Συνολάκης από Σαντορίνη: Απαραίτητοι οι παλιρροιογράφοι - Την επόμενη εβδομάδα η εγκατάσταση

 
ξξ

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 07/02/25 - 12:02

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Σαντορίνη, όπου ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιεί επίσκεψη μαζί με κυβερνητικό κλιμάκιο, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στο νησί εν μέσω της σεισμικής δραστηριότητας στις νοτιοανατολικές Κυκλάδες.

Ο ακαδημαϊκός και Πρόεδρος της Επιτροπής Κλιματικής Κρίσης, Κώστας Συνολάκης, υπογράμμισε ότι «θα τοποθετηθεί παλιρροιογράφος την επόμενη εβδομάδα, για την ασφάλειά μας. Θα έπρεπε να υπάρχει εδώ και 20 – 30 χρόνια», μιλώντας σήμερα (07/02) στους δημοσιογράφους.

«Για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κρατήρα στο Κολούμπο, παίρνει χιλιάδες –ή εκατοντάδες χιλιάδες– χρόνια. Απλώς, η δραστηριότητα μπορεί να είναι υπαρκτή. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει κρατήρας αύριο ή σε έξι μήνες», τόνισε ακόμη.

Η δομή του παλιρροιογράφου και η σημασία του

Ο παλιρροιογράφος είναι ένα αυτογραφικό όργανο, στο οποίο καταγράφεται σε συνεχή καμπύλη η μεταβολή του ύψους της επιφάνειας της θάλασσας που προέρχεται από παλίρροια.

Αυτό το όργανο αποτελείται από έναν κύλινδρο (τύμπανο), που περιστρέφεται με ωρολογιακό μηχανισμό και φέρει χάρτινη ταινία, στην οποία και σημειώνονται αυτόματα από μια γραφίδα οι μεταβολές τους ύψους της επιφάνειας της θάλασσας.

Για αυτόν τον σκοπό τοποθετείται μόνιμα πάνω από ειδικό φρεάτιο κρηπιδώματος, εντός του οποίου κινείται ελεύθερα πλωτήρας που συνδέεται με σύστημα τροχαλιών με την ακίδα του οργάνου αυτού. Στο φρεάτιο, η επιφάνεια της θάλασσας είναι η ίδια κάθε φορά με εκείνη εκτός αυτού σε όλα τα στάδια της παλίρροιας· επιλέγεται το φρεάτιο για προφύλαξη από άλλους παράγοντες όπως ο άνεμος, ο κυματισμός, τα απόνερα διερχόμενου σκάφους κ.ά.

Με παλιρροιογράφους τύπου Thompson και OTT είχε εφοδιασθεί και η ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία, καθώς και η Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού.

Σήμερα, υφίστανται πολλοί τύποι παλιρροιογράφων με δυνατότητες ακόμη και ηλεκτρονικής διασύνδεσης, καθώς και παροχής και άλλων στοιχείων, όπως θερμοκρασίας, ατμοσφαιρικής πίεσης κ.ά. Τέτοιος τύπος είναι ο ηλεκτρονικός παλιρροιογράφος. Επιπλέον, εκτός του μονίμου τύπου υφίστανται ακόμη και φορητοί παλιρροιογράφοι, όπως ο τύπος Favé με τους οποίους εφοδιάζονται κυρίως ωκεανογραφικά ερευνητικά κλιμάκια και αντίστοιχα ωκεανογραφικά πλοία.

Η χάρτινη ταινία του παλιρροιογράφου ονομάζεται παλιρροιογράφημα, ενώ, η καμπύλη που καταγράφεται στο παλιρροιογράφημα, από την ειδική ακίδα, που περιέχει τις διάφορες τιμές / θέσεις της στάθμης της θάλασσας από σημείο αναφοράς, ονομάζεται παλιρροιόγραμμα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