Συνταγή για την παραδοσιακή μαγειρίτσα

 
Συναγή για την παραδοσιακή μαγειρίτσα

Ενημερώθηκε: 18/04/20 - 15:50

Η μαγειρίτσα, είναι όχι μόνο παράδοση, αλλά κάτι σαν πασχαλινό φετίχ των Ελλήνων. Απαιτεί όμως μαστοριά, μεράκι, αρκετή υπομονή και επιμονή για να πετύχει κανείς τη συνταγή.

Η παράδοση θέλει το Μ. Σάββατο, μετά την Ανάσταση, κι έπειτα από 40 ημέρες νηστείας από τα ζωικά τρόφιμα, να τρώμε μαγειρίτσα.

Φτιαγμένη κυρίως με χορταρικά, είναι ό,τι πρέπει για το στομάχι, που λόγω νηστείας, απείχε τόσες μέρες από το κρέας και κάνει πιο εύκολη την προσαρμογή του οργανισμού μας.

Μαγειρίτσα: Πώς να καθαρίσετε σωστά τα έντερα

Μαγειρίτσα παραδοσιακή

ΥΛΙΚΑ

• 1 συκωταριά

• έντερα

• 1 φλιτζάνι λάδι

• 2 μαρούλια ψιλοκομμένα

• 10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

• 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

• 1 φλιτζάνι ρύζι

• 3 αυγά

• 2 λεμόνια

• Άνηθος (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε πολύ καλά τη συκωταριά και τα έντερα. Τα έντερα τα έχετε πλύνει πολύ καλά και τα γυρίζεται με ένα καλαμάκι ανάποδα. Προσθέτετε την συκωταριά και τα έντερα σε νερό βραστό και τα ζεματίζετε. Μόλις βράσει την ψιλοκόβετε σε πολύ μικρά κομμάτια.

Βάζετε σε μία κατσαρόλα το λάδι να κάψει

Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, ξερά και φρέσκα και τσιγαρίζετε τα κομμάτια της συκωταριάς και τα έντερα.

Προσθέτετε τα μαρούλια και τον άνηθο.

Αλατοπιπερώνετε

Προσθέτετε 4 φλιτζάνια νερό

Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν

Μόλις βράσουν ρίχνετε το ρύζι

Μόλις είναι όλα έτοιμα σβήνετε τη φωτιά, χτυπάτε τα ασπράδια σε μαλακή μαρέγκα και τους κρόκους χωριστά.

Στύβετε τα λεμόνια, προσθέτετε τους κρόκους στην μαρέγκα και χτυπάτε

Προσθέτετε λίγο λίγο τον χυμό λεμονιού

Προσθέτετε λίγο λίγο ζουμί από την μαγειρίτσα χτυπώντας γρήγορα και συνεχώς

Όταν έχετε βάλει αρκετό το ρίχνετε όλο μαζί στην κατσαρόλα

Κουνάτε ελαφρά την κατσαρόλα να πάει το αυγολέμονο παντού .