Yπεξαιρέσεις αξίας 4,5 εκατ. ευρώ από θυρίδες τραπεζικού υποκαταστήματος - Απαλλαγή των έξι τραπεζικών υπαλλήλων ζητά η αντιεισαγγελέας

 
Yπεξαιρέσεις αξίας 4,5 εκατ. ευρώ από θυρίδες τραπεζικού υποκαταστήματος - Απαλλαγή των έξι τραπεζικών υπαλλήλων ζητά η η αντιεισαγγελέας

Ενημερώθηκε: 02/12/22 - 19:02

Την απαλλαγή των κατηγορουμένων για την καταγγελλόμενη υπόθεση διάρρηξης και κλοπής πολύτιμων αντικειμένων - αξίας 4,5 εκατ. ευρώ - από θυρίδες υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας, στη Θεσσαλονίκη, το διάστημα 2011-15, ζητεί, με πρόταση της προς το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, η αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών.

Όπως έγινε γνωστό, η εισαγγελική λειτουργός προτείνει να μην κατηγορηθούν για υπεξαίρεση οι έξι τραπεζικοί υπάλληλοι, συνταξιούχοι και εν ενεργεία, να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη για έναν κατηγορούμενο τραπεζικό που απεβίωσε και να διατηρηθεί η κατάσχεση των κλοπιμαίων που εντοπίστηκαν μέχρι να λυθεί το θέμα της κυριότητας από τα αρμόδια πολιτικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, δεν προέκυψε μετά βεβαιότητας ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι καταγγελλόμενες διαρρήξεις των θυρίδων ούτε τα πρόσωπα των φερόμενων ως δραστών. «Μόνο η δυνατότητα των κατηγορουμένων να έχουν πρόσβαση στο χώρο του θησαυροφυλακίου και στα κλειδιά αυτού καθώς και το γεγονός ότι υπηρέτησαν στις συγκεκριμένες θέσεις (διάστημα 2011-15) δεν αρκούν για την αντικειμενική θεμελίωση της εις βάρος τους αποδιδόμενης ποινικής ευθύνης» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ενδείξεις ενοχής - κατά την ίδια πρόταση - προέκυψαν μόνο για τον υπάλληλο της Τράπεζας που βρέθηκε απαγχονισμένος μετά τον εντοπισμό μέρους των κλοπιμαίων στην κατοχή του, ενώ δεν προέκυψε άλλο πρόσωπο που να προέβη στις καταγγελλόμενες πράξεις.

Αξιολογώντας στο σύνολό της τη δικογραφία, η αντιεισαγγελέας πρωτοδικών σημειώνει ότι διαπιστώθηκαν «κενά» ασφαλείας στο τμήμα τραπεζικών θυρίδων, κάνοντας - μεταξύ άλλων - αναφορά σε πλημμελή φύλαξη κλειδιών, όπως επίσης στο ότι δεν προβλεπόταν η καταγραφή συνοδών των μισθωτών.

Κατήγγειλαν κλοπή αντικειμένων αξίας 4,5 εκατ. ευρώ

Η συνολική αξία μετρητών, κοσμημάτων, λιρών κ.ά. - σύμφωνα με όσα καταγγέλθηκαν από τους μισθωτές των θυρίδων υπολογίστηκε σε περίπου 4,5 εκατ. ευρώ.

Τα κατηγορούμενα πρόσωπα διώκονται για κακουργηματική υπεξαίρεση, αν και - σύμφωνα με την κρίση της εισαγγελέως - η κατηγορία θα έπρεπε να μετατραπεί σε κλοπή αντικειμένων, από κοινού και κατ' εξακολούθηση (για την πλειονότητα των καταγγελλόμενων περιπτώσεων).

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης θα αποφασίσει το επόμενο διάστημα εάν θα κάνει δεκτή την παραπάνω πρόταση ή εάν θα παραπέμψει τους κατηγορούμενους σε δίκη.

Το ιστορικό

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης το 2014, όταν ιδιοκτήτες των τραπεζικών θυρίδων κατήγγειλαν την παραβίασή τους και την υπεξαίρεση του περιεχομένου τους. Οι ίδιοι μηνυτές προσέφυγαν και στα αρμόδια δικαστήρια καταθέτοντας αγωγές αποζημίωσης, λόγω μη τήρησης των μέτρων ασφαλείας, ενώ ήδη εκδόθηκαν δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν.

Παράλληλα, διενεργήθηκε έρευνα από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας, για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών και στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκαν ενδελεχείς έρευνες, όπως αυτοψίες, πραγματογνωμοσύνες κ.ά., για να βρεθούν οι υπαίτιοι.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