Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: Γαλακτομπούρεκο... αλλιώς

 
Η ΣΥΝΤΑΓΉ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: Γαλακτομπούρεκο... αλλιώς

Ενημερώθηκε: 08/12/16 - 20:35

Η αποκλειστική συνταγή του thepressroom για αυτή την εβδομάδα είναι το αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό ταψιού με φύλλα και κρέμα. Η ονομασία του προέρχεται από δύο γλώσσες την ελληνική και την τουρκική. Η λέξη γάλα και η λέξη Burek ή Borek (που σημαίνει ζύμη- φύλλο γεμιστό με κάτι) ενώθηκαν για να ονομάσουν ίσως το πιο αγαπημένο γλυκό των παιδικών μας χρόνων.

Χαρακτηρίζεται από την πλούσια σιμιγδαλένια κρέμα που δίνει αυτή την κοκκώδη υφή, το τραγανό και βουτυρένιο φύλλο και το σιρόπι που δένει απόλυτα με το υπόλοιπο γλυκό. Συχνά αρωματίζουμε την κρέμα με βανίλια ή ξύσμα λεμονιού/πορτοκαλιού. Πολλοί επίσης χρησιμοποιούν κανέλα στο σιρόπι.

Υπάρχουν εκατοντάδες συνταγές και τρόποι παρασκευής.

Εδώ σας παρουσιάζουμε την διαφορετική εκδοχή του αγαπημένου μας γλυκού από του σεφ του A little taste of home, Zouhir Khaled. Ένα γαλακτομπούρεκο αρκετά διαφορετικό, αλλά πολύ νόστιμο, ότι πρέπει για το γιορτινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αλλά και για κάθε γλυκιά στιγμή που θέλουμε να προσφέρουμε κάτι ξεχωριστό.

ΥΛΙΚΑ

Τα υλικά για 6 μερίδες είναι:

Για την κρέμα:

• 350 γρ. γάλα

• 200 γρ. κρέμα γάλακτος

• 100 γρ. ζάχαρη

• 80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

• 2 αβγά

• 1 στικ βανίλιας

• 30 γρ. βούτυρο γάλακτος

Για το φύλλο:

• 4 φύλλα κρούστας

• 100 γρ. βούτυρο γάλακτος

• 100 γρ. αμύγδαλο φιλέ

• 40 γρ. καστανή ζάχαρη

Για το σιρόπι:

• 250 γρ. ζάχαρη

• 400 γρ. νερό

• ½ λεμόνι

• 20 γρ. ροδόνερο

Για το σερβίρισμα:

• Αποξηραμένα τριαντάφυλλα

• Αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την κρέμα:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το στικ βανίλιας και τα αφήνουμε να ζεσταθούν καλά, όχι να βράσουν.

Βάζουμε σε ένα μπολ τα αβγά, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα.

Όταν ζεσταθεί το μείγμα γάλα-κρέμα αρχίζουμε να το προσθέτουμε σιγά-σιγά με τη βοήθεια μιας κουτάλας στο μείγμα με τα αβγά και στη συνέχεια τα βάζουμε όλα μαζί στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν βράση ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει η κρέμα σε χαμηλή φωτιά.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Κρατάμε την κρέμα στο ψυγείο σκεπασμένη με μια μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτεται στην κρέμα για να μην κάνει κρούστα.

Για το σιρόπι:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, το λεμόνι και τα αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά μαζί με το λεμόνι.

Όταν κρυώσει, προσθέτουμε το ροδόνερο και το φυλάμε στο ψυγείο.

Συναρμολόγηση:

Λιώνουμε το βούτυρο.

Σε ένα ταψί βάζουμε λαδόκολλα τη βουτυρώνουμε και απλώνουμε το πρώτο φύλλο κρούστας. Με ένα πινέλο το αλείφουμε με βούτυρο, το πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη και αμύγδαλο φιλέ. Ακλουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο. Πριν τα βάλουμε στο φούρνο τα πιέζουμε

ελαφρά με τα χέρια μας..Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 8-10 λεπτά μέχρι να ψηθούν τα φύλλα και να πάρουν χρώμα.

Στη συνέχεια τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν τα σπάμε σε μεγάλα ακανόνιστα κομμάτια.

Σερβίρισμα σε ατομικές μερίδες

• Σε ένα πιάτο βάζουμε μερικά κομμάτια φύλλου

• Ρίχνουμε λίγο σιρόπι και τοποθετούμε 3-4 κουταλιές της σούπας κρέμα.

• Προσθέτουμε λίγο καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου.

• Έπειτα τοποθετούμε από πάνω και άλλα σπασμένα φύλλα ¨ακατάστατα¨ και ραντίζουμε πάλι με αρκετό σιρόπι.

• Σερβίρουμε τα ατομικά γαλακτομπούρεκα πασπαλίζοντας με αποξηραμένα τριαντάφυλλα, αμύγδαλο φιλέ και ροδόνερο.

Συνταγή του chef: Zouhir Khaled

A little taste of home

Chef στο: