Έχεις βγει για ούζο με την παρέα σου και δεν θες να την βγάλεις πάλι απλά με ντοματούλα, τυράκι και σαλαμάκι. Εμείς είμαστε εδώ για να σου δώσουμε λίγο παραπάνω φαντασία και έμπνευση στον μεζέ που συνοδεύει το ουζάκι σου. Άρχικα βάζουμε το ούζο και μετά...
1. Χταπόδι ξυδάτο
1 κιλό χταπόδι
4-5 κόκκους πιπέρι
1 καρότο
Λίγο σέλινο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ½ φλιτζάνι ξύδι από λευκό κρασί
Αλάτι
Ρίγανη
1-2 σκελίδες σκόρδο
Καθαρίζουμε το χταπόδι. Το πλένουμε καλά και το βάζουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει. Προσθέτουμε το πιπέρι, το ½ φλιτζάνι ξύδι, το καρότο και το σέλινο. Αφήνουμε να βράσει για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει καλά. Προσαρμόζουμε την ώρα βρασμού ανάλογα με το μέγεθος του χταποδιού. Τo βγάζουμε από την κατσαρόλα και τo αφήνουμε να στραγγίσει. Κόβουμε το χταπόδι σε ροδέλες, το βάζουμε σε μπολ, το περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο ξύδι. Ρίχνουμε και τη ρίγανη και το σκόρδο ψιλοκομμένο, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 1 μέρα για να πάρει τη νοστιμιά από το λαδόξυδο.
2. Λουκάνικα τηγανιά
3 λουκάνικα χωριάτικα
3 πιπεριές κέρατο χοντροκομμένες
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
3/4 φλυτζανιού τσαγιού κρασί λευκό
2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα με κόκκους
3-4 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
1/2 φλυτζάνι τσαγιού νερό
πιπεράκι φρεσκοτριμμένο
λίγη ρίγανη
ελάχιστο ελαιόλαδο
ξύσμα λεμονιού
Κόβουμε τα λουκάνικα σε ροδέλες. Σε αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε τα λουκάνικα και τ' αφήνουμε για λίγα λεπτά να σωταριστούν. Κατόπιν ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές. Αφήνουμε όλα μαζί να σωταριστούν και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε το νερό ανακατεμένο με την μουστάρδα και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος κι αφήνουμε για λίγο να δέσει η σάλτσα. Πριν σερβίρουμε, γαρνίρουμε με λίγη ρίγανη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
3. Τυροκροκέτες
600 γραμμάρια τριμμένο τυρί (ώστε να πλάθετε καλύτερα) της αρεσκείας σας
3 αβγά
1 κουταλιά του γλυκού λευκό ή μαύρο πιπέρι
μοσχοκάρυδο
ένα ασπράδι αβγού
και λίγο αλεύρι για πανάρισμα (εγώ χρησιμοποιώ καλαμποκάλευρο για τραγανό αποτέλεσμα)
Βάζουμε το τυρί σε ένα μπολ, τα αβγά και το πιπέρι. Χτυπάμε το ασπράδι και το προσθέτουμε στο μείγμα για να γίνει αφράτο. Ζυμώνουμε καλά να ενωθούν όλα τα υλικά . Βάζουμε για λίγο στο ψυγείο 30 λεπτά με 1 ώρα. Αρχίζουμε και πλάθουμε ομοιόμορφα μπαλάκια στο μέγεθος που θέλουμε. Τα κυλάμε πάνω στο αλεύρι και ρίχνουμε σε καυτό λάδι. Γυρνάμε τακτικά με προσοχή να μην ανοίξουν. Βγάζουμε και σερβίρουμε με λίγο λεμόνι.
4. Γαύρος παστός
1 κιλό γαύρο (ή σαρδέλα)
αλάτι χοντρό
ξύδι
4-5 σκελίδες σκόρδο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
4 καυτερές πιπεριές (προαιρετικά)
Καθαρίζουμε τα ψάρια βγάζοντας τα κεφαλάκια και τα απλώνουμε ανοιχτά σε ένα σκεύος. Ρίχνουμε αλάτι στον πάτο και προσθέτουμε το γαύρο σε στρώσεις. Ανάμεσα σε κάθε στρώση ρίχνουμε αλάτι, όπως και πάνω από την τελευταία. Μετά από δεκαπέντε περίπου μέρες ξεπλένουμε το γαύρο, τον τοποθετούμε σε ένα σκεύος και προσθέτουμε αρκετό ξύδι. Σε δέκα μέρες αλλάζουμε ξανά σκεύος τοποθετώντας το γαύρο πάλι σε στρώσεις. Στον πάτο απλώνουμε ψιλοκομμένο σκόρδο και μετά μία στρώση γαύρο και μαϊντανό. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο. Προσθέτουμε λάδι σκεπάζοντας μέχρι πάνω το γαύρο. Έπειτα από λίγες μέρες –όσες αντέχετε, ακόμη και πολύ λίγες– ο μεζές σας είναι έτοιμος.
5. Μπεκρή μεζέ
1 ½ φλυτζ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
5 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλάκι μουστάρδα
1 ξυλαράκι κανέλλα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα
Αλάτι, πιπέρι
Βάλε το κρέας σε ένα μπολ και μαρίναρέ το με το κρασί, τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου, τη μουστάρδα και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Σκέπασε με μια διάφανη μεμβράνη και άφησε να μείνει στο ψυγείο όλο το βράδυ. Βάλε το υπόλοιπο λάδι σε μια κατσαρόλα και τσιγάρισε το κρεμμύδι σου μαζί με το σκόρδο. Πρόσθεσε το κρέας μαζί με τη μαρινάρα. Στη συνέχεια πρόσθεσε την ντομάτα τριμμένη μαζί με 2 περίπου ποτήρια νερό. Σκέπασε και άφησε το φαγητό να σιγοψηθεί για 3-4 ώρες.