Πολλοί είναι αυτοί που το Πάσχα προτιμούν το κοντοσούβλι.
Δείτε πώς θα φτιάξετε το ποιο ωραίο κοντοσούβλι με τις οδηγίες του Άκη Πτρετζίκη.
ΥΛΙΚΑ
1.300 γρ. πανσέτα
5 κιλά χοιρινό, λαιμό
70 γρ. αλάτι
6 γρ. πιπέρι
1 κ.γ. μπούκοβο
3 κ.σ. κόλιανδρο, σε σπόρους
2 κ.σ. πάπρικα, γλυκιά
2 κ.σ. θυμάρι
3 κλ. δεντρολίβανο
3 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
2 κ.σ. κοφτές μέλι
Για τη σύνθεση
3-4 κλ. δεντρολίβανο
4-5 κλ. θυμάρι
300 γρ. βούτυρο
5 σκ. σκόρδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε στο μπλέντερ το αλάτι, το πιπέρι, το μπούκοβο, τους σπόρους κόλιανδρου, την πάπρικα, το θυμάρι, τα φύλλα από το δεντρολίβανο και χτυπάμε καλά.
Κόβουμε την πανσέτα και τον λαιμό σε κομμάτια 4-5 εκ. και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Βάζουμε στο μπολ με το κρέας το ξίδι, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη μαρινάδα και ανακατεύουμε. Ιδανικά βάζουμε στο ψυγείο για 6-8 ώρες.
Προσθέτουμε τη μουστάρδα, το μέλι, ανακατεύουμε και περνάμε τα κομμάτια από τη σούβλα.
Απλώνουμε αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας μας και τοποθετούμε πάνω το κοντοσούβλι.
Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το βούτυρο σε κομμάτια, τα σκόρδα και τυλίγουμε πολύ καλά.
Δένουμε με σπάγγο σε 3-4 σημεία και ψήνουμε σε χαμηλή σχάρα για 2 ½ ώρες. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε 1 ½ -2 ώρες μέχρι να πάρει χρώμα.
Πηγή: