Cheesecake φράουλα! Το καλύτερο δροσιστικό γλυκό της άνοιξης από το foodurismo.com .
Η κρέμα τυριών είναι αέρινη σαν μους, με ελαφριά γεύση λεμονιού, η βάση μπισκότου τραγανή και μυρωδάτη από το βούτυρο. Το καλύτερο όμως είναι η υπέροχη σάλτσα φράουλας που τη συνοδεύει. Αυτό το cheesecake, ότι δεν έχει πάνω κομπόστα, ούτε γλυκό του κουταλιού. Έχει φρέσκες φράουλες, ελαφρά βρασμένες στο ζουμί τους με ζάχαρη που δίνουν μια υπέροχη σάλτσα. Η σάλτσα αυτή δεν έχει πολλή ζάχαρη, ούτε απαιτεί αρκετό βρασμό όπως όταν κάνουμε κανονική μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού. Έτσι το φρούτο διατηρεί σε μεγάλο ποσοστό την υφή του, τη ζωντάνια του, δεν λιώνει δηλαδή, ούτε είναι λιγωτικό από τη ζάχαρη.
Τα σάκχαρα της φράουλας και η ζάχαρη φτιάχνουν ένα απαλό αραιό σχετικά σιρόπι που αγκαλιάζει το αφράτο cheesecake. Ένα μυστικό από το foodurismo: Όταν πλύνετε τις φράουλες βάλτε τις σε ένα γυάλινο μπολ ή βαθύ πιάτο και βάλτε τις για 30 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο φούρνο της κουζίνας για λίγα λεπτά στους 100 βαθμούς. Θέλουμε να ζεστάνουμε τις φράουλες για να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της υγροποιημένης ζάχαρης και των φρούτων, έτσι δεν στερεοποιείται η καραμέλα,δεν σκληραίνει δηλαδή η υγρή ζάχαρη μόλις βάλουμε μέσα τις κρύες φράουλες. Διαθέστε λίγο παραπάνω χρόνο και φτιάξτε αυτή τη σάλτσα φράουλας, θα την αγαπήσετε πολύ.
ΥΛΙΚΑ
Βάση 220 γρ. μπισκότα digestive 110 γρ. βούτυρο αγελαδινό 1 “τσιμπιά” αλάτι Κρέμα τυριού 250 γρ. ρικότα 250 γρ. μασκαρπόνε (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε τυρί κρέμα “τύπου Φιλαδέλφεια”) 250 ml κρέμα γάλακτος κρύα 80 γρ. ζάχαρη άχνη 1 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας ή τα σπόρια από έναν λοβό βανίλιας ή ένα φακελάκι άρωμα βανίλιας ξύσμα από μισό μικρό λεμόνι 1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμόνι Σάλτσα φράουλα 500 γρ. φράουλες 200 γρ. ζάχαρη 1 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας ή τα σπόρια από έναν λοβό βανίλιας ή ένα φακελάκι άρωμα βανίλιας 1 “τσιμπιά” αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Θρυμματίζουμε στο μπλέντερ τα μπισκότα. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι (προσοχή μην κάψει, ίσα να λιώσει). Μέσα στο λιωμένο βούτυρο ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο με το αλάτι και προσθέτουμε και τα θρυμματισμένα μπισκότα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να “βραχεί” καλά το μπισκότο και δίνει την όψη “βρεγμένης άμμου”. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί με αποσπώμενο πάτο ή σε τσέρκι (διάμετρος 24-26 εκ.). Πιέζουμε το μπισκότο με κουτάλι να απλώσει, προσπαθούμε να έχει το ίδιο πάχος παντού. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα μικρό ποτήρι για να πιέσουμε το τριμμένο μπισκότο για να γίνει σταθερό. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα τυριού. Σε μπολ αδειάζουμε την κρύα κρέμα γάλακτος και την άχνη και χτυπάμε με το μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχουμε μια σφιχτή σαντιγί, προσοχή όμως μην την χτυπήσετε πολύ και “κόψει”.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα κρεμώδη τυριά, τη βανίλια, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού μέχρι να αφρατέψουν, 1-2 λεπτά δηλαδή. Με σπάτουλα παίρνουμε τη μισή ποσότητα από την κρέμα τυριών και την ενσωματώνουμε στη σαντιγί, ανακατεύοντας απαλά. Προσθέτουμε και την άλλη μισή. Η κρέμα που θα προκύψει είναι αέρινη σαν μους. Βγάζουμε τη βάση μπισκότου από το ψυγείο και απλώνουμε την κρέμα πάνω. Την ισιώνουμε, καλύπτουμε με μεμβράνη και βαζουμε στο ψυγείο για 6 με 8 ώρες. Αν μπορείτε και περισσότερο ακόμα καλύτερα. Πλένουμε τις φράουλες και αφαιρούμε τα κοτσάνια. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά. Το αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Περιμένουμε να λιώσει. Δεν θέλουμε να καεί, για αυτό προσοχή στη θερμοκρασία.
Όταν αρχίσει να λιώνει και να γίνεται καραμέλα ρίχνουμε μέσα τις φράουλες. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το αλάτι, τη βανίλια και αφήνουμε να βράσουν για 4-5 λεπτά. Δεν θέλουμε να λιώσουν οι φράουλες, αλλά να δέσει ελαφρά το ζουμί τους και να γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι, θα σας θυμίζει το σιρόπι των γλυκών του κουταλιού αλλά δεν θα είναι τόσο παχύρευστο. Βγάζετε τη σάλτσα σε ένα γυάλινο μπολ και την αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Την βάζετε στο ψυγείο και την απλώνετε στο γλυκό λίγη ώρα πριν το σερβίρετε.