Μια συνταγή για ένα αγαπημένο κυριακάτικο φαγητό που θα σας θυμίσει το κυριακάτικο τραπέζι της γιαγιάς. Βράστε το μοσχαράκι στη κατσαρόλα ή στη χύτρα για να λιώνει στο στόμα και να τους τρελάνετε όλους. Με πλούσια κοκκινιστή σάλτσα και μακαρόνια αυτό η συνταγή με μοσχαράκι είναι φανταστική!
Φτιάξτε το όλοι κι δείτε όλα τα μυστικά για αυτή τη μοναδική συνταγή!
Υλικά Συνταγής
• 1.200 γρ. μοσχάρι (σπάλα ή στήθος ή κιλότο ολόκληρο κομμάτι)
• 3-4 σκ. σκόρδο
• αλάτι
• πιπέρι
• 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (πολύ ψιλοκομμένο)
• 2 καρότα
• 1 κλ. σέλερι
• 1 κ.σ. πελτέ
• 2 συσκευασίες αποφλοιωμένα ολόκληρα πομοντόρια
• 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
• λίγο νερό ζεστό (ή ζωμό κρέατος)
• 1 δαφνόφυλλο
• μπαχάρι
• γαρύφαλλο
• κανέλα (με μέτρο)
Για το σερβίρισμα
• 1 πακέτο χοντρά μακαρόνια
• μπόλικο κεφαλοτύρι (ψιλοτριμμένο)
Εκτέλεση
• Ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι τα σκόρδα στον πάγκο μας ή κόβουμε σε δοντάκια τις σκελίδες και προσθέτουμε μπόλικο αλατοπίπερο.
• Ανακατεύουμε τα σκόρδα με το αλάτι και το πιπέρι.
• Τρυπάμε κατά τόπους το κρέας με μυτερό μαχαίρι και μπήγουμε τα σκόρδα με το αλατοπίπερο μέσα στο κρέας με το δάχτυλο.
• Δένουμε το κρέας για να κρατήσει το σχήμα του.
• Βάζουμε ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά το ροδίζουμε πολύ καλά γύρω γύρω για περίπου 7-8 λεπτά να κάνει κρούστα ολόγυρα.
• Το βγάζουμε σε πιατέλα και το διατηρούμε σκεπασμένο για λίγο.μαχ
• Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα λαχανικά ψιλοκομμένα και σοτάρουμε για 4-5´ ανακατεύοντας.
• Τα λαχανικά μπορείτε να τα ψιλοκόψετε όλα στο μπλέντερ με διακεκομμένο χτύπημα όχι όμως να τα πολτοποιήσετε. Τα θέλουμε σε κομματάκια σαν μπρινουάζ 3-4 χιλιοστά.
• Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στην βάση της κατσαρόλας.
• Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε σχεδόν να εξατμιστεί το κρασί και να στεγνώσει η κατσαρόλα.
• Βάζουμε το κρέας με όλα τα ζουμάκια που έχει βγάλει στην πιατέλα ξανά στην σάλτσα.
• Λιώνουμε με τα χέρια σε ένα μπολ τα ολόκληρα αποφλοιωμένα πομοντόρια (ντομάτες) και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
• Αφήνουμε να πάρει βράση.
• Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό περίπου 2 φλ.
• Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο και το μπαχάρι.
• Σκεπάζουμε το φαγητό και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να πυκνώσει η σάλτσα περίπου για 2 ώρες.