Άκης Πετρετζίκης: Κουραμπιέδες ή μελομακάρονα; Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες; Όπως και να το θέσουμε δύσκολη η επιλογή. Γι’ αυτό θα κάνουμε και τα δύο.
Και αν νομίζετε ότι είναι νωρίς για κουραμπιέδες και μελομακάρονα, κάνετε λάθος. Ωρα να μπούμε στην κουζίνα, να δούμε τι χρειαζόμαστε από υλικά και να ξεκινήσουμε.
Και για να εντυπωσιάσουμε οικογένεια και φίλους επιλέξαμε συνταγή για πεντανόστιμους κουραμπιέδες, από τον . Έτσι για να τα θυμόμαστε.
Υλικά
Με μίξερ
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
500 γρ. φρέσκο βούτυρο πρόβειο
160 γρ. ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες
1/2 κ.γ. πικραμύγδαλο
200 γρ. ξεφλουδισμένο και καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ (καβουρδίζουμε στους 200 βαθμούς για 5-10 λεπτά)
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
1 κ.γ. ανθόνερο
1 σφηνάκι κονιάκ (προαιρετικά)
Χωρίς μίξερ
125 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο
125 γρ. βούτυρο
50 γρ. αμύγδαλα τριμμένα ωμά στο μούλτι
75 γρ. zάχαρη άχνη
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. ανθόνερο
2 βανίλιες
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
150 γρ. αμύγδαλα φιλέ
ανθόνερο για πασπάλισμα
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση με μίξερ
Βγάζουμε 2-3 ώρες νωρίτερα το βούτυρο από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Χτυπάμε καλά στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο για 5-6 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρει άσπρο χρώμα και εν συνεχεία προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5-7 λεπτά.
Μόλις μπει η ζάχαρη άχνη θα πέσει λίγο ο όγκος του βούτυρου αλλά με το xτύπημα θα ξαναφουσκώσει. Πρέπει στο τέλος να μοιάζει με σαντιγί χτυπημένη το μείγμα.
Ρίχνουμε μέσα τις βανίλιες, το πικραμύγδαλο και το ανθόνερο. Ρίχνουμε μέσα και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα αφού έχουν κρυώσει.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ,εκτός μίξερ και ανακατεύοντας με μία σπάτουλα.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
Βάζουμε γάντια στα χέρια μας και φτιάχνουμε μπαλάκια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού (30 γρ.) και τα τοποθετούμε σε σειρά πάνω σε αντικολλητικό ταψί ή σε λαδόκολλα. Καλό είναι πάνω σε κάθε κουραμπιέ να κάνουμε ένα μικρό βαθούλωμα με το δάχτυλό μας για να κρατάει περισσότερο την άχνη και να μη σπάσουν όσο ψήνονται.
Ψήνουμε στο φούρνο για 30-35 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα.
Αφαιρούμε τους κουραμπιέδες από το φούρνο. Με προσοχή τους βγάζουμε από το ταψί και τους αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. Όταν είναι ζεστοί είναι πολύ μαλακοί.
Αφού κρυώσουν τους ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο.
Σε ένα κόσκινο βάζουμε άχνη ζάχαρη και όταν κρυώσουν τους πασπαλίζουμε.
Εκτέλεση χωρίς μίξερ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σε ένα ταψάκι ρίχνουμε τα αμύγδαλα φιλέ (φέτες) και τα βάζουμε στο φούρνο για 5-10 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί μπορεί τη μία στιγμή να φαίνονται άψητα και την αμέσως επόμενη να μας έχουν καεί. Μόλις είναι έτοιμα τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Σε περίπτωση που είναι ζεστά, θα χαλάσει η συνταγή μας.
Ο φούρνος μας παραμένει στους 200 βαθμούς.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τους κουραμπιέδες εκτός του αμύγδαλου φιλέ. Τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε και το αμύγδαλο φιλέ και ανακατεύουμε με το χέρι.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες (20-25 γρ. ο κάθε ένας) και τους τοποθετούμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι κουραμπιέδες να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά κατεβάζοντας την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς όταν βάλουμε το ταψί.
Tους αφήνουμε αφού τους βγάλουμε από το φούρνο για 10 λεπτά ώσπου να κρυώσουν.
Πασπαλίζουμε με λίγο ανθόνερο και άχνη ζάχαρη.