Από τα αγαπημένα επιδόρπια στο ελληνικό τραπέζι, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς έχει πρωταγωνιστή θέση τη Σαρακοστή, αφού είναι νηστίσιμος. Αν θες να κάνεις τη διαφορά, πρόσθεσε και πορτοκάλι. Τα αρώματα και οι γεύσεις θα σε συνεπάρουν...
Υλικά
1 ποτήρι σπορέλαιο
2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό
3 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
1 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
1 βανίλια
1 πορτοκάλι
50 γραμμ. κουκουνάρι
Διαδικασία
Πλένουμε καλά το πορτοκάλι και το βράζουμε για 1 ώρα σε μπόλικο νερό. Το κόβουμε στην μέση, το στύβουμε με τα χέρια μας καλά να στραγγίξει από ζουμιά (δεν χρειαζόμαστε το ζουμί) και την φλούδα που μένει την λιώνουμε στο μούλτι. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι με το σιμιγδάλι και το καβουρντίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει ένα χρυσοκαφέ χρώμα, όχι πολύ σκούρο. Στην διάρκεια του καβουρντίσματος προσθέτουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα την ζάχαρη και το νερό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το λιωμένο πορτοκάλι, την βανίλια και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι ο χαλβάς να πήξει και να ξεκολλάει με ευκολία εντελώς από τα τοιχώματα της κατσαρόλας
Ρίχνουμε το κουκουνάρι, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα και περιμένουμε να κρυώσει εντελώς για να ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε με κανέλα.