Το λαχανόρυζο είναι ένα κλασικό χειμωνιάτικο, λαδερό φαγητό, εύκολο και οικονομικό.
Την περίοδο της νηστείας, όπως αυτή που διανύουμε τώρα, είναι μια πολύ καλή λύση για να το εντάξουμε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα φαγητού μας. Το λαχανόρυζο γίνεται με ταπεινά και άλλα υλικά, λάχανο, κρεμμύδια και ρύζι. Ωστόσο, έχει περισσότερες από μία εκδοχές. Κάποιοι μαγειρεύουν το λαχανόρυζο μόνο με ελαιόλαδο και λεμόνι, άσπρο δηλαδή, σε μια πολύ απλή εκτέλεση που υπερισχύει η γεύση και η γλύκα του λάχανου.
Συχνή, και κατά τη γνώμη μου πιο ενδιαφέρουσα, είναι η εκδοχή με ντομάτα. Στη συνταγή που έφτιαξα σήμερα το λαχανόρυζο δεν έχει έντονο το στοιχείο της ντομάτας, αφού χρησιμοποιώ μόνο πελτέ και μάλιστα σε σχετικά μικρή ποσότητα. Αν όμως θέλετε να γίνει περισσότερο κόκκινο και ζουμερό μπορείτε να προσθέσετε και μια φρέσκια ντομάτα. Λιγότερο συχνά βρίσκουμε την εκδοχή του λαχανόρυζου με αυγολέμονο, είναι ωστόσο μια πολύ ξεχωριστή συνταγή. Πάντως, το ίδιο το λάχανο σαν υλικό είναι εύκολο στο να το "πειράξουμε".
Η γλύκα που έχει όταν μαγειρεύεται "σηκώνει" κάπως πιο έντονες ή πικάντικες γεύσεις δίπλα του. Προσωπικά, αγαπώ το λαχανόρυζο σε μια πιο ενισχυμένη εκδοχή, για αυτό βάζω πάντα καρότα, ενίοτε και κόκκινη πιπεριά, καυτερή ή μη, και πάντα μα πάντα βάζω μπόλικο αλατοπίπερο συν έξτρα δόση από μπούκοβο. Πειραματιστείτε και διαλέξτε τί σας αρέσει και ταιριάζει και φτιάξτε το λαχανόρυζο στα μέτρα σας.
Πρόκειται για ένα πολύ ωραίο φαγητό μέσα από την απλότητα του. Σερβίρεται με καλό ψωμί, μια ωραίο φέτα, ακόμα και με γιαούρτι.
Υλικά: (για 4-5 μερίδες λαχανόρυζο foodurismo) 1 μικρό λάχανο 50 γρ. ρύζι 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια μερικά κλαδάκια άνηθο 2-3 καρότα 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ελαιόλαδο (80-100 ml) αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση: Βάζουμε στη φωτιά μια μεγάλη κατσαρόλα. Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να μαραθούν για 3-4 λεπτά. Κόβουμε το λάχανο στη μέση, αφαιρούμε το κοτσάνι, και κόβουμε το λάχανο με μαχαίρι σε κομμάτια πάχους ενός περίπου εκατοστού. Βάζουμε το κομμένο λάχανο στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας για να μην κάρι και κολλήσει το λάχανο. Κόβουμε τα καρότα σε μπαστουνάκια και τα ρίχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε ξανά. Όταν το λάχανο βγάλει τα υγρά του και μειωθεί σε όγκο, διαλύουμε τον πελτέ σε ένα ποτηράκι του κρασιού νερό και το αδειάζουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 30-40 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ρύζι και τον άνηθο ψιλοκομμένο. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και λίγο μπούκοβο καυτερό, αν αγαπάμε τις πιο δυνατές γεύσεις. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 12 περίπου λεπτά ή μέχρι να είναι έτοιμο το ρύζι.
Σερβίρουμε το λαχανόρυζο του foodurismo με λίγο φρεσκοτριμμένο λεμόνι, με ωραίο ζυμωτό ψωμί και μια καλή φέτα ή γραβιέρα.