Καλαμαράκια τηγανητά, πικάντικες γαρίδες, ντολμαδάκια γιαλαντζί: Όλα έτοιμα για το σαρακοστιανό τραπέζι

 
Καλαμαράκια τηγανητά, πικάντικες γαρίδες, ντολμαδάκια γιαλαντζί: Όλα έτοιμα για το σαρακοστιανό τραπέζι

Ενημερώθηκε: 24/02/17 - 12:55

Το σαρακοστιανό τραπέζι έχει από τους καλύτερους μεζέδες που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Θαλασσινά, σάλτσες και ουζομεζέδες κάνουν το μενού της σαρακοστής άκρως απολαυστικό.

Δείτε πεντανόστιμο μενού Σαρακοστής:

Καλαμαράκια Τηγανητά, μαριναρισμένα σε ούζο και λεμόνι

Υλικά

• 1 κιλό καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
• ½ ποτήρι κρασιού ούζο
• 1 λεμόνι (το χυμό του)
• ½ ποτήρι κρασιού νερό
• αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• ελαιόλαδο ή σπορέλαιο ή μισό - μισό, για το τηγάνισμα
• αλάτι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, τα πλένουμε και χωρίζουμε το σώμα απ᾿ τα κεφάλια.

Ανοίγουμε το σώμα στη μέση κατά μήκος, για να τα καθαρίσουμε και να τα χωρίσουμε σε δυο κομμάτια.
Τα κεφάλια και τα πλοκάμια, τα κρατάμε ολόκληρα.

Στη συνέχεια, τα βάζουμε σ᾿ ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα το λεμόνι, το ούζο, το αλάτι, το νερό, τα ανακατεύουμε καλά και τ᾿ αφήνουμε σκεπασμένα να μαριναριστούν, για 5 - 6 ώρες στο ψυγείο.

Έπειτα τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε πολύ καλά, γιατί αλλιώς θα σκάνε στο τηγάνι.

Τα αλευρώνουμε καλά, ένα - ένα και τα τινάζουμε λίγο, να φύγει η περίσσεια του αλευριού.

Ζεσταίνουμε καλά μπόλικο λάδι, σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα και τηγανίζουμε λίγα - λίγα τα καλαμαράκια για 2'- 3'.

Μόλις πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα, με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε και τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί

Τα σερβίρουμε ζεστά, με μπόλικο λεμόνι.

-- Δεν τα τηγανίζουμε πολύ, σε 2'- 3' είναι έτοιμα, αφού πάρουν χρώμα.

Αν περάσουμε τα 3' στο τηγάνι, σκληραίνουν και μπορεί να χρειαστούν και μισή ώρα τηγάνισμα, μέχρι να μαλακώσουν ξανά.

-- Δεν βάζουμε πολλά μαζί στο τηγάνι, για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού, να μην κολλήσουν μεταξύ τους και να τηγανιστούν καλά.

Πικάντικες Γαρίδες

Υλικά

• 1200 γραμ. γαρίδες (ακαθάριστες)
• 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες ψιλοκομμένες
• 2 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
• 2 κουτ. γλυκού κοφτές αλεύρι
• 2 πρέζες ζάχαρη
• 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
• 2 κρασοπότηρα νερό
• 200 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι (4 κουτ. σούπας)
• 1 κουτ. γλυκού κοφτό κάρυ
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις γαρίδες (αναλυτικά εδώ). Τις βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν.

Σ᾿ ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί σοτάρουμε τις γαρίδες για 1'- 2'.

Με μια τρυπητή κουτάλα, τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις αφήνουμε στην άκρη.

Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι σε αυτό που έμεινε από τις γαρίδες και σοτάρουμε τα κρεμύδια για 4' - 5', μέχρι να γυαλίσουν.

Ρίχνουμε τη ντομάτα, την πάστα, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, 1 κρασοπότηρο νερό και σε χαμηλή φωτιά, βράζουμε για 5' περίπου.

Όταν πιει τα υγρά του, διαλύουμε σ᾿ ένα κρασοπότηρο νερό το αλεύρι, το ρίχνουμε στο τηγάνι και τ᾿ ανακατεύουμε.

Όταν πάρει δύο βράσεις, ρίχνουμε τις γαρίδες και το κάρυ, και τα βράζουμε για 1'- 2', μέχρι να χυλώσουν.

Μέχρι αυτό το σημείο, έχουμε ένα νόστιμο, νηστίσιμο πιάτο.

