Δώδεκα μήνες φυλάκιση με αναστολή στον πρώην Κιτίου (ΒΙΝΤΕΟ)

 
κυπροσ

Ενημερώθηκε: 01/06/23 - 21:49

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας επέβαλε σήμερα ποινή 12 μήνες φυλάκισης με τριετή αναστολή στον Μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσόστομο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για υπόθεση άσεμνης επίθεσης σε γυναίκα το 1981, όταν η ίδια ήταν 16 ετών και 8 μηνών.

Διαβάζοντας την απόφαση η δικαστής Εύη Ευθυμίου ανέφερε ότι το αδίκημα της άσεμνης επίθεσης κατατάσσεται στην κατηγορία των πλημμελημάτων και επέφερε ποινή φυλάκισης δύο χρόνων, ωστόσο «αναγνωρίζοντας την σοβαρότητα των αδικημάτων και διαπιστώνοντας την ανησυχητική τους έκταση με το πέρας του χρόνου, ο νομοθέτης αποφάσισε να αυξήσει το ανώτατο όριο ποινής σε φυλάκιση μέχρι τα πέντε έτη».

Αναφερόμενη στους μετριαστικούς παράγοντες για την επιβολή ποινής η Δικαστής είπε πως έλαβε υπόψη της το λευκό ποινικό μητρώο του κατηγορουμένου, την προχωρημένη ηλικία του που είναι σήμερα σχεδόν 85 ετών, το εύρος των ιατρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και τον σημαντικό χρόνο που έχει παρέλθει από την διάπραξη των αδικημάτων μέχρι και σήμερα.

Είπε ακόμα ότι ο Μιχάλης Πικής, συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου ανέφερε στην αγόρευσή του για μετριασμό ποινής ότι «είναι σημαντικό όταν επιβάλλεται ποινή σε άτομο προχωρημένης ηλικίας να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι ο χρόνος είναι πιο πολύτιμος για το ηλικιωμένο άτομο και το αποτέλεσμα μιας ποινής στην φυλακή σε αυτόν είναι δυσμενέστερο».

Περαιτέρω, η κα. Ευθυμίου είπε πως έλαβε υπόψη της όσα αναφέρθηκαν σε σχέση με το έργο του κατηγορουμένου που επιτέλεσε στα 46 του χρόνια ως εκλελεγμένος Μητροπολίτης Κιτίου και την έκταση της συνεισφοράς του στην κοινωνία των πολιτών μέσω του φιλανθρωπικού του έργου.

Σημείωσε ωστόσο πως «ο χρόνος έχει που έχει παρέλθει από την διάπραξη του αδικήματος μέχρι σήμερα, είναι τέτοιας έκτασης, πρωτοφανούς για την κυπριακή δικαιοσύνη, η οποία αν και αποφασίστηκε από το δικαστήριο ότι δεν έχει επηρεάσει το δικαίωμα του κατηγορούμενου να τύχει δίκαιης δίκης, σαφέστατα και θα προσμετρήσει κατά την επιμέτρηση της ποινής του».

Όσον αφορά το ζήτημα της έξωδικαστηριακής τιμωρίας που επικαλέστηκε ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, δηλαδή της σοβαρής πιθανότητας επιβολής πειθαρχικής ποινής από την Ιερά Σύνοδο ενώ κινδυνεύει ακόμα και με ποινή καθαίρεσης, η κα. Ευθυμίου ανέφερε ότι «είναι αντιφατικό να προβάλλεται ως μετριαστικός παράγοντας τη στιγμή που ο ίδιος δεν σεβάστηκε την θέση που του εμπιστεύτηκαν η πίστη και η Εκκλησία της Κύπρου».

Αναφερόμενη στις συνθήκες διάπραξης του αδικήματος, η δικαστής ανέφερε ότι «αν και το περιστατικό ήταν μεμονωμένο, από το σύνολο των ευρημάτων του δικαστηρίου, προκύπτει ότι υπήρξε έντεχνα σχεδιασμός από μέρους του κατηγορουμένου για να απομονώσει την παραπονούμενη σε χρόνο και χώρο που θα μπορούσε να θέσει σε εφαρμογή το πλάνο του. Καταδεικνύεται από την ενώπιον του δικαστηρίου μαρτυρία, ότι ο ίδιος προγραμμάτιζε μέσω της μητέρας της παραπονούμενης, οι συναντήσεις να γίνονται Σάββατο απόγευμα ούτως ώστε να την υποδέχεται ο ίδιος στο χώρο της Μητρόπολης».

