Μπισκότα μπαχαρικών γεμιστά με σοκολάτα

 
ddd

Ενημερώθηκε: 01/12/24 - 21:55

Πρόκειται για τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα που φτιάχνουν στην Ολλανδία, τα λεγόμενα speculoos. Εδώ τα κόβουμε στρογυλά και τα ενώνουμε ανά δύο με μια γκανάς πικρής σοκολάτας.

Υλικά

Μερίδες: για περίπου 30 σάντουιτς

Για τα μπισκότα μπαχαρικών

  •  175 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους
  •  80 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  70 γρ. σκούρα καστανή ζάχαρη, κρυσταλλική
  •  20 γρ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
  •  1 μεσαίο αυγό (50 γρ.)
  •  1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  •  1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
  •  1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι

Για την γκανάς (γέμιση)

  •  600 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  •  500 γρ. κουβερτούρα με περίπου 70% κακάο, ψιλοκομμένη
  •  50 γρ. γλυκόζη

Για την επικάλυψη

  •  200 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, λιωμένη σε μπεν μαρί

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα μπισκότα μπαχαρικών, βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τις ζάχαρες και ζυμώνουμε με το φτερό για 5 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα.
  2. Προσθέτουμε το λάδι και το αυγό και ζυμώνουμε μέχρι να τα «πάρει». Στο τέλος ρίχνουμε τα μπαχαρικά, το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το ξύσμα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα σφιχτό και ομοιογενές ζυμάρι.
  3. Το μεταφέρουμε ανάμεσα σε δύο μεγάλα φύλλα λαδόκολλας και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε πάχος περίπου μισό εκατοστό. Το βάζουμε μαζί με τις λαδόκολλες στο ψυγείο και το αφήνουμε για τουλάχιστον 2 ώρες.
  4. Το βγάζουμε, αφαιρούμε την επάνω λαδόκολλα και κόβουμε μπισκότα με κουπάτ στρογγυλό σε ό,τι διάμετρο θέλουμε.
  5. Μεταφέρουμε τα μπισκότα σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, για περίπου 15 λεπτά.

Γκανάς (γέμιση)

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος με τη γλυκόζη να πάρει μία βράση και αδειάζουμε το μείγμα πάνω από την ψιλοκομμένη κουβερτούρα, την οποία έχουμε βάλει σε ένα μπολ.
  2. Ομογενοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ ή με ένα σύρμα χειρός.
  3. Αφήνουμε την γκανάς ένα βράδυ σκεπασμένη με μεμβράνη εκτός ψυγείου. Αν βιαζόμαστε, βάζουμε την γκανάς στο ψυγείο για 2-3 ώρες, μέχρι να σφίξει τόσο που να αλείφεται και να μην τρέχει.

Συναρμολόγηση

  1. Όταν κρυώσουν τα μπισκότα, τα γεμίζουμε ανά δύο με την γκανάς και φτιάχνουμε σάντουιτς.
  2. Τα βουτάμε ένα ένα στη λιωμένη κουβερτούρα της επικάλυψης και τα αφήνουμε σε λαδόκολλα μέχρι να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.

Πηγή: gastronomos.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