Αν όμως θέλουμε, μπορούμε λίγο πριν το σβήσουμε, να προσθέσουμε γιαούρτι, ώστε να δέσει περισσότερο η σάλτσα μας.

Ρίχνουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας.

Το ανακατεύουμε λίγο ακόμη και όταν η σάλτσα δέσει καλά, το αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας.

Το αφήνουμε να σταθεί 1' και το σερβίρουμε.


Ντολμαδάκια Γιαλαντζί

Συστατικά
60 - 70 τρυφερά αμπελόφυλλα (250 γρ. περίπου)
2 ματσάκια κρεμμύδια χλωρά, κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μικρά, σε κυβάκια
2 σκ.σκόρδο, ψιλοκομμένες
250 ml ελαιόλαδο
400 γρ. ρύζι καρολίνα
400 γρ. νερό
½ ματσάκι κόλιανδρο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο(τα φύλλα), ψιλοκομμένο
ξύσμα από 2 λάιμ
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
χυμό από 1 ½ -2 λεμόνι
4-5 φέτες λεμόνι
Για την σος γιαουρτιού

500 γρ. γιαούρτι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
¼ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
5-6 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
ελαιόλαδο
φρέσκο πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Αν έχουμε φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ζεματάμε για 2' - 3' σε βραστό, αλατισμένο νερό, κι έπειτα τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σ᾿ ένα μπολ με κρύο νερό.Όταν τα ζεματίσουμε όλα, τα στραγγίζουμε σ᾿ ένα τρυπητό και αφαιρούμε με ένα κοφτερό μαχαιράκι, τα κοτσάνια και τυχόν χοντρά νεύρα, που μπορεί να έχουν κάποια απ᾿ τα φύλλα μας.

Αν έχουμε δικά μας αμπελόφυλλα σε άλμη, κατεψυγμένα ή κονσέρβας, τα βγάζουμε από το βάζο ή τη σακούλα, τα βάζουμε σε τρυπητό, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τ᾿ αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.

Για τη γέμιση

Σε μια κατσαρόλα με καπάκι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε το φρέσκο κρεμμύδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με το ½ ελαιόλαδο(125 ml)

Αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά να καραμελώσουν-μαλακώσουν και να χάσουν τον όγκο τους

Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα το ρύζι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά

Προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 5 λεπτά (θέλουμε το ρύζι να τραβήξει το νερό)

Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί-σταθεί για τουλάχιστον 10 λεπτά

Στη συνέχεια, προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το ρύζι, τον κόλιανδρο, τον άνηθο, τον δυόσμο, το ξύσμα από τα λάιμ, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε

Για την συναρμολόγηση

Στρώνουμε τον πάτο μίας κατσαρόλας (22 εκ.) με 4-5 αμπελόφυλλα, (χρησιμοποιούμε τα σχισμένα και σπασμένα φύλλα), τις φέτες και τον χυμό των λεμονιών

Παίρνουμε ένα - ένα τα αμπελόφυλλα, στην παλάμη μας ή σε ξύλο κοπής, (με τα νεύρα προς τα πάνω και την γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω), βάζουμε στο κέντρο 1 κ.σ. γέμιση, διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και κλείνουμε τυλίγοντας ρολαριστά τον ντολμά

Τοποθετούμε τους ντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλο, στη σειρά, μέσα στην κατσαρόλα

Όταν στρώσουμε την πρώτη σειρά, συνεχίζουμε με τη δεύτερη και την τρίτη αν χρειαστεί, μέχρι να τους τελειώσουμε όλους.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι, καπακώνουμε- ακουμπάμε ένα πιάτο επάνω στους ντολμάδες, (για να μη μας διαλυθούν στο βράσιμο) και προσθέτουμε χλιαρό ή ζεστό νερό, μέχρι να σκεπαστούν όλοι καλά

Σιγοβράζουμε για περίπου 40-50 λεπτά.

Όταν είναι έτοιμοι, τους αποσύρουμε από τη φωτιά και τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, μέσα στη κατσαρόλα.

Για την σος γιαουρτιού, ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι το γιαούρτι, τον άνηθο, τον δυόσμο, το ελαιόλαδο και το πιπέρι

Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια, συννοδεύοντάς τα με τη σος γιαουρτιού.

Πηγή:faghta-giagias.blogspot.com και akispetretzikis.gr