Πρόταση στην Κυπριακή κυβέρνησηνα χρησιμοποιήσει το νερό από την Τουρκία ως «νερό ειρήνης» υπέβαλε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, με την έγκριση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, όπως ο ίδιος είπε.
Σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» με την ευκαιρία των 10 χρόνων από την μεταφορά του νερού από το Άναμουρ της Μερσίνας στην κατεχόμενη Κύπρου μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, ο Τατάρ είπε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη του υπέβαλε αυτή την πρόταση.
«Πρόσφατα συναντηθήκαμε με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη. Είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της νότιας Κύπρου είναι το νερό.
Κι εμείς προτείναμε στην ε/κ πλευρά, με την έγκριση του αξιότιμου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, να χρησιμοποιήσει το τουρκικό νερό ως νερό ειρήνης.
Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία με τρόπο που θα ωφελήσει και τους δύο λαούς σε θέματα όπως η αξιολόγηση των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου και του νερού. Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε κοινά έργα», δήλωσε συγκεκριμένα.
Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, «η τδβκ, που λαμβάνει 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό ετησίως, συνδέθηκε με την πατρίδα με ομφάλιο λώρο.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όλους όσοι συνέβαλαν, ιδιαίτερα όσους υπερασπίζονταν πάντα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».
Η «Σαμπάχ» γράφει ότι 263 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού έχουν μεταφερθεί από την Τουρκία στα κατεχόμενα μέχρι σήμερα.
Μέσω του αγωγού μήκους 80 χιλιομέτρων, που τοποθετήθηκε στη Μεσόγειο και λειτουργεί από το 2015, υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς νερού 75 εκ. κ.μ. ετησίως, καλύπτοντας τόσο τις ανάγκες σε άρδευση όσο και ύδρευση.
Οι πεδιάδες Μόρφου και της Μεσαορίας έχουν επίσης νερό για άρδευση από τον Αύγουστο του 2024.
Πηγή: ΚΥΠΕ