Πρόσθεσε ακόμα ότι ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου «διαφάνηκε ότι προσπάθησε να εντυπωσιάσει την κοπέλα προβάλλοντας σε αυτήν την συναρπαστική ζωή του και τις εμπειρίες από τα ταξίδια του, άνεση που παρείχε σε αυτόν το αρχιερατικό το σχήμα».

Η δικαστής ανέφερε επίσης ότι ένα ακόμα επιβαρυντικό στοιχείο ήταν ότι ο κατηγορούμενος επέλεξε μια 16χρονη κοπέλα η οποία βρέθηκε στο γραφείο του με σκοπό να της δώσει χρηματική βοήθεια μετά τον θάνατο του πατέρα της και σημείωσε πως «αντί δηλαδή να υποστηρίξει την νεαρή, χτυπημένη από τη ζωή κοπέλα, προσφέροντας της βοήθεια, επέλεξε να της επιτεθεί άσεμνα».

Είπε ακόμα ότι «οι περιστάσεις κάτω από τις οποίες έγινε το αδίκημα ήταν για την παραπονούμενη εξευτελιστικές, αφού ο κατηγορούμενος ένεκα της θέσης, της ηλικίας και του σχήματός του, κατείχε θέση εξουσίας, αλλά και αδιαμφισβήτητου σεβασμού. Το γεγονός ότι εκμεταλλεύτηκε την δύναμη που του έδινε η θέση του στην Εκκλησία, πέραν του ότι προσκρούει στις χριστιανικές διδαχές, προσδίδει στην ενέργεια του σημαντική σοβαρότητα».

Στην απόφαση της η δικαστής αναφέρθηκε στη μεγάλη διαφορά ηλικίας του κατηγορουμένου και της παραπονούμενης αφού ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου ήταν 27 χρόνια μεγαλύτερος της, ενώ είπε πως το γεγονός ότι υπέπεσε στην έκνομη ενέργεια για την οποίαν έχει κριθεί ένοχος, όντας ένας άντρας ώριμης ηλικίας δημιουργεί «επιβαρυντικό παράγοντα» ενώ προσμέτρησε και το γεγονός ότι η κοπέλα μετά την άσεμνη επίθεση κατέληξε σε κατάσταση υστερίας στο σπίτι της και χρειάστηκε η αρωγή γιατρού για να μπορέσει να συνέλθει από την έντονη εμπειρία που βίωσε και η οποία μέχρι και σήμερα την ακολουθεί.

Η κα. Ευθυμίου καταλήγοντας επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή.

Σημειώνεται ότι με την ανακοίνωση της απόφασης, ομάδα γυναικών που βρισκόταν εντός της αίθουσας άρχισε να καταφέρεται εναντίον του καταδικασθέντα, ενώ δημιουργήθηκαν και μικροεπεισόδια μεταξύ της Αστυνομίας και ατόμων που παρευρίσκονταν στην αίθουσα.

Από τις 10.00 το πρωί είχε συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο αρκετός κόσμος κυρίως ακτιβίστριες και ακτιβιστές, κυρίως γυναίκες, μέλη της ΠΟΓΟ, της ομάδας γυναικών «Κόρες Ξαπόλητες» και του «Δικτύου ενάντια στη βία κατά των γυναικών», ενώ έντονη ήταν η παρουσία της Αστυνομίας τόσο εντός της αίθουσας όσο και στους χώρους του δικαστηρίου.

Ένταση μεταξύ Αστυνομικών και ατόμων που βρίσκονταν έξω από το δικαστήριο σημειώθηκε επίσης κατά την ώρα που το αυτοκίνητο με τον Μητροπολίτη τέως Κιτίου προσπάθησε να εξέλθει του χώρου. Συγκεκριμένα ορισμένα άτομα μπήκαν μπροστά από το αυτοκίνητο εμποδίζοντας το να προχωρήσει ενώ μέλη της Αστυνομίας συνόδευαν πεζή το όχημα προσπαθώντας να παρεμποδίσουν τους διαμαρτυρόμενους.

