Δεν ξέρετε πώς να συμπεριφερθείτε καταλλήλως σε ένα επίσημο τραπέζι; Δείτε τους βασικούς κανόνες του Savoir Vivre (Ξέροντας να ζω):
- Μην καθυστερήσετε παραπάνω από ένα τέταρτο
- Όταν η οικοδέσποινα λαμβάνει λουλούδια, θα πρέπει να τα τοποθετεί σε εμφανές σημείο και να σερβίρει τα γλυκά που έχουν προσφερθεί
- Ίσια πλάτη
- Ποτέ να μην ακουμπάτε τα χέρια στο τραπέζι
- Πετσέτα στους μηρούς
- Τα στερεά στα αριστερά και τα υγρά στα δεξιά π.χ. το ψωμί στα αριστερά και το νερό, κρασί στα δεξιά
- Τα πιρουνιά πάνε αριστερά, μαχαίρια και κουτάλια δεξιά
- Δίπλα στο πιάτο βάλτε το κυρίως πιρούνι και το κυρίως μαχαίρι για το κυρίως πιάτο
- Αριστερά του μεγάλου πιρουνιού βάλτε το μικρότερο πιρούνι της σαλάτας, δεξιά του κυρίως μαχαιριού το κουτάλι της σούπας (αν σερβίρετε σούπα) και ούτω καθεξής
Πώς κρατάμε το πιρούνι:
Πώς κρατάμε το ποτήρι κρασί:
- Το κρέας το κόβουμε με το μαχαίρι, ένα κομμάτι κάθε φορά.
Η λογική είναι απλή, ο καλεσμένος σας, παίρνει από αριστερά και δεξιά του πιάτου του ότι χρειάζεται, και σιγά σιγά φτάνει προς το εσωτερικό του πιάτου του. Μόνη εξαίρεση είναι το πιρούνι ή και το κουταλάκι για το γλυκό. Αυτά μπαίνουν στην κορυφή του πιάτου!
Tip: Η κόψη των μαχαιριών πρέπει να κοιτά το πιάτο!
Mόλις τελειώσετε το φαγητό, τοποθετείστε το μαχαιροπιρούνο σας από το κέντρο του πιάτου και δεξιά σαν ακτίνα του πιάτου ή αλλιώς σαν να δείχνει ώρα 3 και τέταρτο.
- Ο οικοδεσπότης δεν ρωτά αν άρεσε το φαγητό!
Πηγή: Χρήστος Κ. Ζαμπούνης, Savoir Vivre