Ολοκληρώνεται μέρα με τη μέρα η βαθμολόγηση των γραπτών των 103.000 υποψηφίων που εξετάστηκαν στις πανελλήνιες 2016 και πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ανακοίνωση των βαθμολογίων και στις Βάσεις 2016.
Η φετινή ιδιαιτερότητα σε σχέση με πέρυσι βρίσκεται στο γεγονός ότι είναι δύσκολη η σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, καθώς το νέο σύστημα εισαγωγής δημιουργεί νέο τοπίο.
Καμιά εκτίμηση δεν είναι ασφαλής καθώς εισήχθη το νέο εξεταστικό σύστημα, με αναθεώρηση των επιστημονικών πεδίων, λιγότερα εξεταζόμενα μαθήματα και χωρίς να προσμετρώνται οι ενδοσχολικοί βαθμοί. Έτσι, οι βάσεις δεν μπορούν να συγκριθούν με τις περσινές και αναμένονται μεγάλες ανατροπές και εκπλήξεις.
Δύσκολες οι εκτιμήσεις
Τρία πράγματα καθορίζουν την πορεία των :
• ο αριθμός των εισακτέων,
• οι επιδόσεις των μαθητών
• και οι προτιμήσεις τους, που είναι άγνωστες.
Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε για τον αριθμό των εισακτέων και τα πιο εύκολα θέματα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, οι ειδικοί μπορούν να κάνουν προσεκτικές εκτιμήσεις.
Οι αποκλίσεις φέτος δεν αναμένεται να είναι μεγάλες συγκριτικά με το 2015, αφού τα θέματα στο σύνολό τους, όπως προαναφέραμε, ήταν εύκολα και διαβαθμισμένης δυσκολίας, εκτός λίγων εξαιρέσεων, όπως η έκθεση και η φυσική. Πάντως η αναμόρφωση των σχολών που εντάσσονται ανά επιστημονικό πεδίο δεν αποκλείεται να μειώσει τη ζήτηση σε συγκεκριμένες σχολές εξαιτίας του πέμπτου μαθήματος ως προαπαιτούμενου.
Παράλληλα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι Παιδαγωγικές Σχολές αλλά και κάποια οικονομικά τμήματα -ειδικότερα των περιφερειακών Ιδρυμάτων- είναι πιθανό να δουν τις βάσεις τους να «βυθίζονται», εξαιτίας της απομόνωσής τους σε ξεχωριστά πεδία.
Τα παραδοσιακά «κάστρα», δηλαδή οι υψηλόβαθμες σχολές, όπως η Νομική, η Ιατρική και οι Πολυτεχνικές Σχολές, φαίνεται πως δεν θα επηρεαστούν από το νέο σύστημα και σε συνδυασμό με τα εύκολα θέματα που έπεσαν φέτος αναμένεται η ανάλογη άνοδος στα μόρια εισαγωγής.
Στα ίδια επίπεδα, λόγω της ευκολίας των θεμάτων, θα παραμείνουν και οι χαμηλόβαθμες σχολές, καθώς λόγω των βατών θεμάτων, μεγάλος αριθμός υποψηφίων κινήθηκε σε βαθμολογίες κοντά στη βάση.
Όσον αφορά τις μεσαίες σχολές, που αφορούν και το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφίων, αποτελούν και το μεγάλο αίνιγμα για τους αναλυτές, καθώς ενώ στη Θεωρητική κάνουν λόγο για άνοδο, στις θετικές σχολές πολλοί περιμένουν περαιτέρω πτώση.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
Βάσεις 2016: Πτώση «βλέπουν» οι πρώτες εκτιμήσεις
Βάσεις 2016: Πού θα πέσουν και πού θα ανέβουν
Βάσεις 2016: Δείτε πως θα διαμορφωθούν οι βάσεις εισαγωγής
Βάσεις 2016: Πώς θα κινηθούν – Τα πρώτα στοιχεία για τους βαθμούς
Βάσεις 2016: Οι πρώτες εκτιμήσεις για την άνοδο και την πτώση
Βάσεις 2016: Αίνιγμα η άνοδος και η πτώση – Ολοκληρώθηκε η δεύτερη εβδομάδα των εξετάσεων
Βάσεις 2016: Πού θα ανέβουν και πού θα πέσουν – Μάχη αριστούχων στα «ρετιρέ»