H βασιλόπιτα είναι το γλύκισμα - σύμβολο της Πρωτοχρονιάς και συνδέεται με την εορτή του Αγίου Βασιλείου, από τον οποίο πήρε το όνομά της.
Τη βρίσκουμε με πολλές μορφές και διάφορους τρόπους παρασκευής, σ’ όλα τα ελληνικά σπίτια, το βασικό όμως κοινό γνώρισμα είναι ότι στο εσωτερικό όλων τοποθετείται νόμισμα.
Ποια είναι όμως τα μυστικά για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα! Η Αργυρώ Μπαρμαρίγου τα μοιράζεται μαζί μας.
Όπως σε όλες τις ζύμες με μαγιά οι θερμοκρασίες των υλικών, ο χρόνος ξεκούρασης της ζύμης και η αναμονή παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο.
-Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε υγρά υλικά, γάλα ή νερό, πάνω από 35°C βαθμούς για να διαλύσουμε τη μαγιά, γιατί καίγονται οι ζυμομύκητές της και δεν θα φουσκώσει ποτέ.
-Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
-Η επιλογή ολόφρεσκων αυγών και αρωματικού βουτύρου θα δώσει το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι βούτυρο ταιριάζει στη γεύση σας.
-Οπλιστείτε με υπομονή και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο. Εγγυημένα αυτή η αναμονή θα σας αποζημιώσει με την πιο αφράτη και φουσκωτή βασιλόπιτα-τσουρέκι.
-Σκεπάστε καλά τη ζύμη της βασιλόπιτας-τσουρέκι όση ώρα ξεκουράζεται, με βρεγμένο πανί, για να παραμείνει μαλακή και να αφρατέψει πάρα πολύ. Προστατευμένη ζύμη κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης ισούται με αφράτο και φουσκωτό αποτέλεσμα, άρα με την τέλεια βασιλόπιτα-τσουρέκι.
-Το χτύπημα της ζύμης στο μίξερ πρέπει να είναι συνεχές για να τσιχλώσει.
-Χρειάζεται καλό ζύμωμα για να κορδάρει η ζύμη. Για τέλειο αποτέλεσμα ζυμώνουμε με βουτυρωμένα δάχτυλα.
-Αρωματίστε τη βασιλόπιτα-τσουρέκι με: μαστίχα, μαχλέπι, κάρδαμο. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύσμα εσπεριδοειδών.
-Αν θέλουμε να γυαλίζει εξωτερικά η βασιλόπιτα-τσουρέκι, τότε βάζουμε στη βάση του φούρνου ένα σκεύος με βραστό νερό. Αυτή η υγρασία κατά τη διάρκειά του ψησίματος δίνει μοναδικό γυάλισμα στη βασιλόπιτα-τσουρέκι.
-Μόλις αλείψετε με το διάλυμα αυγού τη ζύμη, επειδή συρρικνώνεται η επιφάνεια, αφήστε τη για λίγο να ξεκουραστεί και να τεντώσει.
-Οι ενώσεις της ζύμης πρέπει να είναι προς το κάτω.
-Μπολ με καυτό νερό στο φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος διαπνέει υγρασία με τους υδρατμούς στη Βασιλόπιτα και δίνει γυαλιστερό αποτέλεσμα.
-Μην αφήνετε την παρασκευή της βασιλόπιτας-τσουρέκι για την τελευταία στιγμή. Ετοιμάστε την έως και μία εβδομάδα νωρίτερα και αφού κρυώσει καλά τυλίξτε τη βασιλόπιτα-τσουρέκι με μία μεμβράνη και διατηρήστε την στην κατάψυξη. Βγάλτε την από την κατάψυξη μία ημέρα πριν, στολίστε την και θα είναι σαν να βγήκε μόλις από τον φούρνο.
Μην ξεχάσετε να κρύψετε ένα νόμισμα, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, μέσα στη βασιλόπιτά σας!
-Μόλις κρυώσει καλά η Βασιλόπιτα την τυλίγουμε σε μεμβράνη κουζίνας για να διατηρηθεί αφράτη και ολόφρεσκη μέχρι να την κόψουμε (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, όχι στο ψυγείο).
