Εύκολα παπουτσάκια με μπεσαμέλ

 
Παπουτσάκια με μπεσαμέλ

Ενημερώθηκε: 20/07/16 - 17:56

Σήμερα το μενού έχει παπουτσάκια. Δείτε μια εύκολη συνταγή για μελιτζάνες παπουτσάκια με μπεσαμέλ για 4 μερίδες και είστε έτοιμοι σε 50 λεπτά! Ανοίξτε το φούρνο και δείτε τι πρέπει να κάνετε:

Συστατικά

Για τις μελιτζάνες και τον κιμά

3 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
ρίγανη ξερή
κεφαλοτύρι τριμμένο
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 πρέζα ζάχαρη
1/4 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο

Για τη μπεσαμέλ

25 γρ. βούτυρο
25 γρ. αλεύρι
250 γραμμάρια γάλα πλήρες
2 κρόκους αυγών
μοσχοκάρυδο τριμμένο
50 γρ. τυρί τριμμένο (γραβιέρα)

Μέθοδος Εκτέλεσης

Κόβουμε τις μελιτζάνες στα 2 κατά μήκος και τις χαράζουμε σε αρκετά σημεία σταυρωτά με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Τις αλατίζουμε καλά και τις αφήνουμε για μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένουμε καλά, τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε να μην έχουν νερά.
Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Αλατοπιπερώνουμε τις μελιτζάνες και τις ραντίζουμε με αρκετό ελαιόλαδο.
Σε ένα ταψί τις βάζουμε με την κομμένη επιφάνεια επάνω στον πάτο του ταψιού και τις ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν μέχρι μέσα για 30-40 λεπτά περίπου
Καθώς ψήνονται ετοιμάζουμε τον κιμά όπως λέμε πιο κάτω.
Όταν ψηθούν οι μελιτζάνες τις αναποδογυρίζουμε και αφού δοκιμάσουμε ότι είναι έτοιμες ρίχνουμε πάνω τους λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι. Τις αφήνουμε στην άκρη.

Για τον κιμά

Σε λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι και όταν πάρει χρώμα προσθέτουμε τον κιμά και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 4 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και όταν μετά από 1-2 λεπτά εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, μια πρέζα ζάχαρη, τη ρίγανη και αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει όλα του τα υγρά. Τέλος ρίχνουμε μέσα τριμμένο κεφαλοτύρι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.

Για τη μπεσαμέλ

Ζεσταίνουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα και σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο.
Ρίχνουμε το αλεύρι στο βούτυρο, καβουρδίζουμε λίγο και σιγά σιγά ρίχνουμε το γάλα. Θέλει καλό ανακάτεμα με σύρμα κάθε φορά που ρίχνουμε γάλα στο μείγμα ώστε να μην σβολιάσει το μείγμα μας. Συνεχίζουμε μέχρι να ρίξουμε όλο το γάλα και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να δέσει .
Αφού αφαιρέσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά μπορούμε να ρίξουμε 2 κρόκους, αλάτι και πιπέρι και μοσχοκάρυδο
Μετά προσθέτουμε και την τριμμένη γραβιέρα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Συναρμολογούμε το φαγητό. Χωρίζουμε τον κιμά και τον απλώνουμε πάνω στις μελιτζάνες, βάζουμε από πάνω τη μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά η μπεσαμέλ από πάνω.

Tip

Μπορείτε να κάνετε την ίδια συνταγή αλλά να βάλετε πουρέ πατάτας αντί για μπεσαμέλ!

Πηγή:akispetretzikis.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πώς θα πετύχουμε μαλακό χταπόδι στα κάρβουνα