Το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν πλησιάζει και εσύ ακόμα να βρεις το μενού της ιδιαίτερης αυτής βραδιάς; Δείτε το μενού που θα τρελάνει τους πάντες στο χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν.
Σούπα κολοκύθας με φύλλο σφολιάτας
Για τη σούπα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
800 γρ κολοκύθα κίτρινη καθαρισμένη (καθαρό βάρος)
200 γρ κόκκινες φακές
1/2 κ.γ. κουρκουμά
6-8 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι ή 1 κ.γ. ξερό
70 γρ βούτυρο
τζίντζερ φρέσκο ή 1 κ.σ. αποξηραμένο
νερό και 1 κύβο λαχανικών ή 1 lt ζωμό κοτόπουλο
χυμό από 1 λεμόνι
μπούκοβο
1 αυγό
αλάτι
πιπέρι
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
2 κρεμμύδια καθαρισμένα κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κ.σ. μπαλσάμικο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
θυμάρι
Για το σερβίρισμα
1-2 φύλλα σφολιάτας
Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο ένα λεπτό.
Προσθέτουμε έπειτα τον κουρκουμά, 20 γρ βούτυρο, τις φακές, την κολοκύθα και το θυμάρι.
Σοτάρουμε για μερικά λεπτά ακόμα, βάζουμε το ζωμό ή 1 κύβο με 1 λίτρο νερό.
Φέρνουμε σε βρασμό και σιγοβράζουμε με καπάκι επάνω στην κατσαρόλα για 15 λεπτά έως 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και οι φακές και η κολοκύθα.
Αφαιρούμε τα κλωνάρια από το θυμάρι
Όταν βράσει η σούπα, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, το χυμό από 1 λεμόνι, το μπούκοβο και το τζίντζερ και περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ζεσταίνουμε ξανά και διορθώνουμε τη γεύση με αλατοπίπερο.
Κατά τη διάρκεια που βράζει η σούπα καραμελώνουμε τα κρεμμύδια μαζί με το ελαιόλαδο, το βούτυρο, το θυμάρι και το ξύδι. Όταν πάρουν χρώμα και μαλακώσουν πολύ διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Βάζουμε τη σούπα μας σε μπολ που αντέχουν την θερμότητα και αλείφουμε τα χείλη τους με αυγό.
Σε κάθε μπολ βάζουμε 1 κ.σ. από τα καραμελωμένα κρεμμύδια.
Από πάνω κολλάμε φύλλο σφολιάτας
Ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι η σφολιάτα να πάρει χρώμα.
Σερβίρουμε αμέσως.
Χοιρινό με δαμάσκηνα
χοιρινό κομμένο σε 10-12 κομμάτια
1 κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές στρογγυλές λωρίδες
1 σκόρδο
2 πατάτες κομμένες στρογγυλές
δαμάσκηνα (ανάλογα με τη γεύση σας)
2 πιπεριές κόκκινες σε χοντρές λωρίδες
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το τσιγαρίζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι ώσπου να πάρει το πρώτο χρώμα. Ρίχνουμε τα κομμάτια χοιρινού και τα τσιγαρίζουμε μαζί με το σκόρδο.
Μόλις τσιγαριστούν προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και το κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πιπεριές και αφού ανακατευτούν όλες οι μυρωδιές περιλούζουμε το μείγμα με το κόκκινο κρασί.
Τέλος προσθέτουμε και τις πατάτες και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 20 λεπτά. Τώρα ρίχνουμε το αλάτι (ανάλογα με τη γεύση μας) και το πιπέρι.
Red velvet cupcakes
Για τα cupcakes
250 γρ. αλεύρι (ΓΟΧ)
2 κ.σ. σκόνη κακάο (κοσκινισμένο)
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
200 γρ. ψιλή ζάχαρη (caster sugar)
1 κ.σ. (γεμάτη) κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε μορφή πάστας.
2 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας
2 αυγά
175 ml ξυνόγαλα (buttermilk)
1 κ.γ. μηλόξυδο ή οποιοδήποτε άλλο ξύδι
Για το buttery cream-cheese frosting
500 γρ. ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
125 γρ. τυρί φιλαδέλφειας
125 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κ.γ. μηλόξυδο ή χυμό λεμονιού
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170 βαθμούς Κελσίου (εγώ τα έψησα στον αέρα) και επίσης βάζουμε τις χάρτινες θήκες στα ειδικά ταψάκια μας.
Σε ένα μπώλ ρίχνουμε το αλεύρι, κακάο, μπέικιν και τη σόδα και τα ανακατεύουμε.
Σε άλλο μπώλ ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη, τα χτυπάμε με το μίξερ πολύ καλά μέχρι να ασπρίσουν και μετά ρίχνουμε τη βανίλια και το χρώμα ζαχαροπλαστικής και ξαναχτυπάμε για λίγο.
Στο ίδιο μπώλ ρίχνουμε εναλλάξ (ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε) λίγο μείγμα από το αλεύρι, το 1 αυγό, μείγμα ξανά, 2ο αυγό και τελειώνουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Αφού ενωθούν καλά ρίχνουμε και το ξινόγαλα, το μηλόξυδο και χτυπάμε για λίγο.
Γεμίζουμε τις θήκες μας (προσοχή το πολύ μέχρι τη μέση!) και ψήνουμε για 20 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως σε μια σχάρα.
Για το frosting, χτυπάμε την ζάχαρη με το βούτυρο καλά και έπειτα ρίχνουμε το ξύδι ή το χυμό λεμονιού και ξαναχτυπάμε για 2-3 λεπτά μέχρι το μείγμα μας να είναι απαλό.
Αλοίφουμε τα cupcakes με μια μικρή σπάτουλα ή με τη βοήθεια ενός κορνέ.
Τα διακοσμούμε είτε με τρούφα χρωματιστή, διάφορα ζαχαρωτά είτε με φρούτα π.χ. φράουλα, μούρα κτλ.