Τσικνοπέμπτη: Είστε σίγουροι ότι ξέρετε να ψήνετε σωστά τα κοψίδια;
Όσοι είστε πεπειραμένοι ψήστες καλώς, όσοι όμως δεν έχετε μεγάλη εμπειρία δείτε τι πρέπει να προσέξετε για να πετύχει το τσίκνισμα.
Η προετοιμασία
Πριν ξεκινήσετε ελέγξτε αν υπάρχουν αρκετά καύσιμα. Αν ο καιρός είναι κρύος ή φυσάει φροντίστε για παραπάνω.
Κρατάτε τα κάρβουνα πάντα σε στεγνό μέρος. Αν δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε για αρκετό καιρό, πράγμα το οποίο δεν εύχομαι, κλείστε τα σε επιπλέον πλαστική σακούλα και δέστε την καλά.
Διαλέξτε ένα μέρος για την ψησταριά ώστε με τον αέρα ο καπνός να μην πηγαίνει προς τους καλεσμένους σας.
Αν τα τρόφιμα που θα ψήσετε είναι σε μικρά κομμάτια περάστε τα σε καλαμάκια για να τα βάλετε πάνω στη σχάρα.
Έχετε έτοιμο σε έναν δίσκο όλα όσα πρόκειται να σας χρειαστούν. Τσιμπίδες, σάλτσες, μπαχαρικά.
Βάλτε την σχάρα στη φωτιά και αφού ζεσταθεί τρίψτε την με συρματόβουρτσα.
Αφού ανάψετε τη φωτιά μην την αφήσετε χωρίς να την προσέχετε ειδικά αν υπάρχουν μικρά παιδιά στην παρέα.
Το ψήσιμο
Γενικά υπάρχουν δύο τρόποι ψησίματος στη σχάρα. Στον πρώτο που είναι και ο πιο συνηθισμένος ψήνουμε ακριβώς πάνω από από τα κάρβουνα. Τον χρησιμοποιούμε για να ψήσουμε επίπεδες τροφές όπως μπριζόλες, φιλέτα, μεσαία ή μικρά ψάρια και μπιφτέκια.
Στον δεύτερο έχουμε την φωτιά στο ένα μισό της σχάρας και τοποθετούμε το κρέας στο υπόλοιπο μισό της. Με αυτόν τον τρόπο ψήνουμε μεγάλα κομμάτια κρέατος, κομμάτια δηλαδή που είναι επικίνδυνο να καούν από έξω χωρίς να έχουν ψηθεί εσωτερικά, αλλά και λιπαρά τρόφιμα όπως λουκάνικα που με το λυώσιμο του λίπους τους προκαλούν αναζωπυρώσεις στα κάρβουνα.
Φυσικά μπορούμε να συνδυάσουμε και τους δύο τρόπους σε ένα ψήσιμο.
Στο ψήσιμο στα κάρβουνα, οι τροφές νοστιμίζουν από την χαρακτηριστική γεύση του καπνού. Πειραματιστείτε και δώστε σε αυτήν την γεύση «άλλον αέρα» ρίχνοντας 5-6 σκελίδες σκόρδου στα κάρβουνα ένα λεπτό πριν βγάλετε το φαγητό απ' τη φωτιά.
Χρήσιμες συμβουλές
Οταν τοποθετείτε τα τρόφιμα στην σχάρα αφήστε χώρο μεταξύ τους για να πετύχετε ομοιόμορφο μαγείρεμα.
Τα κάρβουνα είναι έτοιμα για ψήσιμο όταν σε επιφάνεια περίπου 80% δείχνουν καλυμμένα από γκρι στάχτη.
Για να ελέγξετε τη θερμοκρασία ψησίματος κρατήστε προσεκτικά την παλάμη σας πάνω από τα κάρβουνα σε απόσταση ψησίματος αν μπορείτε να την κρατήσετε εκεί για 2 δευτερόλεπτα η θερμοκρασία είναι υψηλή, για 3-4 κανονική, 5-6 μέτρια, 7-8 χαμηλή. Μπορείτε να συμβουλευθείτε τον σχετικό πίνακα.
Για να χαμηλώσετε την θερμοκρασία ψησίματος ανεβάστε τη σχάρα ή σκορπίστε τα κάρβουνα.
Μην μαγειρεύετε ποτέ μικρές ποσότητες. Τα κρέατα ψημένα στα κάρβουνα μπορούν να καταναλωθούν και την επόμενη μέρα. Άλλωστε αν δεν περισέψουν σημαίνει ότι ΔΕΝ ήταν αρκετά.