’, χωρίς να υιοθετείται αυτή εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων».
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει επιστροφή από την «εθνική πολιτική», υποστηρίζοντας ότι και το κράτος της Τουρκίας υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το ψευδοκράτος έκαναν «το σωστό και μπήκαμε σε έναν νέο δρόμο στην εθνική γραμμή».
«Θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας με κάθε κόστος και θα εργαστούμε ασταμάτητα για να νιώσει ο λαός μας κατά συγκεκριμένο τρόπο το καθεστώς που του αξίζει. Θα ξεπεράσουμε τις οικονομικές μας δυσκολίες. Το βασικό είναι το κράτος, τα δικαιώματα του λαού μας, το δίκαιό του, η κυριαρχία μας, η ελευθερία μας, να μπορέσουμε να πορευτούμε με ασφάλεια προς το μέλλον», είπε.
Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ακόμα ότι αποτελεί ρεαλιστική στάση να θεωρούν ως προϋπόθεση την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού «λαού» εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων για να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή συνομιλιών.
Πηγη: ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