Γιαουρτόσουπα από τον Πόντο. Αυτό είναι ο τανωμένος σορβάς ή τανέα.
Σορβά στα ποντιακά αποκαλούν τη σούπα. Πρόκειται για μια απλή, θρεπτική σούπα με βάση το κορκότο, που είναι χοντροαλεσμένο αποφλοιωμένο σιτάρι η οποία εμπλουτίζεται είτε με πασκιτάν, που είναι το υποπροϊόν από την επεξεργασία του γιαουρτιού, είτε με υλιστόν που είναι το πλήρες στραγγιστό γιαούρτι. Μάλιστα, όπως σε πολλές παραδοσιακές συνταγές, υπάρχουν και παραλλαγές που συναντάμε τον τανωμένο σορβά με ρύζι αντί για κορκότο, όπως επίσης υπάρχει η εκδοχή της προσθήκης σκέτου βουτύρου ή βούτυρου που καίγεται μαζί με κρεμμύδια και δυόσμο.
Υλικά
1 κούπα πληγούρι ή κορκότο 4 ή 5 κούπες(ανάλογα πόσο αραιή ή πηχτή θέλουμε τη σούπα) νερό ή ζωμός 2 κούπες γιαούρτι στραγγιστό 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο δυόσμος αποξηραμένος λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό ή τον ζωμό, αν χρησιμοποιήσουμε. Όταν πάρει βράση ρίχνουμε, το πληγούρι ή το κορκότο. Καλό είναι να τα ξεπλύνουμε πρώτα. Όταν το πληγούρι βράσει, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, και αφήνουμε 4-5 λεπτά να σταθεί. Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι και με ένα κουτάλι παίρνουμε από το ζεστό ζουμί της σούπας και ρίχνουμε στο γιαούρτι ανακατεύοντας ταυτόχρονα. Κάνουμε δηλαδή τη διαδικασία που ακολουθούμε στο αυγολέμονο. Με τον τρόπο αυτό ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στο γιαούρτι, το "προετοιμάζουμε" δηλαδή να μπει στη ζεστή σούπα χωρίς να "κόψει". Όταν ρίξουμε τόσο ζουμί στο γιαούρτι ώστε αυτό να γίνει μια λεία παχύρευστη κρέμα, αδειάζουμε το γιαούρτι στην κατσαρόλα με τη σούπα. Προσθέτουμε και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε τη σούπα με αποξηραμένο δυόσμο. Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο https://www.foodurismo.com