Ένα παραδοσιακό πιάτο με μια σύγχρονη εκδοχή η πρότασή μας για σήμερα. Ντομάτες Γεμιστές με Πλιγούρι. Πιάτο νόστιμο σε μια εποχή που οι αρωματικές νόστιμες ντομάτες είναι σε αφθονία.
Υλικά
-- 100 γρ. πλιγούρι
-- 4 ντομάτες μεσαίου μεγέθους
-- 1 πατάτα
-- 1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
-- 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
-- 100 ml ελαιόλαδο
-- 1/2 κ.τ.γ. πάπρικα γλυκιά
-- αλάτι
-- πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά και τα μυρωδικά.
Κόβουμε την πατάτα σε φέτες και τις βράζουμε μέχρι να παραμείνουν τρυφερές.
Κόβουμε 1 φέτα απ’ την κορυφή της τομάτας και με ένα κουτάλι αδειάζουμε τη ψίχα της, προσέχοντας να αφήσουμε λίγη σάρκα στη φλούδα. Μεταφέρουμε τη ψίχα από κάθε τομάτα σε ένα μπολ και έπειτα την αλέθουμε στο μπλέντερ έως ότου γίνει σάλτσα.
Βάζουμε στο μπλέντερ την μισή ποσότητα ελαιόλαδου και τα μυρωδικά και χτυπάμε για 2 λεπτά ακόμα. Κρατάμε το μισό της σάλτσας για το τέλος της συνταγής.
Τοποθετούμε τις τομάτες σε ένα ταψάκι και ρίχνουμε εσωτερικά σε κάθε ντομάτα λίγο αλάτι.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη σάλτσα τομάτας που έχουμε χτυπήσει στο μπλέντερ με το πλιγούρι. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο μείγμα.
Γεμίζουμε τις τομάτες μέχρι τα τρία τέταρτα, γιατί το πλιγούρι θα φουσκώσει.
Τοποθετούμε τις φέτες πατάτας ανάμεσα στις τομάτες και περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα τομάτας και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά.