Τα μέτρα και οι κινήσεις στήριξης του τουρισμού

 
Τα μέτρα και οι κινήσεις στήριξης του τουρισμού

Ενημερώθηκε: 19/05/20 - 08:42

Μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των μέτρων που θα στηρίξουν τους «ευαίσθητους» κλάδους του Τουρισμού και της Εστίασης. Δεν αποκλείεται μάλιστα να συνοδευτεί από μήνυμα του ίδιου του πρωθυπουργού ενδεικτικό της σημασίας που δίνει ο κ. Μητσοτάκης στην τουριστική βιομηχανία, ενώ θα υπάρξουν και εξειδικευμένες ανακοινώσεις από τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κάνοντας ένα πρώτο, εισαγωγικό σχόλιο, ανέφερε σχετικά πως «το σχέδιό μας θα καλύπτει όλο το τρίπτυχο: εργασία, φορολογία, ρευστότητα. Για να στηρίξουμε την απασχόληση και το εισόδημα, όσο μπορούμε».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, με πάσα ειλικρίνεια έθετε το πραγματικό πλαίσιο: «Ας μην τρέφουμε όμως αυταπάτες. Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι σαν το περυσινό. Και δεν πρέπει να συγκρίνεται με αυτό. Γιατί κλείσαμε την οικονομία και μείναμε σπίτι, για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Για να μείνουμε υγιείς. Και θυσιάσαμε, οικειοθελώς, ένα μέρος της ευημερίας μας για να το πετύχουμε. Φέτος, λοιπόν, στον τομέα του τουρισμού ξεκινάμε από το μηδέν. Ο,τι κερδίσουμε θα είναι επιτυχία. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια πολύ μικρότερη τουριστική πίτα».

Όσον αφορά τα μέτρα, αυτό που ήδη έχει «κλειδώσει» είναι η μείωση του ΦΠΑ σε όλη την εστίαση, από το 24% στο 13% κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι καφές, αναψυκτικά και λοιπά ροφήματα θα έχουν πολύ μικρότερη επιβάρυνση. Στόχος είναι να ενισχυθούν κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις (καφετέριες), με τους μικρούς τζίρους, που θα έχουν πολύ μικρότερο όφελος, σε σχέση με τα εστιατόρια, από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα τραπεζοκαθίσματα.

Αντιθέτως, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για μείωση του ΦΠΑ στα οινοπνευματώδη, που παραμένουν στο 24%, ενώ αρμόδιες πηγές δεν επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει σχεδιασμός για μείωση του χαμηλού συντελεστή από το 13% στο 11%, έστω για περιορισμένο χρόνο. Οι ίδιες πηγές δεν επιβεβαιώνουν, επίσης, ούτε τα σενάρια περί μετάταξης των καταλυμάτων στον υπερμειωμένο ΦΠΑ 6%, μιας εκτός του δημοσιονομικού κόστους, πρέπει να κινηθούν και διαδικασίες προς τις Βρυξέλλες, αφού ο συγκεκριμένος συντελεστής εξυπηρετεί πολύ συγκεκριμένα αγαθά (π.χ. φάρμακα) και μόνο κατόπιν συμφωνίας με την Κομισιόν.

Θετική εισήγηση υπάρχει για μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στις μεταφορές, κάτι που έχει, μεν, κόστος αλλά θα ενισχύσει τις ροές επισκεπτών κυρίως στα νησιά, που προσδοκούν ότι θα μπορέσουν να καλύψουν έστω μέρος των απωλειών, από τα μέσα Ιουλίου και μετά. Η απόφαση θα ληφθεί από τον Πρωθυπουργό, συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα, δηλαδή το συνολικό «πακέτο» όπου αθροίζονται οι κρατικές εγγυήσεις για φτηνά δάνεια στις επιχειρήσεις των δύο κλάδων και η μείωση του μισθολογικού κόστους με την αξιοποίηση των κονδυλίων του SURE για περίπου 1 εκατομμύριο μισθωτούς στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα.

Θετική δημοσιότητα

Η Αθήνα σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια έχει ως όχημα όλη τη θετική δημοσιότητα που πήρε το προηγούμενο διάστημα και την κατέστησε θετικό πρότυπο παγκοσμίως. Μια θετική δημοσιότητα που συνεχίζεται.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα προχωρά τις επαφές ώστε να υπάρξουν επιμέρους συμφωνίες που θα ενισχύσουν τον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σημερινή τετραμερής σύνοδος κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας, όπου ο τουρισμός θα βρεθεί στο επίκεντρο. Σε διμερές επίπεδο εκτός από το Ισραήλ που οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς, το επόμενο διάστημα αναμένεται να αποκατασταθεί και η αεροπορική σύνδεση με την Κύπρο, ενώ σχετικό ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η Αίγυπτος.