Σύσκεψη συγκάλεσε ο Β. Κικίλιας για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου τρίτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας

 
Σύσκεψη συγκάλεσε ο Β. Κικίλιας για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου τρίτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας

Ενημερώθηκε: 01/02/21 - 10:27

Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με αντικείμενο το επιχειρησιακό σχέδιο προετοιμασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας για το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται ότι οι υγειονομικές αρχές θα προβούν σε σαρωτικούς ελέγχους στη Θεσσαλονίκη για τον εντοπισμό τυχόν άλλων κρουσμάτων τη στιγμή που τα κρούσματα του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 170.

Οι λοιμωξιολόγοι, τονίζουν ότι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος, είναι κρίσιμοι και ασταθείς μήνες, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown σύντομα.

άφησε το ενδεχόμενο καθολικού lockdown για να σπάσει η πανδημία εφόσον δούμε απότομη αύξηση στην Ελλάδα ενώ τόνισε πως όλα είναι στο τραπέζι

Στις μεταλλάξεις και την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας που ανησυχούν αλλά και το άνοιγμα γυμνασίων-λυκείων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα .

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης παν. Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο Mega εξέφρασε την ανησυχία των επιστημόνων για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και δη για τη νοτιοαφρικανική, που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη.

«Οι μεταλλάξεις μεταδίδονται εύκολα και μοιραία θα παρακολουθήσουμε την εξάπλωσή τους σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο κ. Βατόπουλος, ενώ σχολιάζοντας το πώς μπορεί να βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη η αφρικανική μετάλλαξη, έκανε λόγο για «κορυφή του παγόβουνου που συνήθως υπάρχει και δεν βλέπουμε».

«Το σημαντικό μήνυμα είναι όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, όσο τα μέτρα πρόληψης παραμένουν ατελή και όσο καθυστερεί ο εμβολιασμός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστούν μεταλλάξεις οι οποίες και ανθεκτικές είναι και διασπείρονται πιο γρήγορα. Πρόκειται για μία μάχη του ιού απέναντι στον άνθρωπο» τόνισε ο κ. Βατόπουλος δηλώνοντας πως ακόμα δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης, είπε πως «κάθε εβδομάδα που περνάει είναι κρίσιμη» και ότι από την εβδομάδα των Χριστουγέννων μέχρι και σήμερα συστηματικά παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, με την τελευταία εβδομάδα να είναι η πιο ανησυχητική καθώς παρατηρήθηκε αύξηση της τάξεως του 42%.

«Αυτό το οποίο αναμένεται να συμβεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι αύξηση των κρουσμάτων, πράγμα το οποίο σαφώς οφείλεται στο άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, στην επιστροφή του κόσμου σε χώρους εργασίας και στην αύξηση της κινητικότητας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Άδ. Γεωργιάδης: Να συνηθίσουμε ότι θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε - Ολικό lockdown αν χρειαστεί

«Λαμβάνουμε προληπτικά μετρά προσπαθώντας να προλάβουμε το ολικό λοκντάουν, αλλά αν δεν τα καταφέρουμε δε θα διστάσουμε» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

«Πρέπει να συνηθίσουμε ότι θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα», ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιάδης και διευκρίνισε ότι το 70% της επικρατείας στο λιανικό εμπόριο λειτούργει, ενώ στις κόκκινες περιοχές το λιανικό εμπόριο λειτουργεί με παράδοση έκτος και εντός, αλλά κι εκεί δεν είναι κλειστή η αγορά.

«Η αγορά δεν πήγε στο μηδέν το Σάββατο στην Αττική έκανε 50% με 60% του τζίρου του προηγούμενου Σαββάτου, αλλά χωρίς εικόνα συνωστισμού» εξήγησε ο υπουργός.

Ν. Παπαθανάσης για το εάν θα απελευθερωθούν κι άλλες οικονομικές δραστηριότητες: «Καλό είναι να περιμένουμε, να μη χτίζουμε προσδοκίες»

Ως «επέκταση του click away, σε click in shop» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης τη λειτουργία της αγοράς, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και υπογράμμισε ότι, «ο καταναλωτής θα πρέπει να φεύγει από το σπίτι του με το sms», τονίζοντας την ανάγκη τήρησης των μέτρων.

«Σαφώς υπάρχουν τρόποι για να παρακαμφθεί η διαδικασία, όμως αν θέλουμε να πάρει παράταση η ανοιχτή αγορά και να μην κλείσει τελείως, θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί», επεσήμανε σχετικά.

Σε ερώτηση για το αν θα απελευθερωθούν κι άλλες δραστηριότητες, είπε πως «καλό είναι να περιμένουμε, να μη χτίζουμε προσδοκίες», υπενθυμίζοντας ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία εξετάζονται κάθε Πέμπτη από την Επιτροπή, προτού ληφθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις.

      θέλουμε να ανοίξει η εστίαση, αλλά ...

«Τελείως διαφορετικά τα χαρακτηριστικά των σχολείων από την εστίαση», απάντησε σε ερώτηση για το άνοιγμα των σχολείων αντί της εστίασης και υπογράμμισε ότι, «θέλουμε να ανοίξει η εστίαση, αλλά αυτήν τη στιγμή δεν χωρά στην κινητικότητα».

Καταλήγοντας είπε πως το ψάρεμα δεν είναι το μοναδικό αίτημα που εξετάζεται, αφού σημείωσε πως είναι πολλά που μπαίνουν στη συζήτηση, για τα οποία η Επιτροπή έχει τους λόγους της να μην τα απελευθερώνει. «Τα στοιχεία συζητούνται κάθε φορά», είπε σχετικά.