Βασιλόπιτα τσουρέκι παραδοσιακή
Υγρά υλικά
250 γραμ. βούτυρο
6 μεγάλα αυγά
100 γραμ. γάλα
140 γραμ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
1 κ.γλ. υγρή βανίλια ή 2 βανίλιες
1/2 κ.γλ. αλάτι
Στερεά υλικά
700 γραμ. αλεύρι για τσουρέκι
2 φακελάκια μαγιά ή 2 κύβους (50 γραμ.) φρέσκιας μαγιάς
1 κγ μαχλέπι προαιρετικά
1/2 κγ μαστίχα προαιρετικά
Για την γέμιση
3 κ.σ. κονιάκ
2 κ.σ νερό
120 γραμ σταφίδες ξανθές
100 γραμ. κόντιτα κίτρινων φρούτων ή ψιλοκομμένα κίτρινα γλυκά κουταλιού
ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
ξύσμα από 1 περγαμόντο ή πορτοκάλι ακέρωτο
1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο για το τελείωμα
Για το σερβίρισμα της βασιλόπιτας
Άχνη ζάχαρη ή λευκό γλάσο
Εκτέλεση
Η βασιλόπιτα τσουρέκι είναι αφράτη και φανταστική.
Η εύκολη βασιλόπιτα τσουρέκι από την Αργυρώ μπορεί να γίνει και με ξηρή μαγιά. Αν στη βασιλόπιτα τσουρέκι χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά πρέπει πρώτα να την να ενεργοποιήσετε για 10’ πριν ξεκινήσετε το ζύμωμα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Μετράμε και συγκεντρώνουμε τα υλικά. Όλα τα υλικά για τη βασιλόπιτα τσουρέκι πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Για το γρήγορο φούσκωμα της ζύμης,
Ζεσταίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 100 β για 10’ και τον σβήνουμε ώστε να βάλουμε την βασιλόπιτα σε ζεστό σημείο και να φουσκώσει γρήγορα.
Βάζουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά το λιώνουμε για λίγα δευτερόλεπτα. Το βούτυρο να μην βράσει, απλά να λιώσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά το βούτυρο. Το αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Βάζουμε τα αυγά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε για λίγα λεπτά με το σύρμα μέχρι να ενωθούν.
Προσθέτουμε το γάλα στα αυγά και το χλιαρό πλέον βούτυρο.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και τις βανίλιες. Με το σύρμα χτυπάμε για λίγο τα υλικά 1-2’ για να διαλυθεί η ζάχαρη.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι για τσουρέκι και την ξερή μαγιά και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι. Αν βάλουμε μαχλέπι και μαστίχα στη βασιλόπιτα τσουρέκι με ξηρή μαγιά τα προσθέτουμε σε αυτή τη φάση.
Προσθέτουμε τα υγρά υλικά (αυγά, γάλα, βούτυρο κλπ) στον κάδο του μίξερ πάνω στο αλεύρι. Με τον γάντζο ζυμώματος ζυμώνουμε για 1,5 με 2’ σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να βραχεί το αλεύρι κ να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη.
Όταν αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη (θα μοιάζει με μαλακή τσίχλα) δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ σε μεσαία και συνεχίζουμε το ζύμωμα στο μίξερ για 7-8’. Μετά το ζύμωμα η ζύμη θα είναι λεία, απαλή, μαλακή και εύπλαστη. Θα μοιάζει με τεράστια γυαλιστερή τσίχλα.
Βουτάμε τα χέρια σε λίγο λιωμένο βούτυρο. Πιάνουμε την μαλακή ζύμη στα χέρια. Μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω και την ακουμπάμε σε βουτυρωμένο μεγάλο μπολ.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη ή με βρεγμένη πετσέτα.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό σημείο (κοντά στο καλοριφέρ ή σε ζεστό κ σβηστό φούρνο για περίπου 1 ώρα και 15’ και μετά θα την γεμίσουμε και θα κάνουμε το δεύτερο φούσκωμα. Μέχρι να φουσκώσει στο πρώτο φούσκωμα η ζύμη για βασιλόπιτα τσουρέκι, ετοιμάζουμε την γέμιση.
Για τη γέμιση
Για να φτιάξουμε τη γέμιση για τη βασιλόπιτα τσουρέκι με ξηρή μαγιά, βάζουμε τις σταφίδες σε κατσαρόλα και περιχύνουμε με κονιάκ και νερό. Φέρνουμε σε σημείο βρασμού και σβήνουμε τη φωτιά.
Σκεπάζουμε τα υλικά και τα αφήνουμε στην άκρη να μουλιάσουν και να φουσκώσουν.
Αφού κρυώσουν τελείως στραγγίζουμε καλά τις σταφίδες με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγα λεπτά να τραβήξει την υγρασία τους.
