O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε, νωρίτερα σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, τον καθηγητή του (διάσημου αμερικανικού πανεπιστημιακού ιδρύματος) ΜΙΤ, Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, ο οποίος πρόσφατα τιμήθηκε με το Nevanlinna Prize, στο «Διεθνές Συνέδριο των Μαθηματικών» (International Congress of Mathematicians) του 2018.
Ο κ. Παυλόπουλος συνεχάρη τον διακεκριμένο Έλληνα επιστήμονα, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι Έλληνες, ανεξαιρέτως, είμαστε υπερήφανοι για το κύρος και το επιστημονικό του ήθος, που έχει αποκτήσει παγκόσμια εμβέλεια και υπερβαίνει κατά πολύ τον χώρο των μαθηματικών.
Παράλληλα, επισήμανε ότι με το κύρος που διαθέτει, με τις γνώσεις που έχει, μπορεί και πρέπει να αναδείξει τον τεράστιο κίνδυνο μετάπτωσης της επιστήμης και της γνώσης σε πληροφορία και υπογράμμισε πόσο κινδυνεύουν οι νέες γενιές, ιδίως στο χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών, από αυτή την μετάπτωση.
Ευχήθηκε, επίσης, οι νέοι Έλληνες να μην χρειάζεται να φεύγουν εξωτερικό για σπουδές, αλλά να καταξιώνονται στην Ελλάδα, να «ακτινοβολούν» από εδώ και να τους αναζητεί η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ήδη καταξιωμένους στην Ελλάδα.
Ωστόσο, παρατήρησε ότι για να συμβεί όμως αυτό, πρέπει η κοινωνία και η Πολιτεία μας να υιοθετήσουν ανυπόκριτα την έννοια της αριστείας, της πραγματικής αριστείας. «Μιας αριστείας που σημαίνει ότι δίνουμε σε κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από την καταγωγή του και τις οικονομικές του δυνατότητες, τη δυνατότητα να αναπτύξει την προσωπικότητά του. Δηλαδή, τη δυνατότητα να ξεκινάει από την ίδια αφετηρία με τους άλλους, με τις ίδιες ευκαιρίες. Σ' έναν τόπο όπως είναι η Ελλάδα -που πιστεύω στο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο διαθέτει- αν η αριστεία επικρατήσει, τότε είναι άλλες οι δυνατότητές του. Μεγάλες δυνατότητες που πρέπει να τις αναπτύξουμε όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη, για την Παγκόσμια Κοινότητα γενικότερα» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.
Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα θερμά του λόγια και τον διαβεβαίωσε ότι «δουλεύουμε και για την σύμπλευση του ανθρώπου και της μηχανής στο μέλλον και για τη συνεργασία των Ελλήνων του εξωτερικού και των Ελλήνων του εσωτερικού». Υπογράμμισε, επίσης, ότι υπάρχει πολύ ταλέντο στην Ελλάδα και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε, ενώ τόνισε ότι η αριστεία είναι κάτι που πρέπει να προβάλλουμε και να ενισχύσουμε.