Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί, τελικά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η απόφαση του Εφετείου επί του αιτήματος της Κυβέρνησης για χορήγηση ή μη προσωρινής διαταγής που θα «παγώνει» την παροχή ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους που έφτασε στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην γείτονα.
Στη σαραντάλεπτη διαδικασία, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικηγόροι του ελληνικού δημοσίου υποστήριξαν πως πρέπει να ανασταλεί η χορήγηση άσυλου στον τούρκο αξιωματικό για λόγους δημοσίου συμφέροντος αφού, όπως υποστήριξαν, κινδυνεύουν να διαταραχθούν οι σχέσεις με την Τουρκία.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης σχολίασε ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής «είχε κάποιες ενστάσεις», και ζήτησε να παγώσει το θέμα της έκδοσης μέχρι να βγει απόφαση από το δικαστήριο. Πρόσθεσε δε ότι «και ο τούρκος αξιωματικός θα έκανε το ίδιο εάν η δευτεροβάθμια επιτροπή δεν του έδινε άσυλο».
Από τη μεριά τους, οι συνήγοροι του υποστήριξαν πως δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι ο άνθρωπος αυτός συμμετείχε στο πραξικόπημα, όπως έχουν αποφανθεί τα ελληνικά δικαστήρια και ο Άρειος Πάγος μέχρι στιγμής, και ότι κινδυνεύει να υποστεί βασανισμό και προσβολή της προσωπικότητάς του. Η κύρια διαδικασία για την αίτηση αναστολής που έχει ζητήσει το ελληνικό δημόσιο, ανεξάρτητα από την έκδοση προσωρινής διαταγής, θα εξεταστεί στις 15 Φεβρουαρίου.
Η Άγκυρα εμφανίστηκε κατ' αρχήν θετική στη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης πως οι οχτώ τούρκοι στρατιωτικοί που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 ενδέχεται να δικαστούν σε ελληνικά δικαστήρια. Όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης την Πέμπτη, «το θέμα είναι να έχουμε μια δίκαιη δίκη, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο Ερντογάν». Σημειώνεται πάντως, πως έγκριτοι ποινικολόγοι που μίλησαν στον ΣΚΑΪ θεωρούν την εφαρμογή της πρότασης Κοντονή για δίκη των τούρκων στην Αθήνα, από πολύ δύσκολη έως έωλη νομικά.
Κοινή δήλωση με την οποία ζητούν τη χορήγηση ασύλου στους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το του 2016 υπογράφουν στο μεταξύ 66 Έλληνες των επιστημών, του πολιτισμού και της δημοσιογραφίας.