Τις βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε την κόντιτα κίτρινων φρούτων, το ξύσμα λεμονιού και περγαμόντο.
Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με ένα κουτάλι. Θα τα προσθέσουμε στη ζύμη μετά το πρώτο φούσκωμά της.
Δεύτερο φούσκωμα βασιλόπιτας στο ταψί
Ετοιμάζουμε το ταψί. Θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλο ταψί στρογγυλό 30 εκατ.
Βουτυρώνουμε το ταψί στη βάση και στα τοιχώματα.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση και στα πλαϊνά τοιχώματα. Κόβουμε λωρίδες λαδόκολλα και τις κολλάμε περιμετρικά στα τοιχώματα του βουτυρωμένου ταψιού. Προσοχή, το ταψί να είναι βαθύ 6-7 εκ. γιατί η βασιλόπιτα τσουρέκι φουσκώνει πολύ. Το αφήνουμε στην άκρη.
Αφού φουσκώσει η ζύμη στο πρώτο φούσκωμα την παίρνουμε με βουτυρωμένα χέρια και την βάζουμε στον κάδο του μίξερ.
Ρίχνουμε την γέμιση (φρούτα).
Ζυμώνουμε με τον γάντζο τη ζύμη σε χαμηλή ταχύτητα για 2-3’ μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά της γέμισης μέσα στη ζύμη.
Πιάνουμε την μαλακή ζύμη της βασιλόπιτας και μαζεύουμε όλες τις ενώσεις από κάτω. Της δίνουμε στρογγυλό σχήμα.
Βάζουμε το φλουρί στη βασιλόπιτα τσουρέκι από την Αργυρώ.
Ακουμπάμε τη ζύμη στο έτοιμο ταψί με τις ενώσεις από κάτω να ακουμπούν στο ταψί.
Πιέζουμε την βασιλόπιτα τσουρέκι με ξηρή μαγιά να γίνει πλακέ.
Την βάζουμε σε ζεστό φούρνο σβηστό και την αφήνουμε να διπλασιαστεί για περίπου 1 ώρα & 15’ .
Για γρήγορο φούσκωμα της ζύμης
Αν θέλουμε η ζύμη να φουσκώσει γρήγορα τη βάζουμε σε χλιαρό φούρνο ή κοντά στο καλοριφέρ. Για ευκολία όμως ανάβουμε τον φούρνο στους 100 β στις αντιστάσεις για 10’ να ζεσταθεί. Σβήνουμε το φούρνο και βάζουμε στην θαλπωρή του τη βασιλόπιτα τσουρέκι για μία ώρα και λίγα λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Για αργό φούσκωμα της ζύμης
Εναλλακτικά, αν έχουμε χρονικό περιθώριο ,σκεπάζουμε με διπλωμένη νωπή πετσέτα το ταψί και αφήνουμε τη βασιλόπιτα τσουρέκι, χωρίς να κουνάμε το ταψί για περίπου 4-5 ώρες να φουσκώσει με ηρεμία και να διπλασιαστεί, μέχρι δηλαδή να ωριμάσει σωστά .
Πώς ψήνουμε τη βασιλόπιτα τσουρέκι
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 ºC στο αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 50′-1 ώρα να φουσκώσει κι άλλο να ροδίσει και να κάνει κρούστα η επιφάνεια. Θα σκουρύνει αρκετά λόγω των αυγών στη ζύμη ,μη σας τρομάζει αυτό.
Ο χρόνος ψησίματος είναι σχετικός, ανάλογος με το φούρνο μας, την προθέρμανση και την ξεκούραση της ζύμης. Ελέγχουμε το ψήσιμο όπως τα κέικ. Μπήγουμε σουβλί στο κέντρο προς το τέλος του ψησίματος για να σιγουρευτούμε ότι η καρδιά έχει ψηθεί. Δηλαδή το σουβλί να βγαίνει νοτισμένο από την υγρασία αλλά καθαρό από ζύμη.
Βγάζουμε τη βασιλόπιτα τσουρέκι από το φούρνο και την αφήνουμε να σταθεί για 30΄.
Την ξεφορμάρουμε με προσοχή και αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
Αφού κρυώσει καλά για μερικές ώρες τότε την τυλίγουμε με μεμβράνη κουζίνας για να διατηρήσει τη φρεσκάδα της μέχρι να την παρουσιάσουμε στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.
Αχνίζουμε τη εύκολη βασιλόπιτα τσουρέκι από την Αργυρώ και γράφουμε ευχές με λιωμένη σοκολάτα ή φτιάχνουμε γλάσο