Πώς να συμπεριφερόμαστε σε ένα τραπέζι σύμφωνα με το Savoir Vivre

 
Πώς να συμπεριφερόμαστε σε ένα τραπέζι σύμφωνα με το Savoir Vivre

Ενημερώθηκε: 24/01/17 - 17:11

Δεν ξέρετε πώς να συμπεριφερθείτε καταλλήλως σε ένα επίσημο τραπέζι; Δείτε τους βασικούς κανόνες του Savoir Vivre (Ξέροντας να ζω):

- Μην καθυστερήσετε παραπάνω από ένα τέταρτο

- Όταν η οικοδέσποινα λαμβάνει λουλούδια, θα πρέπει να τα τοποθετεί σε εμφανές σημείο και να σερβίρει τα γλυκά που έχουν προσφερθεί

- Ίσια πλάτη

- Ποτέ να μην ακουμπάτε τα χέρια στο τραπέζι

- Πετσέτα στους μηρούς

- Τα στερεά στα αριστερά και τα υγρά στα δεξιά π.χ. το ψωμί στα αριστερά και το νερό, κρασί στα δεξιά

- Τα πιρουνιά πάνε αριστερά, μαχαίρια και κουτάλια δεξιά

- Δίπλα στο πιάτο βάλτε το κυρίως πιρούνι και το κυρίως μαχαίρι για το κυρίως πιάτο

- Αριστερά του μεγάλου πιρουνιού βάλτε το μικρότερο πιρούνι της σαλάτας, δεξιά του κυρίως μαχαιριού το κουτάλι της σούπας (αν σερβίρετε σούπα) και ούτω καθεξής

Πώς κρατάμε το πιρούνι:

Πώς κρατάμε το ποτήρι κρασί:

- Το κρέας το κόβουμε με το μαχαίρι, ένα κομμάτι κάθε φορά.

Η λογική είναι απλή, ο καλεσμένος σας, παίρνει από αριστερά και δεξιά του πιάτου του ότι χρειάζεται, και σιγά σιγά φτάνει προς το εσωτερικό του πιάτου του. Μόνη εξαίρεση είναι το πιρούνι ή και το κουταλάκι για το γλυκό. Αυτά μπαίνουν στην κορυφή του πιάτου!

Tip: Η κόψη των μαχαιριών πρέπει να κοιτά το πιάτο!

Mόλις τελειώσετε το φαγητό, τοποθετείστε το μαχαιροπιρούνο σας από το κέντρο του πιάτου και δεξιά σαν ακτίνα του πιάτου ή αλλιώς σαν να δείχνει ώρα 3 και τέταρτο.

- Ο οικοδεσπότης δεν ρωτά αν άρεσε το φαγητό!

Πηγή: Χρήστος Κ. Ζαμπούνης, Savoir Vivre