Εν τω μεταξύ με δήλωση της η παραπονούμενη εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου βρέθηκε ένοχος και πρόσθεσε πως «στην ουσία περίμενα να ακούσω έστω μια καταδίκη συμβολική όχι με αναστολή. Καταλαβαίνω τους λόγους που έθεσε η δικαστής και το σέβομαι» είπε και πρόσθεσε πως «τώρα το μόνο που μένει είναι να περιμένω την Ιερά Σύνοδο, την τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου και να γίνουν από τώρα και στο εξής τα δέοντα».

Ανέφερε ακόμα ότι «δεν μας αξίζει να έχουμε μισή δικαιοσύνη, μας αξίζει να έχουμε ολόκληρη δικαιοσύνη. Τα τελευταία χρόνια έκανα παρατήρηση ότι είναι εκκωφαντική η απουσία της δικαιοσύνης και είναι καιρός να την αναστήσουμε».

Η παραπονούμενη έστειλε επίσης το μήνυμα στα θύματα πως «πρέπει να μιλούμε» για να συμπληρώσει πως «βλέπεις τις αντοχές σου και τις επιλογές που έχει όποιος/α θέλει» ενώ εξέφρασε την επιθυμία και την προθυμία να βοηθήσει άλλα άτομα που, όπως ανέφερε, είναι «σε τέτοια μοίρα όπως εγώ».

Ανέφερε επίσης ότι «ήταν μεγάλη η απουσία της πολιτείας σε όλη την διάρκεια της δίκης. Δεν έχεις καμία στήριξη, δεν έχουμε θεσμούς που να σε στηρίζουν, στην ουσία ξέρεις ότι παλεύεις μόνος σου και τούτο είναι μεγάλο λάθος». «Σου λένε μίλα αλλά δεν έχεις κανένα να σε στηρίξει και πρέπει να είσαι δυνατός μόνος σου να τα καταφέρεις» κατέληξε.

Εξάλλου σε γραπτή ανακοίνωση της η ΠΟΓΟ αναφέρει πως δεν την ικανοποιεί η ποινή που επιβλήθηκε στο Μητροπολίτη τέως Κιτίου και χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας τη καταδίκη που ανακοίνωσε το δικαστήριο πριν από μερικές εβδομάδες, καθώς είναι η πρώτη φορά που πρόσωπο που βρίσκεται σε θέση εξουσίας καταδικάζεται για ένα τέτοιο έγκλημα, εις βάρος μάλιστα κοριτσιού που βρισκόταν σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση λόγω των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών της ίδιας και της οικογένειάς της».

Ακόμα χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση «γιατί κλονίζει την άποψη ότι θεσμοί όπως η Εκκλησία είναι υπεράνω του νόμου και ταρακουνά πατριαρχικές αντιλήψεις που αναπτύσσονται σε αυτό το πλαίσιο».

Είναι ισχυρή η πεποίθηση μας, προσθέτει «πως οι εγκληματίες που διαπράττουν τέτοια εγκλήματα δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητοι. Αντίθετα, πρέπει το Δικαστικό σύστημα να επιβάλλει ποινές οι οποίες να δρουν παραδειγματικά για εν δυνάμει θύτες την ίδια στιγμή που θα δίνουν κίνητρο στα θύματα να καταγγείλουν» αναφέρει προσθέτοντας πως «χρειάζεται να καταστεί σαφές στην κοινωνία ότι τα εγκλήματα αυτά είναι αξιόποινα, έτσι ώστε να μπορέσουμε συλλογικά να απαλλαγούμε από αντιλήψεις που εις βάρος των θυμάτων, κρύβουν κάτω από το χαλί τέτοιες εγκληματικές συμπεριφορές».

Στην ανακοίνωση της η ΠΟΓΟ αναφέρει επίσης ότι «η έκβαση της δίκης του Μητροπολίτη τέως Κιτίου είναι μια νίκη για τις γυναίκες της Κύπρου και επιβράβευση των αγώνων που δίνουν εδώ και χρόνια γυναικείες και άλλες οργανώσεις» και επαναβεβαίωσε πως «θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε νομοθεσίες που θα εφαρμόζονται ουσιαστικά και θα δρουν προς όφελος των θυμάτων και της κοινωνίας».

Πηγή: Εφημεριδα "ΠΟΛΙΤΗΣ"

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