Ωραία τα παραδοσιακά μελομακάρονα , αλλά για όλους εμάς τους αθεράπευτους λάτρεις της σοκολάτας τα μελομακάρονα με την επικάλυψη σοκολάτας είναι το απόλυτο γλύκισμα των Χριστουγέννων.
Υλικά
για 30 κομμάτια
Για το σιρόπι
250 ml νερό
400 γρ. ζάχαρη
φλούδες από 1 πορτοκάλι
2-3 ξυλάκια κανέλας
80 γρ. μέλι
Για τα μελομακάρονα
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1½ κ.γ. κανέλα
⅓ κ.γ. γαρίφαλο
½ κ.γ. σόδα
½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
50 γρ. ζάχαρη
210 ml χυμό πορτοκάλι
210 ml σπορέλαιο
120 ml ελαιόλαδο
Για την επικάλυψη
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
καρύδια ψιλοκομμένα
Διαδικασία
Για τα μελομακάρονα με την επικάλυψη σοκολάτας, φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι για να προλάβουμε να κρυώσει. Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και τις φλούδες πορτοκαλιού και σιγοβράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει το σιρόπι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, στον αέρα και στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, με το σιμιγδάλι, την κανέλα, το γαρίφαλο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη.
Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τον χυμό, το σπορέλαιο και το ελαιόλαδο και μετά προσθέτουμε τα υγρά στα στερεά υλικά.
Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις για περίπου 10-15 δευτερόλεπτα. Δε να κουράσουμε το μείγμα γιατί θα βγάλει το λάδι του.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα, βάρους περίπου 25 γρ., και τα τοποθετούμε στο ταψί.
Ψήνουμε τα μελομακάρονα στο φούρνο για 20 λεπτά.
Βγάζουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα βουτάμε απευθείας στο κρύο σιρόπι και σιροπιάζουμε για 20 δευτερόλεπτα. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε πιατέλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα. Βάζουμε τα μελομακάρονα ένα-ένα στην κουβερτούρα και έπειτα τα τοποθετούμε σε δίσκο στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.
Για ακόμη πιο σοκολατένιο αποτέλεσμα, μπορούμε να προσθέσουμε και 50 γρ. κακάο στη ζύμη των μελομακάρωνων.